- Det har vært kampfiksing i årets La Liga

Marca ruller opp kampfiksingskandale i Spania.

(Dagbladet): Ifølge den spanske sportsavisa Marca har det foregått kampfiksing i denne sesongens La Liga. De hevder å ha lydopptak av spillere, trenere og klubbpresidenter som bekrefter påstanden, men går ikke ut med navn på noen av dem som har sagt sitt.

- Ligakamper har blitt fikset denne sesongen, sier en klubbpresident, ifølge Marca.

- Det var latterlig
En ikke navngitt spiller kommer også med sin versjon av saken.

- Før kampen mot Levante fortalte treneren vår på forhånd at vi skulle spille uavgjort. Vi skulle imidlertid ikke gjøre det åpenbart, men hvis vi scoret, skulle de score. Hvis stillingen var uavgjort etter 85 minutter, skulle vi gi opp. Det var latterlig, sier en spiller fra Spanias øverste liga til Marca.

Levante spilte uavgjort mot Sevilla i den 10. runden, mot Getafe i den 27. runden og mot Real Zaragoza i den 35. runden.

Zaragoza-president
Ifølge Marca er det Real Zaragoza og president Agapito Iglesias det rettes en finger mot. Flere klubbpresidenter i de to øverste divisjonene skal være skeptiske til måten han opptrer på.

- En manager nektet å signere for dem (Real Zaragoza). Det var før Manolo Jiménez ble trener for klubben (han ble trener i 2011). Foran flere vitner forklarte han at han avslo managerjobben fordi eieren, Agapito Iglesias, sa at han måtte være sikker på at laget vant de første kampene i sesongen, og at han ville ta seg av de siste kampene også, sier en ikke navngitt klubbpresident i La Liga til Marca.

Han får støtte fra en annen klubbpresident.

- Under Europa Leauge-finalen mellom Porto og Sporting Braga (18. mai 2011), så vi Agapito si til flere klubbpresidenter og en agent at han hadde fikset kampen mot Levante. Da de spurte ham nærmere om det, svarte han leende at alt var fikset. Vi kunne ikke tro våre ører, bemerker han ifølge Marca.

Kampen mellom Real Zaragoza og Levante ble spilt tre dager senere, den 21. mai 2011, og Zaragoza vant på bortebane med sifrene 2-1. Med tap ville klubben ha rykket ned, i det som var et nedrykksdrama nesten uten like, med hele seks dumpekandidater før den siste runden.

Xerez-spiller ble oppringt
En Xerez-spiller forteller ifølge Marca om sin personlige erfaring med kampfiksing. Da han ble forespurt, sa han blankt nei. Han ble ringt i forkant av lagets kamp mot Córdoba.

- Jeg ble ringt av noen som spurte om jeg var villig til å gjøre noe, men jeg sa nei. Ingen summer ble nevnt, og jeg vet ikke hvem som ringte meg. De spurte meg om jeg var villig til å gjøre et eller annet på et gitt tidspunkt under kampen, men da sa jeg bare nei og la på. Etterpå snakket jeg med resten av troppen om dette, mest i håp om at de skulle ta det som en advarsel i tilfelle en av dem ble ringt opp. Jeg ønsket ikke at vi skulle gå ned den stien, sier han til Marca.

Også trenere er bekymret for utviklingen.

- Av og til har jeg lurt på om hvorvidt jeg skal starte med en spiller eller ikke, for han kan være kjøpt og betalt. Man stoler ikke på halve troppen sin, men hvis du tar ut unggutter istedenfor, er det du som ender opp med anklagene, sier en trener ifølge Marca.

I morgen spilles den siste runden av årets La Liga. Det er fortsatt uavklart hvilke tre av de fire lagene Deportivo (35 poeng), Celta Vigo, Real Zaragoza (begge 34 poeng) og Mallorca (33 poeng) som rykker ned.