Kjetil Jansrud om de store utskiftningene på det norske alpinlandslaget

- Det har vært et kaos

Det norske herrelandslagslaget i alpint har vært gjennom en storopprydning. Åtte i støtteapparatet er blitt erstattet i sommer.

VAR BETENKT: Men Kjetil Jansrud har stor tro på at landslaget har falt ned på en god løsning. Foto: NTB Scanpix
VAR BETENKT: Men Kjetil Jansrud har stor tro på at landslaget har falt ned på en god løsning. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når de norske herrealpinistene nå er i Chile, New Zealand og Sveits for å forberede seg til en ny sesong, er det nesten med et helt nytt støtteapparat.

STOR JOBB: Claus Ryste: Foto; NTB Scanpix
STOR JOBB: Claus Ryste: Foto; NTB Scanpix Vis mer

Åtte av elleve trenere på herresiden har gitt seg eller fått en ny stilling hos alpinlaget. Seks har forlatt Skiforbundet, og bare tre har den samme jobben som de hadde i fjor. Det er Skiforbundet som har oversendt Dagbladet informasjonen om alle utskiftningene.

Med andre ord, de har blitt tvunget til å bygge opp trenerteamet igjen helt fra bunnen av. Sportssjef Claus Ryste forteller til Dagbladet at flere av dem som har sluttet hadde sagt fra i god tid før sesongslutt, mens andre fikk nye tilbud de valgte å takke ja til:

- Det er om å gjøre å finne de gode løsningene. Vi er fornøyd med oppsettet vi har fått nå, og har hatt fokus på å holde aktiviteten i gang. Nå er vi organisert på en litt annen måte, men vi ser framover, forklarer Ryste til Dagbladet.

Trener-team alpinlandslaget

2018/19

 • Hovedtrener: Christian Mitter.
 • Fartstrener: Reto Nydegger.
 • Skiteknisk ansvarlig fart: Jon Børre Lien.
 • Ass. Trener fart: Fabien Mazuir.
 • Tech trener: Stefan Kornberger.
 • Ass. Tech trener: Christian Mithassel.
 • Ass. Tech trener: Michael Rottensteiner.
 • Ass. Tech trener: Jonas Bøe.
 • Trener Europacup: Johnny Davidson.
 • Trener Europacup: Øyvind Haraldsen.
 • Fysisk trener: Lars Mæland.

2019/20

 • Hovedtrener: Steve Skavik.
 • Fartstrener: Pete Anderson.
 • Skiteknisk ansvarlig fart: Øyvind Haraldsen.
 • Ass. Trener fart: Fabien Mazuir.
 • Tech trener: Johnny Davidson.
 • Ass. Tech trener: Christian Mithassel.
 • Ass. Tech trener: Michael Rottensteiner.
 • Ass. Tech trener: Mike Pilarski.
 • Trener Europacup: Andreas Kollenborg.
 • Trener Europacup: Ikke erstattet pga omorgansiering
 • Fysisk trener: Stian Rekdal Nielsen.
 • Trener Henrik Kristoffersen: Einar Witteveen.

- Kaos

Dagbladet tok opp utskiftingen med veteranen Kjetil Jansrud (33) tidligere i sommer.

Han første ord om situasjonen var like enkel som den var beskrivende:

- Det har vært et kaos.

NY JOBB: Tidligere landslagstrener Christian Mitter. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
NY JOBB: Tidligere landslagstrener Christian Mitter. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

Flere av trenerne har gitt seg frivillig, men det har også vært mye bråk. Stefan Kornberger ga seg etter en langvarig feide med Team Kristoffersen, og rett før Mitter fikk seg en ny jobb, avslørte NRK en ny konflikt i alpinlandslaget.

Helt sentralt sto et varselbrev sendt av alpin-herrenes helsepersonell til norsk alpinledelse og Norges Skiforbund. Varslerne omtalte arbeidsforholdene under Mitter som uholdbare, skrev NRK. Lederstilen fikk knagger som «hersketeknikker», «latterliggjøring», «usynliggjøring» og bruk av «skarpe irettesettelser».

De som sto bak varselet truet med oppsigelse.

NY ROLLE: Øyvind Haraldsen er en av flere som har fått en ny rolle på herrelandsalget i alpint. Foto: NTB Scanpix
NY ROLLE: Øyvind Haraldsen er en av flere som har fått en ny rolle på herrelandsalget i alpint. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det ble tidlig klart at støtteapparatet måtte bli bygget opp på nytt. For Jansrud var det viktig at han ikke ble for involvert i prosessen.

- Både jeg og Aksel (Lund Svindal) kan gjerne dele med vår kunnskap og være med i gode diskusjoner, men vi kan ikke styre laget. Jeg og Aksel kan ikke si at «Det skal være sånn eller sånn og vi vil ha den eller den treneren». Da mister de den autoriteten som skal ligge der, forklarer Jansrud til Dagbladet.

Så han satt for det meste på sidelinja og ventet:

- Så har vi vært tilgjengelig for gode spørsmål og vi har hatt masse diskusjoner opp gjennom, hvor jeg har forsøkt å nøste opp i hva som er mulig og hva som kan skje.

Fornøyd

Herrenes fartslag dro til Chile i slutten av august. Der skal de kjøre på ski i nesten en måned for å forberede seg til sesongen.

- Hvordan syns du resultatet av trenerkabalen har blitt?

- Jeg mener vi har landet på en god plan når det gjelder trenerkabalen. Det som er bra er at murringen som åpenbart har vært der har kommet fram, og de har fått gjort seg unna med det. Det har ikke vært ekstreme ting, men det har vært nok til at folk har ønsket en endring. Og det har vi fått gjennom. Det var kjipt sånn som det var en stund, men som alle andre ting roet det seg ned. Det ser bra ut, spesielt på fartslaget, forklarer Jansrud.

33-åringen sier at det er lett å bli frustrert i slike situasjon, men at både han og de andre på laget har så urokkelig tro på laget og grunnverdiene. Derfor er han sikker på at de greier å bygge videre.

- Det kan virke som et korthus som faller. Og det kan det være hvis du ser på laget som et korthus, men hvis du ser på det som noen kort rundt en veldig hard kjerne, så er det ikke så farlig. Sånn som det var på laget i vår var det på tide at noe ble endret, for folk var ikke fornøyd. I toppidretten er det ikke alltid lett å ta den kampen, for det handler om resultater. Samtidig som jeg tror at for noen er ikke toppidretten helt riktig.

ULYKKE: Et fly kuttet en kamerakabel, som videre traff stolheisen. Kameraet datt deretter ned midt i målområdet under alpint-VM. Video: Eurosport Vis mer

- Hva tynget deg mest?

- Det var usikkerhetsmomentet. Du må stole utelukkende på at systemet greier å rydde opp i det. Du må beholde roen og ikke miste hodet. Det var en periode der hvor jeg satt på tå hev og ventet og lurte på hva som skjedde. Nå er det absolutt en bra start for å få til noe bra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer