SKAL SKREMME BULGARIA: En skjeggete Jo Inge Berget er kanskje akkurat det Norge trenger i den viktige EM-kvalifiseringskampen borte mot Bulgaria i Sofia i kveld. Han kommer inn med stor selvtillit og mange mål på samvittigheten. I tillegg til et langt skjegg er det en pakke som bør skremme bulgarerne.
SKAL SKREMME BULGARIA: En skjeggete Jo Inge Berget er kanskje akkurat det Norge trenger i den viktige EM-kvalifiseringskampen borte mot Bulgaria i Sofia i kveld. Han kommer inn med stor selvtillit og mange mål på samvittigheten. I tillegg til et langt skjegg er det en pakke som bør skremme bulgarerne.Vis mer

- Det har blitt noen mål med skjegget, så jeg beholder det en stund til

Men Jo Inge Berget (24) får ikke vise seg hos bestemoren med det.

• Bulgaria-Norge
EM-kvalifisering, gruppe H, klokka 20.45 i kveld på TV Norge.

SOFIA (Dagbladet): 2015 har vært et hyggelig år for Jo Inge Berget, etter at året før var preget av tunge stunder i Cardiff og Celtic.

Men etter at Malmø-trener Åge Hareide hentet han til Sverige i januar i år, så har fotballen igjen vært en av hadelendingens beste venner.

Toppscorer i klubben Han scoret to mål i Malmø-debuten borte mot Sundsvall i april, og siden har han vært i flytsonen.

I Malmø er han delt toppscorer med lagets store stjerne, Markus Rosenberg (32), med åtte fulltreffere - og totalt står Jo Inge Berget med 12 mål på 26 kamper i alle turneringer denne sesongen.

Deriblant to mot eks-klubben Celtic i den første kampen i Champions League-playoffen.

- Hadde ikke gitt opp Suksessen har også ført 24-åringen inn i varmen på landslaget igjen. Den siste av hans fire landskamper var mot Moldova i Abu Dhabi 15. Januar 2014 - for 596 dager siden.

Fra å ha vært heeeelt ute, så går den formsterke angriperen trolig rett inn i startoppstillingen i den avgjørende EM-kvalifiseringskampen borte mot Bulgaria her i Sofia i kveld.

- Jeg hadde vel ikke gitt opp landslaget, men jeg tenkte ikke så mye på det. Det kommer når det kommer, og jeg følte at jeg kunne forsvare en plass i troppen. Jeg har hatt en god sesong og det har gått veldig bra nå i det siste, så det var moro å bli tatt ut, sier Jo Inge Berget til Dagbladet.

- Men om det ikke hadde skjedd, så hadde heller ikke det vært noen krise for min del.

Uten tap på landslaget I et landslaget som bare har fire seirer på 19 kamper med Per-Mathias Høgmo som sjef, så har Berget også en litt annerledes statistikk:

Med tre seirer og en uavgjort har han fortsatt til gode å tape med Norge.

- Det er en hyggelig statistikk og gode tall, og det er ingen grunn til å ødelegge den i kveld. Jeg er i god målform om dagen, så jeg håper å dra med meg det til landslaget, sier Jo Inge Berget til Dagbladet.

Beholder skjegget Men det er kanskje ikke scoringene du tenker først på når du ser Malmø-spilleren om dagen. Med sitt lanet skjegg vekker han stor oppsikt blant de mer glattbarberte lagkameratene.

- Det har blitt noen mål med skjegget, så jeg beholder det en stund til.

Det er altså ikke noe tapt veddemål eller annet som ligger bak skjeggpryden.

- Det ligger ingen spesiell tanke bak det, jeg hadde bare lyst på litt skjegg, og så har jeg latt det vokse siden jeg kom til Malmø. Det har bare blitt sånn, sier Jo Inge Berget.

Nei fra bestemor - Skal du ha det enda lenger, eller har du funnet riktig lengde på det?

- Akkurat nå vokser det, så jeg får se. Til slutt blir det vel for langt, så da må jeg ordne litt, sier han og gliser.

Og det spørs om han ikke uansett må ta det før julemiddagen hjemme hos bestemor. Til jul i fjor fikk han klar beskjed om å fjerne det før hankom hjem til henne.

- Hun ville at skjegget ble tatt før jeg kom dit på middag, så da gjorde jeg det. Så vi får se hva som skjer i år...

- Tåler ikke tap Med tunge offensive forfall i Joshua King, Adama Diomande og Pål André Helland, så får Jo Inge Berget — som trolig starter som venstre kantspiller - en viktig rolle med å hjelpe Alexander Søderlund på topp med å sørge for norsk nettsus.

For selv om Søderlund er toppscorer i Tippeligaen, så står han fortsatt med deprimerende null fulltreffere for landslaget...

Berget føler seg klar for oppgaven.

- Det er moro å score, så det er ingen grunn til å slutte med det. Jeg har min styrke foran mål, så jeg prøver å komme meg inn der så ofte som mulig.

Norge ligger på tredjeplass i gruppe H, og har to poengs luke ned til Bulgaria. Med norsk tap i kveld, så begynner det å se mørkt ut med tanke på en mulig playoff om billett til Frankrike-EM neste år.

- Det sier seg selv at det er en viktig kamp. Det er stor forskjell på seier og tap i kveld, så vi har vel egentlig ikke råd til å tape. Da henger vi etter, sier Jo Inge Berget.