Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Det handler om jobben din, Drillo

Drillos siste sjanse. Morten P kommenterer.

STÅR FORAN VIKTIGE KAMPER: Landslagstrener Egil Olsen og Norge møter Sveits i morgen. Sveits-Norge og Kypros-Norge kan dreie seg om mer enn bare seks poeng, mener Morten P.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
STÅR FORAN VIKTIGE KAMPER: Landslagstrener Egil Olsen og Norge møter Sveits i morgen. Sveits-Norge og Kypros-Norge kan dreie seg om mer enn bare seks poeng, mener Morten P. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Tirsdag kveld vet vi hva den sportslige delen av Norges Fotballforbund vil bruke resten av høsten til å jobbe med og prioritere. Står Norge med seks eller flere VM-poeng etter borteturen til Sveits og Kypros vil alt fokus være på å forbedre dagens tilstand samtidig som man parallelt jobber for å optimalisere og forberede den avgjørende 2013-sesongen. Er poenghøsten bare tre eller fire tror jeg Drillos etterfølger raskt vil komme på agendaen. Hvilket betyr at Sveits-Norge og Kypros-Norge dreier seg om mer enn de seks neste poengene i VM-kvalifiseringen.

Det handler like mye om hvem som skal trene Norge fra årsskiftet.

Selv med null eller ett poeng som total etter kampene i Bern i morgen og på Kypros tirsdag vil det ikke være teorien som er Drillos problem. Den vil leve på et eller annet vis, om enn ikke i beste velgående. Men faktum blir eventuelt en tyngre materie å snakke seg ut av, og faktum, om Norge står der med tre eller fire poeng, vil være at vi allerede har tapt 9 eller 8 av de 12 poengene vi har spilt om.

Ja, vi vil helt riktig ha spilt tre av de fire kampene på bortebane.

Men:

To av dem vil være spilt mot Island og Kypros — lag vi har slått på bortebane de gangene vi heller ikke har klart å kvalifisere oss.

Drillo sier alle bortepoeng er bonuspoeng og at vi MÅ vinne alle hjemmekampene for å ha en reell sjanse på VM-tur. I tillegg sier han at vi MÅ ha noen bortepoeng. Hva noen bortepoeng betyr aner jeg ikke, sansynligvis er det minst to, men står vi med null etter de tre første bortekampene betyr det i hvert fall at vi MÅ ta poeng i Albania og/eller Slovenia. Og alt dette er greit og høres tilforlatelig ut — i teorien.

Det er når du begynner å se på virkeligheten det begynner å mørkne.

Slik Norge har framstått det siste året — som et lag med alt for mange hverdagsreserver og ditto svake punkter på alt for mange plasser — er fire strake hjemmeseirer i VM-kvalifiseringen mer drøm enn realitet. Legg til trenerens innregnede krav om noen bortepoeng og du vil finne at sansynligheten for en VM-tur vil være minimal om vi bare har tre eller fire poeng etter de to neste kampene.

For gruppa kan i hvert fall ikke vinnes om vi ikke lykkes i morgen eller tirsdag, og sannsynligheten for en (god nok) andreplass vil også være redusert. Og skulle (mot formodning) alt snu i 2013 slik at vi kommer til en siste mulighet over to kamper mot motstandere som er bedre enn de vi møter i kvalifiseringen, hvor stor er sannsynligheten for å lykkes da?

Selv om det er fotball det handler om, et spill med marginer og flaks.

Derfor står Drillos jobb på spill de neste fem dagene. Står Norge med mindre enn seks poeng tirsdag kveld må NFF så fort som mulig ta grep og peile seg inn på arvtakeren etter tidenes beste og mest suksessrike norske landslagstrener. For hvis VM-muligheten vurderes å være i nabolaget til minimal eller umulig per 16. oktober 2012 er det ikke noe poeng å bruke 2013 på en langsom død.

Da må 2013 og de første åtte månedene av 2014 tilbys den neste treneren.

Og våre neste menn.

De som sammen skal bygge og prege nye Norge.

Og i neste omgang ta oss til Frankrike-EM 2016.