VIL BLI KONGE I VASALOPPET: Petter Northug vet det blir tøft, og han tror mange ser på ham som sjanseløs, men i månedene framover går han for seier i både Marcialonga og Vasaloppet. I dag stilte han opp til pressekonferanse i Holmenkollen. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
VIL BLI KONGE I VASALOPPET: Petter Northug vet det blir tøft, og han tror mange ser på ham som sjanseløs, men i månedene framover går han for seier i både Marcialonga og Vasaloppet. I dag stilte han opp til pressekonferanse i Holmenkollen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

- Det har vært piece of cake

Northug om tidligere dueller med Vasaloppet-spesialistene.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): I løpet av de neste par månedene skal Petter Northug gå to skirenn som er lengre enn han noensinne har gått:

Først Marcialonga (70 kilometer) om 12 dager, deretter Vasaloppet (90 kilometer) den 4. mars.

I begge konkurransene går Northug for å vinne, men Marcialonga er først og fremst en test foran Vasaloppet, som er det store målet.

- Det første langløpet vil jeg bruke som erfaring. Jeg har ikke trent så mye staking, og i det løpet får jeg et inntrykk av hvor fort det går. Jeg kan ha det i bakhodet med tanke på hvordan jeg skal trene til Vasaloppet. Men jeg går for seier, ellers hadde jeg ikke giddet å reise ned, sier Northug.

Drar ikke en meter
Han er en del av Alsgaard-laget Team United Bakeries i begge langløpene, men i dagens VG varsler lagkamerat Jörgen Brink at Northug ikke kan vente seg å bli hjulpet til seier ute i sporet.

- Det skjønner jeg, hver enkelt går for seg selv. Samtidig kommer hver mann som drar feltet til å hjelpe meg.

- Du kommer ikke til å dra?

- Det er et dumt spørsmål, sier Northug og smiler skjevt.

Blant de hardeste konkurrentene, både i Marcialonga og Vasaloppet, er svenskeduoen Oscar Svärd og Jerry Ahrlin. Førstnevnte står med tre triumfer i Vasaloppet, alle etter spurt på oppløpet, og overfor Dagbladet har han varslet at han mer enn gjerne gir Northug samme behandling.

Mosvik-ekspressen har møtt dem begge tidligere, i det 44 kilometer lange Flyktningerennet, som går mellom Nordli og Gäddäde. Svärd prøve å sikre seg en spurtpris underveis, men Northug gjorde et lite rykk og lo av konkurrenten idet han selv passerte streken som førstemann.

- Jeg skjønner ikke hvorfor de prøver seg på sprintene. Jeg bare flirer, sa Northug til Adresseavisen etterpå.

- Skjønner ingenting om jeg taper spurten
I mål var han nesten minuttet foran Svärd, og over fem minutter foran Ahrlin. Men han er smertelig klar over at ni mil er noe helt annet enn 44 kilometer.

- Det har vært piece of cake mot dem før. Men Flyktningerennet har passet en verdenscupløper mye bedre. Vasaloppet blir noe helt annet, det er dobbelt så langt, og da får de igjen for det de har spesialtrent.

- Svärd har vunnet Vasaloppet tre ganger, alle etter spurt. Hvordan ser du på en eventuell spurt etter ni mil?

- Jeg skal klare å spurte bra etter ni mil. Jeg blir overrasket om han slår meg på oppløpet, da skjønner jeg ingenting, sier han til Dagbladet.

Må gjøre tøffe valg
Etter nedturen i Tour de Ski, der han ble slått av både Dario Cologna og Marcus Hellner, har Northug innvilget seg en ukes ferie på Gran Canaria med et par innlagte rulleskiturer.

Det har gjort godt på både kropp og sjel, for 26-åringen sier lysten på å trene bra og konkurrere nå er tilbake for fullt.

I morgen bestemmer han seg for om han blir med resten av landslaget til Otepää, eller om han skal prioritere trening hjemme. Neste uke blir det vanlig trening (i konkurransesesong) fram til avreise Marcialonga torsdag.

Etter det rennet regner han med å gå i russiske Rybinsk (4. og 5. februar), i tillegg til Nove Mesto i Tsjekkia (11. og 12. februar). Om han også stiller til start i polske Szklarska Poreba helga etter har han ikke bestemt seg for.

- Kanskje jeg kommer til å reise til høyden og trene til Vasaloppet. Når jeg kommer hjem etter det er det bare å samle overskudd, og så gjenstår Holmenkollen og Falun etter Vasaloppet. I Vasaloppet må jeg føle at jeg er pigg etter fire, fem mil, ellers er det bare å begynne å tenke på femmila i Kollen, sier han.

Om en drøy uke går han også sin eneste distanse i NM på Voss, 15 kilometer fristil. Han har lyst til å forsvare tittelen sin der, men samtidig surrer langløpene i bakhodet.

HAR LEKT MED SVÄRD FØR: Men da har distansen vært 44 kilometer, under det halve av lengden på Vasaloppet. Her jubler svensken for seier i Marcialonga. Foto:  ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
HAR LEKT MED SVÄRD FØR: Men da har distansen vært 44 kilometer, under det halve av lengden på Vasaloppet. Her jubler svensken for seier i Marcialonga. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer

- Hvordan ser du på sjansene til å vinne Vasaloppet?

- Det blir veldig tøft, jeg konkurrerer mot folk som spesialtrener for det. Det blir vanskelig å vinne, men jeg ser på det som en utfordring. Etter Marcialonga får jeg et inntrykk av om det overhodet er mulig. Jeg håper jeg skal kunne klare det, sier han.

Føler lite press
I Vasaloppet får han med seg en egen hjelper, som kun har som oppgave å gjøre jobben til Northug så enkel som mulig.

- Jeg kommer ikke til å ha det i Marcialonga, men i Vasaloppet blir det i hvert fall én. Han kan gå med samme stavlengde som meg (i tilfelle stavbrudd), ha med ekstra drikke og være rundt meg de første fire, fem milene. Hvem det blir er 95 prosent sikkert, sier Northug, uten å ville ut med navn.

Han er sterk i staking, som er en stor fordel i langløp, særlig i Vasaloppet. Trolig kommer Northug til å gå med skøyteski.

- Du er nesten alltid en favoritt til å vinne det du stiller opp i. Føler du noe press?

- Jeg føler at presset er mindre, men om jeg går veldig bra i Marcialonga kan forventningspresset bli større. Jeg skal prøve å samle erfaring og være med så lenge jeg kan. Jeg gir meg ikke lett, og ikke før det sier stopp.

- Hva er den største utfordringen med Vasaloppet?

- Å få lagt ned spesialtrening i februar, og om det er nok til å være forberedt. Jeg er usikker på hvordan kroppen vil kjennes ut etter seks, sju mil og du begynner å bli død i armene - om du i det hele tatt har noe å gi. Jeg må ha en veldig god dag om jeg skal vinne. Men det er det som trigger, og i år har jeg sjanser til å gjøre det.

Sesongen blir ikke vellykket
Han røper at han har fått gode råd og tips fra langløpere, uten at han vil røpe hvem som har hjulpet ham mest. Tanken på å bli den første til å både vinne sprintløp i verdenscupen, og et langløp som Vasaloppet, er også noe som motiverer.

- Da har du greid begge ytterpunktene, sier han til Dagbladet.

- Hvor mye betyr seier i Vasaloppet?

- Det henger veldig høyt. Det er et løp du enten vinner eller taper. Å bli nummer to eller tre har ikke mye å si. Det er mange som tror jeg ikke kan klare det, at det bare er spesialistene som kan vinne, sier Northug.

Uansett hvordan det går vil han ikke se på sesongen som noen suksess. Tross alt var det sammenlagtseier i Tour de Ski som var det store målet.

- Sesongen blir ikke vellykket når man ikke klarer målet sitt, sier han.