Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det hender jeg går på en smell

Heidi Weng ypper seg mot Bjørgen & co.

TOUR-HÅP: Heidi Wengs trives i bratte motbakker, som den siste etappen i Tour de Ski.
Foto: Anders Skjerdingstad
TOUR-HÅP: Heidi Wengs trives i bratte motbakker, som den siste etappen i Tour de Ski. Foto: Anders Skjerdingstad Vis mer

KVITFJELL (Dagbladet): - Jeg er litt nervøs for disse jentene, vet du, sier Heidi Weng.

Hun sitter sammenkrøllet i en sofa på Dæhlie-hytta på Kvitfjell og snakker med Dagbladet om hvordan det har vært å ta steget fra rekrutt- til elitelandslaget i langrenn.

21-åringen fra Ytre Enebakk slo igjennom med et brak under verdenscupfinalen i Falun i mars. På den klassiske fellesstarten slo hun både Therese Johaug og Marit Bjørgen, og hadde bare Justyna Kowalczyk foran seg på lista. Dagen etter sikret hun seg andreplass også sammenlagt i finalehelga.

Dermed var opprykket uunngåelig. Og Weng er allerede varm i trøya. I hvert fall treningsmessig.

Kliner til - Jeg liker å yppe meg litt. Jeg kliner til på noen økter. Det hender seg jeg går på en smell, men det er gøy å prøve, sier hun.

Men det hender også at yngstejenta ikke går på en smell. Faktisk skjer det rett som det er at hun matcher store navn som Bjørgen, Johaug, Steira, Skofterud og Kristoffersen. Som for eksempel under Toppidrettsveka i Aure, som Weng vant sammenlagt.

- Det var veldig artig. Selv om du vet at ikke alle er i kanonform på den tida av året, gjør det noe med deg å få til en sånn prestasjon. Jeg får veldig god selvtillit av det, bekrefter hun.

Lærer av alle - Hvem lærer du mest av?

- Jeg har noe å lære av alle her. Marit Bjørgen er sprinteren, Therese Johaug er Duracell-kaninen, Vibeke Skofterud er utrolig god teknisk, og så har du Marthe Kristoffersen som er humørsprederen og tar vare på alle. Hun er utrolig god å ha, medgir Weng.

Treningsmessig føler Weng det går opp og ned. Men alle tester viser at framgangen er merkbar.

NYTT FJES: Heidi Weng slo igjennom sist vinter og er nå en naturlig del av det norske elitelandslaget. Foto: Anders Skjerdingstad
NYTT FJES: Heidi Weng slo igjennom sist vinter og er nå en naturlig del av det norske elitelandslaget. Foto: Anders Skjerdingstad Vis mer

For to uker siden hadde hun en meget positiv test på tredemølla på Toppidrettssenteret i Oslo.

Testrekord - Det var min beste O2-test noen gang, og jeg hadde nesten ikke laktat. Det var rekord på begge deler, og det var veldig gøy, medgir Weng.

Testen kom rett etter en høydesamling. Og nettopp trening i høyden er noe Weng jobber med å venne seg til. Før hun kom på elitelaget, hadde hun bare ett høydeopphold bak seg. Det endte med en kjempesmell.

Nå har hun lært:

- Jeg ser bare på klokka og tenker bare på pulsen. Jeg er blitt veldig flink til å passe på, sier Heidi Weng.