Det hemmelige spillet

Da Nils Johan Semb annonserte sin avgang, bestemte Fotballforbundet (NFF) seg umiddelbart for at Åge Hareide skulle bli ny landslagssjef.

Dagbladet kan i dag avsløre at Hareide allerede i uke 38, midt i september 2003, inngikk en muntlig avtale om å bli Sembs etterfølger. Bare en håndfull personer visste om dette. Utenom president Per Ravn Omdal og styret i NFF, var det etter det Dagbladet kjenner til, bare Karen Espelund, markedssjef Ronny Aasland i NFF, og sponsorguru Jacob Lund i DnB, som visste om avtalen. Dagbladet vet at ledelsen i NFF var meget bestemt på å få Hareide som sjef, og at flere sentrale sponsorer trykket hardt på for å få byttet ut Semb med Hareide. De trodde på Hareide, og var sikre på at han ville bli en suksess. Sentrale kilder antyder overfor Dagbladet at Hareide var så sterkt ønsket som landslagssjef i fjor høst, at han trolig hadde overtatt jobben i desember uansett om Nils Johan Semb hadde greid å føre Norge til EM.

Såpeopera

Hareide selv er ordknapp om prosessen som ut i slutten av november kulminerte med tidenes mediasåpeopera.

-  Det som skjedde i fjor høst har jeg lagt bak meg, og jeg ønsker ikke å si så mye om detaljene. Det er på en måte uinteressant for meg å kommentere i dag. Jeg er mest opptatt av det som skal skje i Italia neste uke, sier Hareide til Dagbladet.

Inngikk avtale

Han bekrefter likevel Dagbladets opplysninger om at han allerede i september inngikk en muntlig avtale med NFF. Og det var NFF som tok initiativet, etter at RBK og han selv først sa nei til Omdals henvendelse. Hareide informerte RBK hele veien om sine samtaler med NFF, men av hensyn til RBK og landslagets sesongavslutning var det umulig for noen av partene å gå ut offentlig med denne informasjonen. Men ryktene levde sitt eget liv. Både i Fotball-Norge og i pressen. Og det gjorde seinhøsten til et personlig helvete for Hareide.

Dette skjedde:

 •  28. august annonserer Semb at han gir seg som trener etter EM, eventuelt etter kvalifiseringen hvis Norge blir slått ut.
 •  4. september avslører VG at Omdal allerede har tatt kontakt med RBK og Hareide. Men at svaret fra Trondheim er et klart nei. Både fra RBK og Hareide selv.
 •  Uke 36/37, 6. og 10. september spiller landslaget mot Bosnia/Portugal. Media eksploderer etter John Carews slag mot John Arne Riise i Drammen 8. september. I ly av dette har NFF uformelle samtaler med Ståle Solbakken som er NFFs andrevalg.
 •  Uke 38 tar NFF opp igjen dialogen med Hareide, og de inngår en muntlig avtale. I perioden fram mot den avgjørende EM-kvalifiseringskampen mot Luxemburg 11. oktober, overskygger Carew-saken alt annet i både NFF og i media.
 •  29. oktober spiller RBK 0- 0 hjemme mot Røde Stjerne i UEFA-cupen. Og etter cupfinalen 9. november, og de påfølgende kvalifiseringskampene mot Spania 15.-19. november, startet en ny dramatisk fase på veien mot den endelige ansettelsen av Hareide.

Skriftlig tilbud

 •  Uke 45, 10.-16. november: Et par dager etter cupfinalen, mens landslaget er på vei til La Manga for å forberede seg til playoff-kampene mot Spania, ble Hareide invitert til et møte med NFF. RBK var informert om møtet, og får vite at Hareide får et konkret skriftlig økonomisk tilbud om å bli landslagssjef. Hareide signerer ingenting. Han vil uansett vente til RBK er ferdig med UEFA-cup-kampene mot Røde Stjerne. RBK-ledelsen raser mot NFF, med det tar ei uke før saken havner i pressen. Noen dager etter møtet med Hareide tar Per Ravn Omdal kontakt med Stig Inge Bjørnebye, og tilbyr ham jobben som assistenttrener. Bjørnebye, som er i sluttforhandlinger om trenerjobben i Lyn, ber om utsettelse fra Oslo-klubben. Og får det. Omdal nekter å fortelle Bjørnebye hvem det er som skal bli hovedtrener for Norge, men Bjørnebye velger etter noen dager likevel å si nei til Lyn. Og ja til Omdal. Først etterpå får han vite at det er Hareide som er påtenkt trenerjobben.

Semb-oppgjør

 •  Uke 46, 17.-23. november: Hareide-saken sprekker for alvor i mediene to dager før returmøtet med Spania i Oslo, 19. november. Nils Johan Semb tar et kraftig oppgjør med ledelsen i NFF på en pressekonferanse.
 •  18. november: Hareide er presset av sinte RBK-ledere, og Sembs uttalelser presser NFF. Forbundet sender ut en pressemelding om at Hareide har sagt nei til å bli landslagssjef. Og at de vil se seg om etter nye kandidater.
 •  19. november: Norge ble endelig slått ut av EM, etter 0- 3 hjemme mot Spania. Landslaget står formelt uten sjef når Semb holder avskjedspressekonferanse dagen derpå.

-  Angrer ikke

 •  Uke 48, 24.-30. november: Dagen før RBKs returoppgjør mot Røde Stjerne, forteller Hareide ledelsen i RBK at han ønsker seg vekk fra klubben, og heller vil trene landslaget. I et intervju med Dagbladet, åpner han på nytt døra for landslaget. RBK-spillerne vet ingenting om Hareides oppsigelse mens de banker Røde Stjerne 1- 0. Rune Bratseth skjeller ut Hareide som ryggradsløs og uspiselig i beste sendetid på TV2.
 •  30. november er Hareide og NFF i formelle forhandlinger, og ansettelsen offentliggjøres formelt mandag 1. desember.

Hareide understreker at prosessen internt i RBK og forbundet foregikk mer ryddig enn man kunne få inntrykk av på overflaten.

-  Det er ikke noe vondt blod mellom meg og RBK i dag, sier Hareide.

ØNSKEDUOEN: Fotballforbundet fikk omsider på plass ønskeduoen i landslagsledelsen. Men Stig Inge Bjørnebye (t.v.) sa ja til assistentjobben før han visste at Åge Hareide fikk sjefsjobben.
GLA'GUTTER: Landslagssjef Åge Hareide og tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal hadde tett kontakt utenfor offentligheten.