Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Det holder dessverre ikke

Bra for sporten. Trist for ski-VM.

STRESSET BORT:VM-sjansene til Øystein Pettersen forsvant sannsynligvis i alt stresset. Det er dumt for ski-VM. FOTO: Erik Berglund.
STRESSET BORT:VM-sjansene til Øystein Pettersen forsvant sannsynligvis i alt stresset. Det er dumt for ski-VM. FOTO: Erik Berglund. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SÅ GLAD er vi over å ha med Øystein Pettersen i skiløypa at vi avslutter en ellers kjip NM-dag for Pølsa med en gledelig værmelding:

•• Det blir bare et par kuldegrader og ok vær i Rybinsk neste helg.

Akkurat nå er sånt viktig for en av sportens viktigste utøvere. Sprinten der er siste mulighet for å kvalifisere seg til VM, og også den kunne fort ha forsvunnet om byen ved elvemøtet mellom Volga og Sjeksna hadde invitert med sitt vante vintervær. Det er gjerne kaldt. Faktisk så bikkjekaldt at sprintledelsen allerede har lagt inn et kuldeforbehold for dette siste uttaksrennet.

Nå blir det renn, men neppe VM-plass for Øystein Pettersen.

FOR etter at han forsvant i NM-kvartfinalen fortsatte alt i feil retning. To av de tre ledige VM-plassene er i praksis tatt:

•• Norgesmester Eirik Bransdal har en så god spurt på toppen av en sterk sportslig utvikling etter sommerens korsbåndskade at han er selvskreven.

•• Anders Gløersen har så stor maksfart på det lett hellende VM-oppløpet at det blir tilnærmet umulig å holde vinneren av fjorårets prøve-VM utenfor laget.

Da gjenstår bare Johan Kjølstad. Han fulgte de to andre lekende lett helt til oppløpet i NM-finalen, og er et litt sikrere kort enn Pølsa i trange felt. Slik virker den utfordringen for stor for Pettersen med mindre dagens svake løp mest var en konsekvens av lang tids sykdom.

TILSYNELATENDE skyldtes denne smellen mer never enn form. Allerede i prologen slet Øystein med teknikken. Han kavet, fikk ikke fraspark og tapte sekund etter sekund.

Underveis i kvartfinalen så det bedre ut, men straks plasseringspresset kom tilbake på oppløpssiden var det slutt på flyten. På de siste par hundre meterne var det lite som minnet om fjorårets OL-mester i sprintstafett.

DA er VM-sjansen begrenset til trener Ulf Morten Aunes skjønn. Ingen kjenner de beste sprinterne bedre enn ham, men samtidig kjenner løperne selv de harde konkurransereglene i gruppa. Eller som Øystein selv sa det rett etter skuffelsen:

_Jeg tror ikke skinasjonen Norge skal være så bekymret om jeg ikke kommer med.

Det er sant, men samtidig er det grunn til å stoppe opp litt ekstra ved hans VM-sjanser. Øystein Pettersen er Oslo-profilen i dette mesterskapet med en markedskraft inn mot konkurransene som VM-arrangørene helst ikke vil gå glipp av disse siste ukene. Så spørs det hvor mye slike utenomsportslige hensyn teller i et regnestykke som også inkluderer Johan Kjølstads tempoutfordring i det letteste terrenget. For innspurten i Holmenkollen er lett.

AKKURAT det er vanligvis heller ingen fordel for Marit Bjørgens fristilsspurt, men for henne er terreng knapt noe tema. I vinter er Marit uansett sterk nok til å vinne i alle slags løyper.

NM-sprinten ble ikke mer enn en gjennomkjøring selv med den unge sprintkometenMaiken Caspersen Falla noen tiendedeler bak. Det er visst slutt på den tida da Marit ikke tålte å bli stresset i spurten.

Da blir det heller ikke mye igjen av konkurrentenes vinnersjanser.

  

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!