- Det har ikke gått opp for meg ennå

Svømte inn tidenes norske bragd i Beijing i natt.

BEIJING (Dagbladet.no): Alexander Dale Oen har ikke helt skjønt hva han har prestert her i Beijing. Norges første OL-medalje i svømming kom i tidenes sterkeste finaleheat på 100 meter bryst.

- Det var et ekstremt kjapt heat dette. Før OL hadde jeg trodd at bronsen ville gå på over et minutt, så dette setter ting i perspektiv. Det er en helt annen dimensjon over svømminga her, sier Alexander Dale Oen etter pressekonferansen.

Alle tre medaljevinnerne fra forrige OL på distansen var med i finalen. I tillegg hadde Alexander bestetider fra både forsøket og semifinalen, begge olympiske rekorder. Alt lå til rette for et rekordheat, og til slutt var seks av de åtte finalistene i veggen før minuttet var gått.


Ny verdensrekord
- Jeg visste jeg måtte ta løpet mitt til et nytt nivå, for Alexanders tider før finalen var så sterke, sier gullvinner Kosuke Kitajima.

Japaneren forsvarte OL-gullet fra Aten med å knuse den gamle verdensrekorden på 59.13 med 22 hundredeler.

- 58.91 er ekstremt. Det er en helt annen divisjon, konstaterte Dale Oen på vei til medaljeseremonien.

Og du kunne se at Kitajima var psyket opp for noe stort allerede før løpet var i gang. Han kysset flagget på brystet, og spratt opp og ned foran startblokka.

Tapte i vendingen

TIDENES BESTE FINALE: Seks av åtte svømmere i finalen slo inn på under ett minutt. Alexander Dale Oen trodde før OL at man kunne vinne bronse på over ett minutt. Her poserer Dale Oen med sølvet, sammen med gullvinner Kitajima, og bronsevinner Hugues Duboscq. Foto: David J. Phillips, AP
TIDENES BESTE FINALE: Seks av åtte svømmere i finalen slo inn på under ett minutt. Alexander Dale Oen trodde før OL at man kunne vinne bronse på over ett minutt. Her poserer Dale Oen med sølvet, sammen med gullvinner Kitajima, og bronsevinner Hugues Duboscq. Foto: David J. Phillips, AP Vis mer

Oen er ikke kjent som en rask starter, og heller ikke i finalen kom han spesielt godt ut av det. Likevel ledet han med 18 hundredeler på Kitajima til vending, og lå an til gullet.

Men i vendingen skjedde det noe. Fra å være merkbart foran japaneren var Alexander plutselig noen centimetre bak.

- Jeg visste at Kitajima var sterk i vendingen, men jeg konsentrerte meg bare om meg selv. Jeg har ikke noen tanker om hva som skjedde nå, sier Dale Oen til Dagbladet.no.

- Han var litt aggressiv inn mot vendingen, og dermed tror jeg han mistet litt fart ut igjen. Det er kanskje snakk om at han tapte ett eller to tiendeler på det, og han hadde ikke vært i nærheten av Kitajima uansett, forteller trener Stig Leganger-Hansen.

Etter forsøket var Oen misfornøyd med at han ikke klarte å stenge ute konkurrentene i bassenget. Det klarte han i finalen, men han innrømmer at det er ekstra stressende når det er så jevnt.

- Det blir litt ekstra hektisk når alle åtte er i teten hele tiden. Nå er det bare deilig å ha blitt blant de beste.

Kan ikke være skuffet

Etter de fantastiske oppvisningene i forsøksheatet og i semifinalen holdt mange Alexander Dale Oen som favoritt i natt. I en av verdens aller største idretter tillater ikke hovedpersonen seg å være skuffet over sølv.

- Det har ikke gått opp for meg ennå

- Det er sikkert masse jeg kunne gjort annerledes, men gjort er gjort. I dag var Kitajima bedre enn meg, og det er vel strengt tatt ikke så verst å ta sølv i et OL. Jeg kan ikke være misfornøyd med dette.

- Jeg er veldig veldig fornøyd, og det har ikke sunket inn ennå. Jeg kom hit med en 21. plass fra forrige OL, og det er ikke så lenge siden jeg brøt ett-minutts-grensa. 59.20 er et veldig stort steg for meg, sier Alexander Dale Oen.

Allerede i morgen kveld skal han svømme forsøk på 200 meter bryst, og dermed blir det ikke så mye tid til å la det synke inn heller.

- Jeg skal bare ta det med ro og slappe av. Kanskje det blir en McFlurry i deltakerlandsbyen, gliser sølvvinneren og går for å møte Kong Harald i VIP-området.

I EGEN KLASSE: Kosuke Kitajima knuste konkurrentene og verdensrekorden da han vant finalen på 100 meter bryst i Beijing i natt.