OPTIMIST: Sesongen har ikke helt gått etter planen for Espen Kofstad, men golfproffen sier han er sikker på det gode spillet kan komme når som helst. Foto: NGF / European Tour
OPTIMIST: Sesongen har ikke helt gått etter planen for Espen Kofstad, men golfproffen sier han er sikker på det gode spillet kan komme når som helst. Foto: NGF / European TourVis mer

- Det har vært tøft

Espen Kofstad om møtet med golfens elite.

(Dagbladet): I fjor høst skrev Espen Kofstad (25) norsk golfhistorie da han vant to turneringer og i tillegg vant pengelista på Challengetouren.

Rundt en million kroner ble fasiten for Oslo-gutten, og det gode spillet betydde opprykk til Europatouren der spillere som Rory McIlroy, Luke Donald, Lee Westwood, Ian Poulter og Sergio Garcia tjener til livets opphold ved siden av å spille på den amerikanske PGA-touren.

Så langt har det ikke gått så bra som ønsket.

Kofstad har spilt sju turneringer denne sesongen, og bare klart cut'en i tre av dem. Cut'en gjøres etter to runder, og bare de som klarer den får offisiell plassering og en pengepremie.

- Det har vært tøft, sier Kofstad til Dagbladet.

Ikke bekymret Han er i Marokko denne uka for å spille Hassan II Golf Trophy, en turnering der prins Moulay Rachid er vert.

- Det er visst kongens bane, og den brukes nesten ikke ellers i året. Banen er visst helt fantastisk, og jeg har snakket med en del andre spillere som sier de gleder seg til denne turneringen, sier Kofstad.

Årets sesong, som begynte i Sør-Afrika i desember, begynte for så vidt ganske bra. Det var etter nyttår, i storturneringene i Midtøsten, at problemene begynte for Kofstad.

- Jeg har bare klart å spille helt greit, og har aldri kommet i gang på greenene og satt noen putter, sier han.

Så langt har han spilt inn 150 000 norske kroner, noe som bare holder til en 160. plass på pengelista. De 110 beste får automatisk spillerettigheter neste sesong.

Likevel er ikke Kofstad bekymret. I hans korte proffkarriere har han historisk sett vært litt treg ut av startblokka. Formen kommer som oftest etter hvert.

- Ja, det har vært sånn. Jeg skal bare fortsette å være tålmodig.

Å reise verden rundt for å spille golf er dyrt, men Kofstad sier han ikke lider noen nød foreløpig.

- Jeg har spart en del fra det jeg vant i fjor, og har også hjelp fra noen sponsorer. Men det hadde vært fint å snart tjent litt penger, sier han og ler.

Bomtur til India Nordmannen er også sikker på at han vet hva som har manglet så langt.

- Jeg har ikke vært helt til stede mentalt. Man kan slå gode slag selv om hodet ikke er helt der det bør være, men det blir mye vanskeligere. Etter at jeg vant i Italia for første gang i fjor, trodde jeg på seier i hver eneste turnering etterpå. Jeg må finne tilbake til det killer instinktet, sier han.

Kofstad har også fått smake på golfens nådeløse natur. For et par uker siden var han førstereserve til å komme med i en turnering i India fem dager før moroa startet, og bestemte seg for å reise.

Det ble en lang bomtur. 25-åringen ble stående som førstereserve, og måtte reise hjem med uforrettet sak.

- Det skulle liksom ikke bli noe av den uka. Jeg fikk ikke golfkøllene før onsdag (dagen før turneringen, journ. anm.). Jeg kom ikke med, og da det startet var det en spiller som trakk seg etter sju hull på grunn av smerter i hånda, sier han med en oppgitt latter.

Mange store turneringer Før ukas turnering har Kofstad hatt et par uker fri. Han benyttet sjansen til å ta en treningstur til Spania med sin Norgesbaserte trener Mark Davies.

- Jobbet dere med noe spesielt i Spania?

- Det samme gamle. Jeg gjør ingen store forandringer, men vi fokuserte mer på nærspill (putting og korte slag rundt greenene, journ. anm.) enn vanlig.

- Fikk du mye ut av treningsturen?

- Ja. Sist fredag spilte jeg veldig bra. Da falt mye på plass. Jeg venter egentlig bare på at det skal bli min uke, sier han.

Kofstad har fortsatt mange store turneringer å se fram til denne sesongen. Som beste spiller på Challengetouren i fjor, har han meget gode rettigheter på Europatouren.

Om noen uker går turen til Kina, og i mai spilles Europatourens flaggskipturnering, PGA Championship, på den legendariske banen Wentworth like utenfor London.

I tillegg skal han prøve å kvalifisere seg for Majorturneringene U.S. Open og British Open.

- Ja, det blir 36 hull med kjemping og alt å spille for, sier Kofstad.