Det hemmelige intervjuet som ryster Ghana

Involvert i kampfiksing.

KAMPFIKSING: Ghana imponerte mot Tyskland på lørdag, men The Telegraphs avsløringer kaster en skygge over lagets VM-innsats. Representanter for det hjemlige fotballforbundet skal ha vært tungt involvert i planlagt fiksing av internasjonale treningskamper. Foto: AFP PHOTO / CARL DE SOUZA / NTB SCANPIX
KAMPFIKSING: Ghana imponerte mot Tyskland på lørdag, men The Telegraphs avsløringer kaster en skygge over lagets VM-innsats. Representanter for det hjemlige fotballforbundet skal ha vært tungt involvert i planlagt fiksing av internasjonale treningskamper. Foto: AFP PHOTO / CARL DE SOUZA / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Denne sommeren har allerede blitt preget av en av de større korrupsjonsskandalene internasjonal fotball har sett da det ble avslørt at Qatar skal ha «betalt» for å få tildelt VM i 2022.

Nå kaster nok en skandale skygge over fotballfesten i Brasil, og denne gangen er et av lagene som deltar i Brasil involvert.

Nemlig Ghana.

Ny skandale Det er den engelske avisa Telegraph, som i samarbeid med Channel 4, som nå kan avsløre at det ghanesiske fotballforbundet har vært direkte involvert i å avtale kampfiksing i flere internasjonale treningskamper.

Avisa skriver også at den ghanesiske fotballpresidenten selv skal ha sagt vært med.

De har fanget på film at FIFA-agent Christopher Forsythe og en av lederne for Ghanas U20-lag, Kwesi Nyantakyi, diskuterer hvordan de skal «smøre» de rette vedkommende slik at kampene kan få det ønskelige utfallet blant annet gjennom valg av dommere.

Det ghanesiske fotballforbundet var raskt på pletten med en pressemelding som sier at de to personene har blitt anmeldt til politiet for deres forsøk på svindel.

- Sikrer dommerne vi har betalt I meldingen står det at fotballpresidenten aldri sa ja til en slik avtale, men Telegraph hevder på sin side at presidenten skal ha sagt seg enig til en foreløpig avtale som ville utbetale omlag én million kroner fra et investeringsselskap for hver kamp hvor de fikk håndplukke dommerne.

Både Forsythe og Nketiah nekter all involvering i planen. Nketiah sier at "dette er falske anklager, og jeg ville aldri gjøre noe slikt".

Forsythe på sin side skylder på sin egen godtroenhet.

- For å være ærlig er jeg så naiv at jeg vet ikke en gang hvordan kamper blir fikset, sier han. Men det stemmer dårlig overens med det han siteres på i den engelske avisen.

- Dere må alltid komme til oss og si hvordan dere vil kampen skal ende. Det er derfor vi sikrer oss de dommerene vi har betalt. Om vi får inn de dommerne, kommer dere til å tjene pengene deres, skal han ha sagt.

- Dere må gi dommerne litt Nketiah skal ikke ha vært stort bedre:

- Dere må gi dommerne litt. De kommer til å gjøre mye arbeid for dere, så dere må gi dem noe.

Det skal ikke ha vært snakk om kamper som involverer a-laget til Ghana som i disse dager kjemper om avansement fra gruppa med Tyskland, Portugal og USA.

«The Black Stars» imponerte med 2-2 mot Tyskland, men er avhengig av seier mot Portugal i den siste kampen, samtidig som de får  hjelp fra de andre lagene, for å sikre en plass i sluttspillet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer