Det handler om sju dager i mars

Fotballjentene er allerede på god vei til EM i Nederland 2017. Men det som skjer der i mars 2016 er veldig mye større og viktigere.

FOTBALL-EM FOR kvinner vil alltid være et sluttspill som kommer med medaljekrav for norske fotballjenter. Det er ikke bare fordi det synes lett å kvalifisere seg, men fordi Norge er naturlige medaljekandidater i mesterskap uten USA, Canada, Japan og Brasil. Og etter 4-0 over Kazakhstan er vi allerede godt på vei mot Nederland 2017.

Men Nederland 2.-9. mars 2016 er mye større.

NÅR DEN TID kommer spiller Roger Finjords Norge OL-kvallfisering om den siste europeiske plassen til Rio neste sommer. Det er i alle sammenhenger veldig mye større enn EM. Og inntil videre også større enn VM, selv om sommerens globale mesterskap i Canada var utvidet og forbedret med tanke på å løfte FIFA-turneringa til topps på prestisjestigen.

Derfor brukes alle kamper fram til vi møter Sverige i Nederland 2. mars som oppkjøring til dette.

OG ALLE TERMINFESTEDE og obligartoriske kamper med det for øyet er så langt i planleggingen en kamp til. Wales hjemme i den neste EM-kampen 23. oktober. Og det er ikke mye når så mye står på spill. Men det er det Roger Finjord har å forhlde seg til før vinteren setter inn.

8-0 PÅ TO bortekamper er tunge resultater alle dager selv om motstanderne har vært Skottland (trening) og Kasakhstan (EM). Det forteller at Norge både scorer mål og forsvarer seg uten alt for store problemer. Og det er videreutviklingen av det som i perioder var så glitrende i Canada, men som ikke holdt hele veien inn fordi det norske nivået gikk som en sinuskruve gjennom mesterskap, Roger Finjord skal utvikle.

Basert på noen dårlige TV-bilder fra en skrekkelig stadion i Astana vil jeg påstå han er godt i gang med arbeidet.

AT ADA HEGERBERG er sterk på dødballer og sterk og drivende god som rettvendt spiss på motstanderens territorium har vi visst lenge. Det beviste hun igjen med 1-0 og 2-0 scoringene mot Kasakhstan. Og det er bare fortsettelsen på en internasjonal karriere som vil gi Norge mange mål og gleder.

At Emilie Haavi også kan score mål er heller ikke overraskende.

MEN JEG SÅ ikke en liten Messi til 3-0 komme som det naturligste i verden. Men det gjorde det, som en naturlig og lettbeint dans mellom motspillere før scoringen ble måkt opp i hjørnet fra god distanse. Før også Emilie Haavi ble tomålsscorer i Astana. Til et resultat som bygger naturlig selvtillitt.

ETTER VM I Canada argumenterte jeg sterkt for at Norge burde arrangere OL-kvallfiseringen i Telenor Arena neste år. Det gikk ikke på grunn av allerede planlagte arrangmenter i begynnelsen av mars. Så Nederland er det vi må forholde oss til. Og jeg tror Sverige kunne vært verre.

NORGE BØR REISE til Nederland og kampene mot Sverige, Nederland og Sveits som favoritter. Det bør gjøre jentene stolte og trygge. For favoritstempelet er ikke noe du får, det er noe du har spilt på deg.

Og Norges øverste nivå er så bra at ingen kan matche det.