Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det har tatt helt av i Nederland

De norske skøytegutta gjør suksess med «hermevideo».

MEN ER DET IKKE GRØDUM...?: Sammen med stortalentet Sverre Lunde Pedersen har Håvard Bøkko parodiert stilen til både norske og utenlandske skøyteløpere. Her er det Øystein Grødum som imiteres. Foto: YouTube
MEN ER DET IKKE GRØDUM...?: Sammen med stortalentet Sverre Lunde Pedersen har Håvard Bøkko parodiert stilen til både norske og utenlandske skøyteløpere. Her er det Øystein Grødum som imiteres. Foto: YouTube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alpingutta har klinket til med dansehyllest til Michael Jackson, langrennsjentene har vært Skippagurra Girls og Petter Northug har imitert Kristian Valen-figuren Nils Georg.

Nå har også de norske skøytegutta kastet seg på imitatortrenden blant norske vintersportutøvere.

I videoen, som ble vist første gang under et pressemøte på Hamar tidligere denne måneden, etteraper Håvard Bøkko og stortalentet Sverre Lunde Pedersen de særegne stilartene til noen av verdens beste skøyteløpere.

Her hjemme har ikke videoen fått mye oppmerksomhet, men i skøytegale Nederland har den slått an så det holder. På YouTube er den sett av drøye 80 000 til nå.

- Responsen har vært helt ekstrem, det har tatt helt av i Nederland. De synes det er kjempemorsomt. Vi trodde ikke det skulle bli så mye blest rundt det. Men de viser den på nederlandsk TV, på storskjerm under verdenscupen der nede og intervjuer Håvard om den. Så interessen er stor, sier Lunde Pedersen.

Grødum ler av seg selv
De fleste med et snev av skøyteinteresse vet godt hvordan det ser ut når Øystein Grødum går svinger. Milslukeren fra Arendal er selvsagt én av de seks som parodieres, men stilen til folk som Sven Kramer, Chad Hedrick og Claudia Pechstein blir også tatt på kornet av de norske gutta.

Grødum har sett kopien av seg selv mange ganger, og medgir at han kjenner seg igjen i mye.

- Det ser litt kantete ut?

- Jeg tror ikke jeg setter beinet langt ut. Men skal du imitere noen må du overdrive særtrekkene. Er man litt stiv fra før, blir du veldig stil når noen parodierer deg, flirer han.

- Men det var vanvittig bra. Den siste, hvor de etterligner Sandefjord Skøyteklubb, synes jeg var aller best. Parodien av meg har jo særtrekket med armen, men i de andre ser de på hele bevegelsen. Selv når de stopper videoen kjenner jeg igjen Chad Hedrick og Sven Kramer bare av stillbildet.

- Imponert?

- Det er et styrketegn at de kan etterligne så mange, og kopiere folk såpass fort. Det tyder på at de er gode på å tilegne seg nye teknikker og har god koordinasjon. Det er ikke alle som ville greid dette, sier Grødum.

- Kramer kjente seg igjen
Slik gjennomgår Lunde Pedersen de seks parodiene (imitatoren står i parantes):

1. Claudia Pechstein: - Hun har veldig tydelig armbevegelser, og overkroppen er rett, ikke svai. (Bøkko)

2. Chad Hedrick: - Han har rulleskøytestilen. Jobbete og hoppende. (Lunde Pedersen)

3. Øystein Grødum: - Grødum har den armen sin. Han er høy med overkroppen og ser kanskje litt småstiv ut. (Bøkko)

4. Sven Kramer: - Kramer har veldig lange armbevegelser, og går veldig bredt. Han bruker mye bane. (Lunde Pedersen)

5. Martina Sablikova: - Hun går sving langt ut på langsida. Også hun bruker veldig mye av banen. (Bøkko).

6. Sandefjord Skøyteklubb v/August Teodor Haugen: - Den er morsom. De går i veldig kjapp takt, og høyere i kroppen enn oss andre, så de ikke blir så stive.

- Har noen av utlendingene gitt dere noen tilbakemeldinger?

ORIGINALEN: Øystein Grødum med sin karakteristiske svingarm. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
ORIGINALEN: Øystein Grødum med sin karakteristiske svingarm. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Kramer har i hvert fall fått det med seg. Jeg tror han syntes det var morsomt. Han så at det var ham selv, sier Lunde Pedersen.

- Kanskje du kan begynne å gå på den måten selv?

- Det klarer jeg ikke over lengre tid, da blir jeg for sliten. Han bruker så mye bane. Det krever veldig mye.

Sandefjord Skøyteklubb føler seg beæret over å bli paradiert.

- Veldig underholdende. Guttene viser fantastisk kroppsbeherskelse som tar disse imitasjonene så godt. Jeg tror jeg greide å gjette alle de involverte, sier sportslig leder John Arthur Olafsen.

- Det er sånn dere går i Sandefjord?

- Det er nok særlig én løper de sikter spesielt til, men det er riktig at vi har en sånn stil. Det er også en konsekvens av at vi trener mye på rulleskøyter. Men det deles ikke ut stilpoeng i skøyter, humrer Olafsen.

PARODIERER KRAMER: Men Sverre Lunde Pedersen mener det er altfor krevende å gå på den måten til vanlig. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
PARODIERER KRAMER: Men Sverre Lunde Pedersen mener det er altfor krevende å gå på den måten til vanlig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!