Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Det har blitt beskrevet som «umulig», men her blir klatrestjerna historisk: 
- Jeg har aldri vært lykkeligere

Klatrestjernen Alex Honnold har blitt den første som har klatret alene opp granittveggen El Capitan i Yosemite uten tau eller sikkerhetsutstyr.

HISTORISK: Den 31 år gamle fjellklatreren Alex Honnold har blitt den første som har klatret alene opp granittveggen El Capitan i Yosemite National Park uten tau eller sikkerhetsutstyr. Her er han fotografert på toppen 3. juni etter en fire timer lang klatretur. Foto: Jimmy Chin / National Geographic via AP / NTB scanpix
HISTORISK: Den 31 år gamle fjellklatreren Alex Honnold har blitt den første som har klatret alene opp granittveggen El Capitan i Yosemite National Park uten tau eller sikkerhetsutstyr. Her er han fotografert på toppen 3. juni etter en fire timer lang klatretur. Foto: Jimmy Chin / National Geographic via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

31 år gamle Honnold fra Nord-Carolina har drømt om å klatre den mektige fjellveggen uten noe sikkerhetsutstyr i åtte år. Men hver gang han så opp mot toppen av den 914 meter høye veggen El Capitan, mistet han motet.

Men denne helgen nådde han toppen etter fire timers klatring med bare sine hender og føtter til hjelp.

- Jeg var ganske oppstemt. Jeg har nok aldri vært lykkeligere. Dette er noe jeg har tenkte på så lenge og drømt om og jobbet så hardt for, sier Honnold om lørdagens klatretur.

- Månelanding

Han begynte å planlegge den historiske klatreturen for to år siden. Han beregnet ruten utallige ganger og klatret den flere ganger med sikkerhetsutstyr. Slik lærte han seg hvert hull han måtte gripe i og måten han måtte plassere kroppen sin på.

- Dette er frisoloeringens (klatring uten tau og sikringsutstyr, red.anm.) månelanding, sier Honnolds klatrekompis Tommy Caldwell til National Geographic som filmet den historiske klatreturen.

Fjellet var tidligere beskrevet som umulig å klatre opp, men er nå regnet som standarden for klatring i «storvegger». Likevel var det få som trodde det ville være mulig å komme seg opp til toppen uten noen form for sikring.

Historisk

Honnolds forberedelser til klatreturen har vært bredt omtalt på ryktebørsen i klatremiljøet, der tanken på at Honnold skulle kunne lykkes raskt ble avskrevet som umulig, ifølge The Guardian.

Honnolds historiske ferd opp mot toppen begynte klokka 05.32 lokal tid lørdag.

Etter å blant annet ha passert det vanskeligste partiet er rundt 700 meter opp fjellveggen, der det bare er hull store nok for en tommeltott, nådde Honnold toppen etter tre timer og 56 minutter - klokka 09.28, ifølge den britiske avisa.

Til sammenligning bruker klatrere (med tau) gjerne fra 12 timer til flere dager på å nå toppen.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!