Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det har aldri sett bedre ut

Åge Hareide angriper sitt andre landslagstrener-år med en nyttårsrakett rett inn i festsalen av den norske fotballsjela. - Det har aldri sett bedre ut, sier han til Dagbladet.

ULLEVAAL(Dagbladet): Til natta flyr Hareide og en redusert utgave av Norge til Kuwait. Deretter skal vi til Bahrain før Midt-østen-turen avsluttes i Jordan om en drøy uke. Og sjøl om en trener alltid vil savne sine beste - og sånn sett kan du si at Hareide savner et helt lag - ser Norges landslagstrener enormt mye glede og forhåpninger i den troppen han har med seg.

Fordi valgmuligheten blant norske tippeligaspillere aldri har vært større.

- Enkeltspillerne blir bedre og bedre, sier Hareide. - Og enda viktigere - de blir flere og flere. Og derfor er jeg ikke i tvil om at det aldri har sett bedre ut for norsk landslagsfotball.

- Vi har aldri hatt så mange gode og potensielt gode fotballspillere som nå.

Den perfekte miksen
Åge Hareide ville gjenskape vinnerkulturen i landslaget da han som førsteireis med Norge dro til Hongkong for ett år siden. Samtidig ønsket han å bane vei for en ny generasjon landslagspillere. Han klarte det første og er godt i gang med det andre.

Og miksen vi har per i dag er i følge Hareide helt perfekt.

- I 2004 fikk vi fram folk som blant andre Morten Gamst Pedersen, Jan Gunnar Solli, Alexander Ødegaard, Erik Hagen, Magne Hoseth, og til en viss grad Ardian Gashi og Thomas Holm, sier han. - Samtidig kom klassespillere som John Carew, Steffen Iversen, Sigurd Rushfeldt, Thomas Myhre, John Arne Riise, Vidar Riseth, Tommy Svindal Larsen og Martin Andresen mer eller mindre skikkelig tilbake. Og i tillegg har vi alle de som har vært solide lenge - jeg tenker på de mange RBK-spillerne, Claus Lundekvam og André Bergdølmo - pluss de vi venter på etter langvarige skader.

- Eirik Bakke kan jo snart være aktuell igjen og på sikt må vi heller ikke glemme Ole Gunnar Solskjær. For ikke å snakke om Daniel Braaten som skal være med til Midt-østen, og Daniel Fredheim Holm som vi har valgt å sende med U21-laget til Qatar, sier Hareide.

Ikke plass til alle
Men i denne røkla av fotballferdigheter og landslagsvilje vil det oppstå ett problem: Plassmangel. Det betyr at trenerne Åge Hareide og Stig Inge Bjørnebye vil få mye å forklare i forhold til spillere og media når landslagstroppene tas ut. Og sånn sett kan det bli sutring og det gleder Hareide seg til.

Den som ikke kommer med på landslaget skal nemlig føle seg forbigått.

- Om jeg må være mer kynisk? Jeg tror snarere jeg er blitt flinkere til å ta valg. sier Åge Hareide. - Det å ta ut en landslagstropp handler veldig mye om øving. Og etter å ha brukt fjoråret på å tilpasse meg min egen rolle og å bli skikkelig kjent med spillerne, blir årets utfordringer å ta ut det riktige mannskapet.

- Til enhver tid og enhver kamp.

- Hvilket betyr?
- At vi må ta ut spillere og komponere et lag i forhold til den strategien vi ønsker i den og den kampen. I motsetning til tidligere har vi nå klare rollefordelinger i landslaget. Og for å nevne et eksempel på det - jeg tar med Raymond Kvisvik til midt-østen fordi venstrefoten hans kan bli et farlig innleggsvåpen i VM-kampen mot Moldova 30. mars.

- Og så er det opp til Raymond å overbevise meg om det.

Alle sa at Åge Hareide vant tre lette seirer mot Sverige, Honduras og Singapore for ett år siden. Og alle hadde selvfølgelig helt rett. Og like riktig vil det være så si at Norge har vunnet fire lette seirer når vi skriver 9. februar.

Kan aldri vinne nok

Etter kampene mot Kuwait, Bahrain, Jordan og Malta.

- Mentalt sett er det bedre å reise til Moldova med fire seirer enn fire tap, sier Norges landslagstrener. - Man kan aldri vinne nok i fotball. Og derfor aksepterer jeg ikke uttalelser som «treningskamper mot svake motstandere i januar er ikke viktig - det er ikke nå vi skal være i form». Skal vi bli bedre må vi være best mulig hele tida.

I fjor spilte Norge treningskamper helt fram til vi møtte Italia i Palermo 4. september. Da holdt Åge Hareide på å fly på veggen.

- Sånn sett er det også mye bedre i år. Vi får den første VM-kvaliken allerede i slutten av mars. Og så kommer Italia på Ullevaal i begynnelsen av juni. Uten at jeg vil si et ord om den kampen.

Drømmer om drama
Men det er ikke lett. For Hareide har sagt at Norge går til VM. Og det tror han på fortsatt. Faktisk enda mer enn for ett år siden.

- VM-kvaliken falt på plass etter seieren mot Slovenia. Vi er bra i gang sjøl om det ikke er optimalt. Og man skal være optimist i fotball, samtidig som man er realist. Men det er viktig å være mer optimist enn realist.

Så derfor:
- Har jeg en følelse, sier Hareide. - Eller en drøm om du vil. Og det er at Skottland tar poeng mot Italia fire dager før vi møter Moldova i mars. Den er faktisk så sterk at jeg reiser til Roma midt i forberedelsene til vår egen kamp.

- Andre sterke følelser?
- Jeg tror Hviterussland kan komme oksende. Og at det ikke blir avgjort før i siste kamp. Og da kan det bli hysterisk for vår del når vi møter Hviterussland i Minsk i oktober.

- Tenk deg en situasjon der vi må vinne, de må vinne - alle må vinne.

- Og så går vi til VM på den ene eller andre måten?
- Ja, og vi kan selvfølgelig vinne gruppa. Og blir det kvalifisering ønsker jeg meg Danmark.

- For min egen del, sier Åge Hareide til Dagbladet.

TROR PÅ MER JUBEL: Landslagstrener Åge Hareide viser glede sammen med Erik Hagen (t.v.), Morten Gamst Pedersen og Magne Hoseth etter 1-0-triumfen borte mot Skottland. Og det kan bli mer moro. - Vi kan selvfølgelig vinne gruppa, sier Hareide.
ALDRI SETT BEDRE UT: «Vi har aldri hatt så mange gode og potensielt gode fotballspillere som nå.» Åge Hareide, landslagssjef
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media