<strong>STORE FORSKJELLER:</strong> Vinneren av fotball-VM for menn får over 13 ganger så mye utbeltat i bonuser fra FIFA som kvinnene. Her jubler de norske jentene etter å ha tatt seg videre til kvartfinalen. Foto: NTB/Scanpix
STORE FORSKJELLER: Vinneren av fotball-VM for menn får over 13 ganger så mye utbeltat i bonuser fra FIFA som kvinnene. Her jubler de norske jentene etter å ha tatt seg videre til kvartfinalen. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Enorme forskjeller i utbetalinger for kvinner og menn i fotball-VM

- Det henger ikke på greip

Det sier VM-vinner Hege Riise om de enorme forskjellene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I fjor endte VM-bonusen for herrer på svimlende 3,4 milliarder norske kroner. Til sammenligning vil bonusen som utbetales til VM-vinneren på kvinnesiden være på 256 millioner kroner, viser tall fra FIFA.

Den tapende finalisten vil sitte igjen med omlag 240 millioner kroner, mens bronsevinneren vil få utbetalt i overkant av 205 millioner norske kroner.

Spilleren som ble kåret til mesterskapets beste da Norge vant VM i 1995, Hege Riise, er krass i det hun blir konfrontert med tallene.

- Det henger ikke på greip. Det er som alt annet. Man ligger langt etter. Før man får tallene vet man ikke at det er så store forskjeller. Det er viktig at det blir satt lys på. At det er fra FIFA gjør det også verre, ettersom premiepenger bør være premiepenger, uansett kjønn, sier Hege Riise til Dagbladet.

Hun mener FIFA har gjort mye riktig når det kommer til kvinnefotballen de siste årene, men at de fremdeles har en lang vei å gå.

- De har gjort en god del, men man merker jo at det er på langt nær er nok.

- Tror du vi noen gang kommer til å se en viss likhet i disse utbetalingene?

- Vi er på riktig vei, men det tar enormt med tid. Det viktigste er at det blir satt fokus på. Nå er VM en enorm publikumssuksess, og det er god stemning selv om Frankrike ikke spiller. Alle går på kamp, og publikum har virkelig fått øynene opp for kvinne-fotball. Jeg er optimistisk med tanke på framtida.

- Men det er ikke gjort på en dag at alt skal være likt. Det må presses på fra toppen. Det gjelder her i Norge også, sier Riise.

Hun mener det er opp til alle aktørene i kvinnefotballen å nå gjøre alt de kan for å sikre at oppgangen og interessen vedvarer.

- Sporten må bli enda mer attraktiv, og det kreves veldig mye av både forbund og klubber for å legge til rette for både spillerutvikling og rekruttering av publikum framover, sier LSK-treneren.

SATT UT: Ada Hegerberg ble historisk da hun mandag kveld vant Gullballen som første kvinne noensinne. Men én ting får flere til å se rødt på sosiale medier. Video: Twitter / NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- FIFA har ikke gjort jobben

Daglig leder i Toppserien, Hege Jørgensen, mener tallene er oppsiktsvekkende, men først og fremst på herresiden.

Jørgensen er enda mer betenkt over de enorme summene på herresiden enn summene forbundet og klubbene nå mottar av FIFA for deltakelse i VM i Frankrike.

I stedet for å gi spillere som Kylian Mbappé og resten av Frankrike-troppen en bonus på over 4 millioner kroner hver for VM-seieren, mener Jørgensen at dette er penger som heller kunne vært brukt på å jevne ut forskjellene mellom herre- og kvinnefotball, mener hun.

- Jeg har sett tallene, og det er klart at det er enorme forskjeller. Men det er også sånn at man skjønner at det er forskjeller fordi markedsinntektene er forskjellig. Det har man alltid godtatt, og det har vært en rasjonell forklaring, sier Hege Jørgensen til Dagbladet, før hun fortsetter:

<strong>FORDEL JEVNERE:</strong> Det er oppfordringa fra Toppserie-sjefen. Foto: Toppfotball kvinner
FORDEL JEVNERE: Det er oppfordringa fra Toppserie-sjefen. Foto: Toppfotball kvinner Vis mer

- Jeg har ingen problemer med at det er større inntekter og utbetalinger på herresiden, men poenget er hvor stor økonomi som faktisk er nødvendig. Hva med å investere mer i kvinnesiden, sånn at den totale fotballøkonomien blir større, mener Jørgensen.

- Det er så mye penger i omløp på herresiden at man kunne kanskje med fordel tenkt seg om en gang eller to om hvordan vi heller kan øke den totale fotballøkonomien ved å investere mer der hvor det uutnyttede potensialet faktisk er størst. Og det er på kvinnesiden, sier hun videre.

Hun mener at dette VM-mesterskapet viser at FIFA sannsynligvis allerede tjener mye, også på kvinnenes VM. Det bør gjenspeile fremtidige premiepenger, sier hun.

- Det er klart at når man ser hvilken interesse det er rundt dette mesterskapet med for eksempel Nike, Coca-Cola og Visa, som har gått inn med store summer, blir det litt annerledes. Det er også enormt med tv-seere som får med seg mesterskapet. Interessen er veldig stor. Her ligger det både en del inntekter for FIFA akkurat nå, samt et fremtidig inntektspotensiale. Men om man ikke investerer kan man heller ikke høste de langsiktige inntektene. Det er det FIFA ikke har gjort tidligere, etter min mening.

- Ikke et mål i seg selv

Jørgensen trekker paralleller til det som skjer på forbundsnivå.

- Det er det tilsvarende man har gjort på forbundsnivå. Det har blitt argumentert med vanlige markedsprinsipper, og det har gått sin gang, sier hun.

- Det er bedring nå og NFF har gjort gode grep de siste to årene, understreker Jørgensen.

Samtidig passer hun på å gi FIFA litt skryt også.

- Jeg må berømme FIFA for at de gir klubbene økonomisk støtte. Det samme gjelder OBOS her hjemme. Det skjer positive ting selv om vi jo skulle ønsker at ting hadde gått enda raskere.

Jørgensen er usikker på om vi noen gang vil se at premiepengene når et tilnærmet likt nivå, men mener det heller ikke er et mål i seg selv.

- Jeg vet ikke om det blir jevnere. Det er ikke et mål i seg selv at man skal ha det samme, for sånn er ikke verden. Jeg kan ikke se for meg at kvinnene skal kunne ta igjen herrene. Men det er en enorm interesse, og jentene fortjener alt de kan få. Men så lenge inntekstsstrømmen er så enorm på herresiden, blir det vanskelig. Om FIFA og UEFA mener alvor med planene sine, så må det tilflytes økonomi, også på kvinnesiden. Det vil lønne seg på sikt.

- Blitt et likestillingsspørsmål

Jørgensen sier også at det er fantastisk at fotballen nå har blitt et sentralt bilde på likestillingsdebatten.

- Det er fascinerende å observere at diskusjonen rundt kvinnefotballens kår akkurat nå er løftet opp på et høyt politisk nivå verden over. Det har blitt et symbol på likestillingspolitikk. Det å kunne bruke fotballen som et verktøy for likestilling i samfunnet gjør jobben vår enda viktigere.

- Det er ganske interessant å se store aktører som Al Jazeera bruke 45 minutter i ei nyhetssending for å diskutere dette. Det viser at vi er på riktig vei, sier Toppserie-sjefen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer