KJØRER FLANDERN:  Til tross for tøffe tak og hard læring nyter Kristoffer Skjerping profftilværelsen i Cannondale-Garmin. Søndag sykler han den prestisjetunge klassikeren Flandern rundt i Belgia. Foto: Kjetil Anda / procycling.no
KJØRER FLANDERN: Til tross for tøffe tak og hard læring nyter Kristoffer Skjerping profftilværelsen i Cannondale-Garmin. Søndag sykler han den prestisjetunge klassikeren Flandern rundt i Belgia. Foto: Kjetil Anda / procycling.noVis mer

- Det har vært noen slag i trynet

Flandern rundt blir starten på lang læringsprosess for Kristoffer Skjerping.

GENT (procycling.no): Flandern rundt med sine 263 kilometer og 19 brutale bakker er bare ett døgn unna. Men Kristoffer Skjerping skal ta fatt på en mye lengre reise.  

Den ferske proffen hos Cannondale-Garmin tilnærmer seg sitt første monument med en sunn porsjon årvåkenhet, beven og langsiktighet. I sine første måneder som proff har 21-åringen fra Sotra utenfor Bergen fått føle på den vanskelig omstillingen fra U23-tilværelsen.

Dwaars Door Vlaanderen, E3 Harelbeke og Gent-Wevelgem ble en veritabel oppvekker om profflivets strenge krav og høye nivå.  

- Noen dager er ganske tøffe. Hvis man sykler et ritt der det går dårlig, og så må man ut å trene i mange timer dagen etterpå. Det kan føles litt meningsløst noen ganger, sier Skjerping til procycling.no.  

- Man er nødt til å se mange år fremover i tid. Det er tøft. Jeg har gått fra å være en av de beste U23-rytterne i verden, til en av de dårligste i feltet nå, sier nordmannen med etappeseier fra Tour de l´Avenir, 2. plass fra U23 Flandern og bronsemedalje fra U23-VM.  

- Det har vært noen slag i trynet i de første rittene. Jeg har innsett at dette er ganske mange hakk opp, uansett om man har supergode bein eller er i sitt livs form. Det blir vanskelig for meg å sitte i noen finale (på søndag), sier Skjerping - mens han rører forsiktig i sin koffeinløse kaffe.  

Han befinner seg på en fasjonabel restaurant på utkanten av Gent. Belgias uovertrufne og lidenskapelige sykkelinteresse merker han med en gang han kommer inn. Servitøren vet godt hvem han er. Ute er det kaldt, grått og litt vått. Søndag kommer heldigvis solen.  

Dagen før Flandern rundt skal han spise middag tidlig og legge seg tidligere enn normalt. Kanskje rekker han en kort språkleksjon med sin italienske romkamerat Alan Marangoni.    

- Man må bruke tid til å komme inn i disse løpene. Det slo meg her forleden, at jeg sikkert ikke kommer til å hevde meg i disse rittene før jeg er nesten 30 år. Det er langt frem i tid.    

- Men jeg er jo på dette laget for en grunn. Jeg har fått mulighetene til å sykle de store løpene og ledelsen har troen på meg. Jeg er supermotivert til å ta denne læringsprosessen. I morgen håper jeg å hjelpe laget så mye som mulig. Hvis jeg fullfører blir det også gøy.  

Frysninger i Flandern

Cannondale-Garmin mønstrer et ung, talentfullt mannskap. Det amerikansk registrerte laget har den yngste troppen i WorldTouren. Kaptein Sebastian Langeveld er imidlertid både rutinert og meritert. Søndag skal Skjerping gjøre det han kan for å hjelpe sin nederlandske leder.  

- Nervene er verre når man skal være med å kjempe om seieren, tror jeg. Men litt spenning er det jo. Jeg har alltid drømt om å kjøre dette rittet. Da jeg så det på TV som liten, så det alltid veldig lett ut. Måten de kjørte opp bakkene var imponerende. Etter å ha kjørt noen ritt nå, har jeg fått mye mer respekt for vinnerne, sier den tidligere Joker-syklisten.    

- Kan man i det hele tatt sammenlikne Flandern U23 med proffenes utgave?
 

- Det blir en helt annen verden. Vi syklet de siste 160 kilometerne av løypa. Og jeg må nesten si at rekognoseringen vi gjorde var hardere enn U23-utgaven. Så sinnssykt er det faktisk. Det blir ingen hvile noen steder. Det er ingen tilfeldige vinnere i Flandern, sier nordmannen kategorisk.    

- Hjelper det å være del av et ungt mannskap der mange er i samme læringsprosess som deg?   

- Ja, det vil jeg si er en fordel. Man merker at det er mye pågangsmot på laget. I dag morges da det regnet ville de eldre gutta sitte inne, mens de yngre pushet på for å komme seg ut. Men mange er i samme aldersgruppe som meg, og vi tenker mye likt. Det ser jeg bare som positivt.    

- Langeveld var skadet, men ble klar til søndag. Gir det mer struktur til laget?   

- Absolutt. Langeveld er kapteinstype og er veldig fin å ha med. I Gent-Wevelgem var det ganske fritt-vilt og vi sleit med å holde oss samlet. Med Sebastian som leder er det veldig mye enklere for oss å holde oss rundt ham. Han er en sterk leder.  

- Er du klar for å krige i posisjonskampen før hellingene?
  

- Hehe, ja jeg er klar for det. Det er litt rart nå egentlig. Jeg glemmer litt at jeg er proff noen ganger. Som amatør ble jeg vant til å bli knuffet på av proffene i de norske rittene, Tour of Norway og Fjords. Da kunne jeg liksom ikke gjøre noe tilbake. Når noen knuffer på meg nå, må jeg jo knuffe tilbake. Nå blir det helt omvendt for min del. Jeg er nok ikke den tøffeste i feltet akkurat nå, men det kommer seg etter hvert.    

- Blir Flandern rundt en større opplevelse enn NM-seieren på hjemmebane?   

- Ja! Det var veldig spesielt å vinne på hjemmebane. Men dette blir noe helt annet. Jeg kommer nok til å sykle med mye frysninger i morgen. Da jeg vant på Bryggen i Bergen hadde jeg frysninger over hele kroppen. I morgen blir det nok på samme måte.  


TØFF OVERGANG:  Skjerping var en av de beste syklistene i U23-klassen. Nå tar han tiden til gode for å tilpasse seg sportens høyeste nivå med sitt amerikanske WorldTour-lag. Foto: Kjetil Anda
TØFF OVERGANG: Skjerping var en av de beste syklistene i U23-klassen. Nå tar han tiden til gode for å tilpasse seg sportens høyeste nivå med sitt amerikanske WorldTour-lag. Foto: Kjetil Anda Vis mer