Martin Ødegaard om forbannelsen, Arsenal-nedturen og Haaland:

- Det handler ikke om meg

Arsenal-kapteinen ser ingen grunner til å gi Erling Braut Haaland noen råd med på veien til Manchester.

EKSKLUSIVT: Martin Ødegaard tok seg tid til en prat med Dagbladet i Drammenshallen. Video: Fredrik N. Filtvedt / Rødt Kort. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DRAMMEN (Dagbladet): Lørdag stilte blant andre Martin Ødegaard opp i showkamp i fotball og håndball for «Step by Step Charity». Veldedighetsorganisasjonen er driftet av kompisene Stefan Strandberg og Joakim Hykkerud, og skal hjelpe barn, voksne og familier til å realisere drømmer de ellers ikke hadde hatt mulighet til å gjøre.

Ødegaard er en av dem som lever drømmen til veldig mange, og hadde ingen betenkeligheter med å stille opp for kameratene på hjemmebane i Drammen.

I forkant av de fire kommende landskampene i Nations League, mot Serbia, Slovenia og to ganger Sverige, tok Ødegaard seg også tid til et eksklusivt møte med Dagbladet.

Når kvalifiserer Norge?

Nations League har erstattet mange av privatlandskampene, og fungerer nå som en mulighet både til å kvalifisere seg for mesterskap, men også til å forbedre landslagsrankingen. Det siste har betydning når kvalifiseringsgruppene i forkant av mesterskapene trekkes, og kan enten øke eller minske sjansene for Norge til å kvalifisere seg til et sluttspill.

For selv om de norske herrene har vært i både playoffer og vært nære på å kvalifisere seg, er siste norske sluttspill i år 2000.

Ødegaard er imidlertid optimistisk med tanke på å endelig bryte den over 20 år lange mesterskapsforbannelsen.

HÅNDBALL: Martin Ødegaard skal spille håndball under en showkamp i Drammenshallen 28. mai. Video: Rødt Kort. Vis mer

- Vi håper at vi klarer det ved neste mulighet. Det er det som er målet. Vi har hatt noen sure kvaliker og noen nedturer de siste åra. Vi føler absolutt at det er på tide å klare det. Vi satser på at det går ved neste mulighet, sier Ødegaard til Dagbladet.

Haaland tar oppmerksomheten

Ødegaard selv sitter med én av nøklene. Erling Braut Haaland sitter så definitivt med en annen. Og duoen fant virkelig tonen sist Norge var i aksjon - i privatkampene mot Slovakia og Armenia i mars.

Da scoret de hvert sitt i 2-0-seieren mot Slovakia, mens de rev Armenia i fillebiter i 9-0-seieren noen dager seinere. Samarbeidet mellom de to er nødt til å blomstre videre om drømmen om mesterskap skal gå i oppfyllelse.

Landslagskaptein Ødegaard er fortsatt bare 23 år. Likevel har han i mange år allerede levd med et nærmest umenneskelig press på sine skuldre. Nå, når også Erling Braut Haaland har nådd fotballens absolutt øverste kjendisnivå, kunne det jo tenkes at Haalands stjernestatus kunne tatt bort litt av presset fra Ødegaard. Hovedpersonen selv har imidlertid et helt annet syn på den saken.

- Vi er et lag og det handler om at laget skal fungere. Det handler ikke om verken meg eller Haaland eller enkeltspillere. Det handler om laget og det er det som gjør at vi har blitt bedre. Vi har blitt sterkere som lag og det er flere og flere som tar ansvar. Det viktigste er at laget fungerer, sier Ødegaard.

Tungt tap

Også i Arsenal har Ødegaard fått en sentral rolle. I likhet med Ståle Solbakken på det norske landslaget, fant Mikel Arteta gode grunner til å gi kapteinsbindet til den norske teknikeren siste halvdel av sesongen - og både han og laget fungerte tidvis strålende. Da det hele skulle avgjøres, med en Champions League-plass i potten, snublet imidlertid Ødegaard og de andre unggutta hos «The Gunners» helt på målstreken.

Til slutt var det dermed Tottenham som knep den gjeve fjerde og siste plassen som gir Champions League. Det betyr at Ødegaard og Arsenal må nøye seg med Europa League.

FOTBALL: Flere reagerete på denne Ødegaard-taklingen. Video: Rødt Kort Vis mer

- Vi hadde jo tre kamper på rad etter landslagspausen i mars hvor vi tapte. Det var surt, vi var close. Det føles litt surt at det ryker når vi er så nære. Det var den store drømmen. Det var tungt, men samtidig må vi fokusere på det vi har gjort bra og bygge videre på det. Så får vi heller klare det neste år, sier han.

Vil ikke gi råd

Neste sesong blir Premier League også én norsk attraksjon rikere når Erling Braut Haaland ikler seg den himmelblå Manchester City-drakta. Ødegaard har imidlertid ingen behov for å komme med råd før de to skal måle krefter når de kommende sesong møtes på motsatt banehalvdel.

- Jeg har ikke lyst til å gi ham noen råd om noen ting egentlig. Jeg vet at han har full kontroll på alt og kommer til å lykkes uansett hvor han er. Han har god kontroll, så det kommer til å gå fint uansett hvor han er, sier Ødegaard.

- Han har ikke spurt deg om råd heller?

- Nei, vi snakker mye sammen og er gode kompiser og snakker om alt mulig, forteller Ødegaard.

En samtale de to - i hvert fall foreløpig - ikke har hatt, er om historien i tyske Bild, som hevder at Haaland ga Rolex-klokke i avskjedsgave til Dortmund-gjengen.

- Det vet jeg ingenting om. Det får du spørre han om.

- Du har ikke fått noe klokke i gave, du?

- He-he, nei - jeg har ikke fått noen gave. Så det vet jeg ikke. Det får du spørre ham om, sier Ødegaard lattermildt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer