Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det har sett litt kjipt ut å spille spiss for Norge

Nå er det gøy - og jakten på en notorisk måljeger er i gang.

MANGE SJANSER: De norske spissene fikk mange scoringssjanser mot Danmark. Her scorer Marcus Pedersen det eneste norske mål. Mohammed Abdellaoue (t.h.) ser på. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
MANGE SJANSER: De norske spissene fikk mange scoringssjanser mot Danmark. Her scorer Marcus Pedersen det eneste norske mål. Mohammed Abdellaoue (t.h.) ser på. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

* Følg kampen i vårt fotballstudio fra 1900!

MOLDE (Dagbladet): Norge skapte flere store målsjanser mot Danmark. Bare én av dem gikk i mål. Men landslagsspissene ser en positiv utvikling de tror vil bære frukter.

De mener Per-Mathias Høgmos fokus på det offensive og en klart offensiv spillestil gjør det gøy å være angriper.

- Det er sinnssykt gøy å spille under denne spillestilen. Vi skaper flere sjanser enn det landslaget vanligvis har fått. Det har sett litt kjipt ut å spille spiss for Norge iblant, men nå er  det veldig moro, sier Ola Kamara til Dagbladet.

Han startet som spiss mot Danmark sammen med Marcus Pedersen, som scoret Norges eneste mål. Også han ser positivt på den norske spissframtida til tross for at angriperne ikke satte alle sjansene sine på fredag.

- Jeg sitter med en veldig positiv følelse etter den kampen. Det er ikke ofte du ser Norge skape så mange sjanser. Vi får ta med det positive og bygge videre på det, sier Pedersen.

- Jobben vår Mohammed Abdellaoue har vært en måljeger av rang tidligere i karrieren, men sliter med redusert spilletid i Tyskland om dagen, og misset også på en av kampens største scoringsmuligheter.

- Det er ting vi øver på hver dag. Det er i begge boksene det blir avgjort. Det er jobben vår å sette sjansene vi får. Vi kommer til mange sjanser med den måten vi spiller på, sier Moa.

Bak spissene som er inne på lanslaget allerede, setter fotballforbundet nå ekstra fokus på en liten gruppe talentfulle angripere. Tidligere i høst startet man et spissprosjekt der seks lovende spisser skal få ekstra oppfølging.

Veton Berisha (Viking), Bård Finne (Brann/Köln), Mohamed Elyounoussi (Sarpsborg), Zymer Bytyqi (Sandnes Ulf), Runar Espejord (Tromsø) og Håkon Lorentzen (Brann) er de seks utvalgte. Det kan være aktuelt å ta inn en ny spiller når Finne flytter til Tyskland og Köln.

Jakter måljegere Prosjektet ledes av tidligere KFUM-, Vålerenga- og Lillestrøm-spiss Eivind Arnevåg.

- Det som er spennende er at man har fått til en ressursgruppe med Tore André Flo, som jobber med unge spisser i Chelsea, Sigurd Rushfeldt, Arild Sundgot og Jan Åge Fjørtoft. Alle var mer engasjert enn jeg trodde, sier Arnevåg, som regner med å få med seg alle de nevnte fire som instruktører når spissgruppa møtes for første gang i Oslo 2. og 3. desember.

I tillegg ønsker han å få med spillerutviklere fra klubbene på de to årlige samlingene som er planlagt, for at fokuset på målscorerne skal spres også ut i klubbene.

LIKER STILEN: Det er gøy å spille spiss for et offensivt satsende Norge, sier  Ola Kamara (t.v.) og Marcus Pedersen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Scanpix
LIKER STILEN: Det er gøy å spille spiss for et offensivt satsende Norge, sier Ola Kamara (t.v.) og Marcus Pedersen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Scanpix Vis mer

Arnevåg har en klar formening om hvilke typer han leter etter.

- Vi ser etter typer som stadig scorer mål uansett hvem du møter. Det er den typen spiss vi trenger, sier han.

Keepersuksess For to år siden startet forbundet et liknende keeperprosjekt med seks keepere mellom 19 og 22 år. Målet var å dyrke fram to nye landslagskeepere. Så langt ligger man godt foran skjema. To av de seks er i troppen som møter Skottland i Molde i kveld. Ørjan Håskjold Nyland får debuten på a-landslaget, mens reserven Sten Grytebust debuterte tidligere i år. Det samme har Odd-keeper André Hansen også gjort tidligere i år.

Spissprosjektet har ikke like konkrete resultatmål, og prosjektlederen er forberedt på at denne spissjakten kan ta tid.

- En god spiss er kanskje best når han er 30 år. Se på Frode Johnsen som ble toppscorer i år og er 39 år. Det sier litt om de spissene som ikke er der, men også noe om erfaringen, sier Arnevåg.

Spissprosjektet ble startet før Høgmo kom inn med sterkere offensivt fokus. Ola Kamara tror timingen er god med tanke på det som har skjedd i mellomtida.

- Det er spennende med spissprosjektet nå som Norge spiller mer offensiv fotball. Kanskje vi får inn spillere som, med dette flaggskipet her, kan bære frukter av det at det blir flere sjanser og mer kunnskap om angrep, sier Ried-spilleren som har skutt Godset til seriegull denne høsten.

- Det er positivt at man dyrker og får fram spillere. At man har et prosjekt der man bare jobber inn mot spissene som man har gjort med keepere tidligere, det har jeg tro på, sier Mohammed Abdellaoue.

MORGENDAGENS MANN? Sarpsborgs Mohamed Elyounoussi er en av seks unge spisser som er med i NFFs spissprosjekt. 
Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
MORGENDAGENS MANN? Sarpsborgs Mohamed Elyounoussi er en av seks unge spisser som er med i NFFs spissprosjekt. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media