Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det hjalp ikke meg at han begynte å gråte

Men etterpå angret Hjelmeset på at han kastet smøreren inn i en bil.

GIKK PÅ JAKT: -  Etter målgang var han på jakt etter meg, og jeg på jakt etter ham, sier Hjelmeset til Dagbladet. Til slutt møtte han den sveitsiske smøreren utenfor en smørebod, og slengte ham inn i en bil.  

Foto: Heiko Junge / Scanpix
GIKK PÅ JAKT: - Etter målgang var han på jakt etter meg, og jeg på jakt etter ham, sier Hjelmeset til Dagbladet. Til slutt møtte han den sveitsiske smøreren utenfor en smørebod, og slengte ham inn i en bil. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

||| (Dagbladet): Odd-Bjørn Hjelmeset er den første til å beklage at han kastet en sveitsisk smører inn i en bil etter søndagens 15-kilometer i Kuusamo.

Men veteranen innrømmer at han følte et sjeldent raseri over å bli snytt for en trolig topplassering.

- Jeg var jævla irritert, for det skal ikke skje, enkelt og greit. Han kom inn i løypa og var veldig fortumlet. Han så til høyre, jeg kom fra venstre. Vi krasjet skikkelig og ble liggende med ham over meg. Jeg var også irritert over at jeg ikke kom meg løs, for jeg så raskt at alt utstyret var i orden, sier Hjelmeset til Dagbladet.

- Jeg ble litt ivrig etter kolllisjonen, sprakk og tapte mye. Da var jeg jævla irritert. Smøreren (Sergio Favre) har vært i gamet i over 20 år, og da skal ikke sånt skje, enten du er smører eller publikummer.

- Jaktet på hverandre

Hjelmeset ble til slutt nummer 15, og mener selv at sammenstøtet kostet ham minst 20 sekunder. I mål var han drøye 30 sekunder bak vinneren Petter Northug.

- Etter målgang var han på jakt etter meg, og jeg på jakt etter ham. Vi møttes rett utenfor smørebua. Jeg tok tak i ham, og smalt ham opp etter en bil. Vi kranglet voldsomt - eller han kranglet vel strengt tatt ikke så mye - før jeg fikk roet meg. Han var veldig lei seg, og jeg var enda mer lei meg, forklarer Hjelmeset.

Som tror den sveitsiske smøreren enkelt kunne gitt ham juling om han ville.

- Han var mye større enn meg, og kunne banket meg forholdsvis lett. Det var ikke noe vold eller slikt, men jeg tok tak i ham.

- Knuffet han tilbake?

- Nei, han var bare veldig lei seg og begynte faktisk å gråte. Der og da var jeg ikke fornøyd med at han skulle begynne å gråte. Det hjalp jo ikke meg, for jeg fikk ikke gjort noe med resultatet, men etterpå forsøkte jeg å få tak i ham for å be om unnskyldning. Jeg har ringt Fredrik Aukland (den norske landslagstreneren til Sveits, journ.anm) og håper å møte smøreren i neste verdenscuprenn, sier Hjelmeset, som fikk en skriftlig advarsel fra FIS etter hendelsen. Smøreren fikk både advarsel og en bot.

Brystsmerter

Hjelmeset fullførte altså løpet etter kollisjonen, men har i etterkant merket en økende smerte i overkroppen.

- Jeg har fått vondt i brystet, det er mulig det er en liten ribbeinsbrist. Det gjør i hvert fall vondt å puste. Og så har jeg fått noen greier i nakken. Men ellers er vi like hele begge to.

- Er det slik at du ikke kan trene?

- Jeg har trent i dag, men dette er slikt som gjerne blir verre etter hvert. Men det går helt sikkert bra, jeg har gjort det før.

- Hvordan var hastigheten da du kjørte på ham?

- Jeg hadde akkurat satt meg ned i hockey, så rundt 30-40 kilometer i timen, tenker jeg. Jeg rakk ikke å bremse noe, ikke antydning. Men han hadde såpass bra pondus at det fungerte bra som airbag, sier en tross alt humørfylt Hjelmeset til Dagbladet.

Han påpeker at han var i sin fulle rett til å bli sint etter at smøreren rotet seg ut i løypa, men at reaksjonen ble i overkant.

- Jeg tar avstand fra at jeg ble fysisk mot ham, men jeg må få lov til å bli sint. Det er bare sunt, sier Hjelmeset.

- Jeg har ikke noe skyld i det som skjedde ute i løypa. Jeg gikk et fantastisk bra løp og følte meg så pigg. Hadde jeg gått et møkkaløp ville det ikke hatt noe å si, men her kunne det virkelig gått bra. Jeg er 37 år og har ikke så mange pallplasser jeg kan få framover. Dessuten kunne jeg trengt den selvtilliten ved å komme på pallen. Når en utenforstående ødelegger det, da blir man irritert.

- De ville vært flaue

- Stemmer det at du måtte hindres fra å gå mer løs på ham etterpå?

- Vi måtte vel ikke skilles, men det var en som var med ham. Det er vel en automatisk reaksjon når noen smeller kompisen din i veggen, da ville jeg også tatt tak i ham. Det gjorde han også, men det var ikke farlig. Det skjer mye verre ting på byen hver dag enn at jeg smeller noen opp etter veggen, sier 37-åringen.

Og legger spøkefullt til at lokalfolket i Gloppen Kommune, der han kommer fra, ikke ville blitt nevneverdig imponert over slåssingen hans.

- De hadde vært flaue over å se meg slåss på den måten, ler han.

Hjelmeset har femmila i OL i Vancouver som årets store mål, og sportssjef Åge Skinstad sier til Dagbladet at den beskjedne 15.plassen i Kuusamo ikke har noe som helst å si for OL-mulighetene hans.

- Dette var et viktig renn for Odd-Bjørn, men jeg kan også regne. Jeg hadde brukbare karakterer på ungdomsskolen og videregående, og veit at han tapte over 20 sekunder på det som skjedde. Det trenger han ikke å tenke på i det hele tatt, jeg ser på det som et palløp uansett, sier Skinstad.

Det er en mager trøst for Hjelmeset.,

- Det Åge sier er for så vidt greit, men alt handler om selvtillit. Jeg gjorde et kanonløp, men ble likevel bare nummer 15. Det er det som er kjedelig. Men jeg håper inderlig Åge kan regne. Etter det jeg veit driver han og investerer i ting og tang, sier han.

- Lei seg og litt sjokkert

Sveits' landslagstrener Fredrik Aukland sier de har sværet opp med Hjelmeset og den norske landslagsledelsen, og at saken er lagt død for deres del.

- Begge parter gjorde noe dumt, og det var en kjedelig sak for både dem og oss. Men det er ingen sak for oss nå, sier Aukland til Dagbladet.

- Hva har smøreren sagt til deg?

- Han var fryktelig lei seg, og litt sjokkert, tror jeg.

- Hva var grunnen til at han krysset løypa?


- Det kan jeg ikke gi et godt svar på. Men det han sier er at han så til venstre og høyre, men han så ikke Odd- Bjørn som kom i hockey. Det var en menneskelig glipp, det kan skje alle, og dessverre skjedde det med ham. Sergio er sikkert den smøreren med mest interesse for dette av alle, mens andre er ute og tar seg en øl sitter han hotellrommet og leser resultatlister. Han er en kjempekar som har enorm respekt for løperne, sier Aukland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media