- Det handler om å ikke se ut som en gjeng med røvere

Bli med inn i det nye vidunderet til seks millioner kroner.

(Dagbladet): - Kom her så skal du få se noe, sier Åge Skinstad med en ivrig glød i øynene.

Han står i andre etasje av Norges nye smøretrailer og peker ut av et vindu på taket til etasjen under. «LØYPE!» står det med store, hvite bokstaver på svart bakgrunn.

Sist uke ble de første bildene av traileren kjent. Den svenskproduserte doningen koster omkring seks millioner, og når den står parkert, kan den forvandles automatisk. Den vokser en etasje i høyden, mens underetasjen vokser i bredden på begge sider.

Det er virkelig grunn til å rope «løype!» til konkurrentene. Noen av de mindre pengesterke skinasjonene kan sikkert komme til å rope økonomisk doping.

- Må ta tak sjøl Men det norske laget lar seg ikke stoppe av frykt for å bli oppfattet som breiale og harry.

LØYPE! Den norske smøretraileren i fullt utslått posisjon. På taket på det venstre utbygget som kommer ut av traileren på automatisk vis, har teksten «LØYPE!» på taket. Foto: Sigbjørn Strand
LØYPE! Den norske smøretraileren i fullt utslått posisjon. På taket på det venstre utbygget som kommer ut av traileren på automatisk vis, har teksten «LØYPE!» på taket. Foto: Sigbjørn Strand Vis mer

- Nei, vi kan ikke rygge inn i framtida, vi må ha en utvikling her. Når det stort sett er litt for dårlig fra arrangørene rundt omkring når det gjelder både smørefasiliteter og fasiliteter for utøvere, må vi ta tak sjøl. Så de som synes dette er feil utvikling kommer til å få motstand, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

I den nye traileren får smørerne minst like god plass som i den gamle smørebussen i første etasje. I tillegg er det altså en ekstra etasje som utøverne kan bruke til å få fysisk behandling, spise, skifte og slappe av.

Nærheten mellom laget og smørerne er en av de viktigste positive effektene.

- Vi får på plass et rom for utøverne på toppen der vi kan stikke oss unna før, under og etter løp. Dette skal være med å løfte det ytterligere et steg. Det handler også om profesjonalisering, og å ikke se ut som en gjeng med røvere, sier Løfshus.

Ny sprinttrener Traileren ble vist fram på Aker Brygge i går. Der ble også sprintguttas nye trener Arild Monsen presentert. Monsen kommer fra fire år som svensk landslagssjef, og gleder seg til å jobbe med norske løpere med base i den nye norske smøretraileren - som riktignok også kommer fra Sverige.

PÅ VEIEN: Den norske smøretraileren slik den ser ut på veien. Foto: Sigbjørn Strand
PÅ VEIEN: Den norske smøretraileren slik den ser ut på veien. Foto: Sigbjørn Strand Vis mer

-  Det blir skikkelig artig å se hvordan den funker. Den er jo stor og flott. Det er et voldsomt apparat i sving i skiforbundet. Det er imponerende, og det skal bli artig å bli en del av det og jobbe med det, sier Monsen.

Men tilbake til der vi startet: Hvorfor dette «LØYPE!» på taket?

- Vi synes jo at det er veldig norsk. Folk i Norge vet hva det betyr, sier Skinstad.

- Betyr det «her kommer vi og den nye traileren vår»?

I FULLFORMAT: Andre etasje og utbygg på begge sider kommer automatisk ut av traileren mens den står parkert. Foto: Sigbjørn Strand
I FULLFORMAT: Andre etasje og utbygg på begge sider kommer automatisk ut av traileren mens den står parkert. Foto: Sigbjørn Strand Vis mer

- Nei, over hodet ikke. Det betyr det ikke. Vi går i løype, og det hender vi sier «løype!» og vi synes det er veldig norsk og fint å ha der.