Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russiske ledere reagerer på OL-utestengelse

- Det her er en skandale. Det her er idrett, for faen

Mikhail Gorbatsjov tordner mot IOCs beslutning om å nekte Russlands deltagelse i neste års olympiske leker.

ILLSINT: Mikhail Gorbatsjo er svært misfornøyd med IOCs avgjørelse om å nekte Russland deltagelse i det kommende OL. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin/NTB Scanpix
ILLSINT: Mikhail Gorbatsjo er svært misfornøyd med IOCs avgjørelse om å nekte Russland deltagelse i det kommende OL. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En talsmann for Russlands president opplyser at Vladimir Putin og Kreml trenger tid før de kommenterer IOCs beslutning om å utestenge nasjonen fra vinter-OL. IOCs beslutning om å nekte Russland deltakelse i Pyeongchang-OL til vinteren kom tirsdag kveld.

– Vi trenger tid til å legge følelsene til side og gjøre en seriøs analyse av dommen før vi bestemmer oss for hva vi skal gjøre. Vi trenger å få noen svar fra IOC, het det fra talsmannen Dimitrij Peskov onsdag.

Peskov ble også utfordret på hva som vil skje med ledere som også er utestengt fra OL. Spørsmålet var om de vil bli straffet og sparket.

– Det er ikke en prioritet. Det viktigste er å beskytte interessene til våre utøvere, sa Peskov.

Taus under tale

President Putin holdt en bebudet tale ved lunsjtider onsdag. Der nevnte han ikke IOC-avgjørelsen med ett ord.

Det er ventet at den russiske regjeringen vil diskutere saken torsdag og komme med en eventuell respons.

I russiske medier ble naturlig nok utestengelsen en stor sak onsdag. IOC møtte kritikk fra både politikere, utøvere og aviskommentatorer.

– IOC valgte et av sine tøffeste alternativer. Det hardeste ville vært total utestengelse, skrev avisen Kommersant.

– Det er vanskelig å svelge anklagene og straffen. Beslutningen er tøff og på sett og vis også ydmykende. Men idrettsutøvernes skjebne og vårt medlemskap i den olympiske familien er likevel det viktigste, skriver Sport Express.

Sint Gorbatsjov

Hockeystjernen Ilja Kovaltsjuk og den tidligere stavhopperen Jelena Isinbajeva er beredte til å kompromisse og mener russiske utøvere bør takke ja til å delta i Pyeongchang under nøytralt flagg.

– Vi må absolutt være med i OL. Om vi ikke er med der, betyr det at vi har gitt opp, sier Kovaltsjuk.

– Jeg vil si dette til våre idrettsutøvere: Ikke mist motet og fortsett å trene mot konkurransene, sier Isinbajeva.

Enkelte politikere var langt skarpere i tonen.

- Det her er en skandale. Det her er idrett, for faen, sa Sovjetunionens siste leder Mikhail Gorbatsjov.

Kaller varsler forræder

Det liberaldemokratiske partiets leder, ultranasjonalisten Vladimir Zjirinovskij, avfeide IOCs avgjørelse som «idrettsrasisme», mens den tsjetsjenske ledere Ramzan Kadyrov gjorde det klart at ikke en eneste utøver bosatt i Tsjetsjenia vil delta i OL under nøytralt flagg.

Dagen derpå var også russiske medier opptatt av dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov som lever i skjul på hemmelig adresse i USA. IOC har basert mye av sin argumentasjon på informasjon fra den tidligere lederen for antidopinglaboratoriet i Moskva.

– Grigorij Rodtsjenkov er en absolutt forræder, skriver avisen Komsomolskaja Pravda onsdag.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!