Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det holder det Tiller gjør på sitt beste

Norge jakter den første U23-seieren i Flandern.

Rasmus Fossum Tiller jakter toppresultat i Flandern rundt U23.
Rasmus Fossum Tiller jakter toppresultat i Flandern rundt U23. Vis mer

IZEGEM (procycling.no): Nær 166 kilometer er karakterprøven når U23-landslaget skal forsøke å stikke av med nok en topplassering under Flandern rundt, lørdag.

Eller som innleid landslagsleder Stig Kristiansen sier det:

- Det er 100 kilometer kortere enn proffenes ritt, men det er de første 100 kilometerne som mangler. Utenom det er det mer eller mindre identisk, sier Kristiansen til procycling.no.

Det betyr at Muur van Geraardsbergen, Oude Kwaremont og Paterberg alle står på menyen. De respektive rundene imellom er litt annerledes, og U23-feltet slipper med én bestigning av løypas kanskje tre hardeste punkter.

Likevel er det ikke så veldig mye trøst i det. Når Steenbekdries, Taaienberg, Eikenberg, Boigneberg og Wolvenberg er fortsettelsen, så skal de nok gå greit å skille de beste fra de nest beste også denne gangen.

I fjor gikk Edward Dunbar solo inn til seier. I en sylskarp gruppe bak ham, bestående av 12 mann, vant årets storfavoritt Jasper Philipsen spurten, mens Anders Skaarseth ble nummer fem.

- Stiller ekstra krav til taktikken

Litt humoristisk kan vi si at Norge er inne på en nedadgående spiral etter Kristoffer Skjerpings imponerende andreplass i 2014.

Ellers kan vi heller bruke det til å slå oss på brystet og si at vi har kjørt inn en topp 5-plassering hvert eneste år siden, selv om tendensen har vært at vi faller én plass ned på listene hvert år (Skjerping 2, Truls Korsæth 3, Amund Grøndahl Jansen 4, Anders Skaarseth 5).

Det Kristiansen er mest spent på foran årets utgave er hvordan et sterkt norsk mannskap klarer seg uten den utpregede ledertypen vi har vært velsignet med de senere år.

- Det kan gi oss noen utfordringer underveis, og det stiller ekstra krav til taktikken vår og at planen vi legger er tydelig. Rytterne skal gå inn i rittet med noen få klare arbeidsoppgaver. Det er nok ting som faller på rytterne uansett: De skal posisjonere seg underveis, holde orden på konkurrentene og når de respektive seksjonene dukker opp. De må også huske hvor vi har plassert ut servicefolk i løypa, dersom de skulle pådra seg noen uhell. Det er ikke radiokommunikasjon eller noe, så dette må de kunne selv, sier en sedvanlig kamplysten 47-åring.

Lange forberedelser i Belgia

I tillegg til å være bevisste på ikke å gi rytterne altfor mange arbeidsoppgaver og beskjeder, har flere av dem fått forberede seg i Belgia god tid i forveien.

Her disponerer nemlig Uno-X Development Team et hus - ikke mange kilometerne unna veiene Kuurne-Brussel-Kuurne avgjøres på.

Syver Wærsted har opphold seg her mye de siste årene, og har ligget på samling her de siste to ukene. Det hjelper selvsagt på i mylderet av små stikkveier, krøtterstier og belgiske hellingen.

Syver Wærsted kjenner veiene i Flandern godt.
Syver Wærsted kjenner veiene i Flandern godt. Vis mer

- Ja, jeg vil at jeg føler meg godt kjent i Belgia nå. Dette huset har jeg brukt i nesten tre år. Området rundt i Flandern kjenner jeg ganske godt. Det samme gjelder andre deler av Belgia og Frankrike. Jeg har trent mye på veiene Flandern rundt går på, og jeg håper at det skal bli en fordel, sier Wærsted til procycling.no.

Vi spør 21-åringen fra Porsgrunn hvilket brosteinsbakke vi befinner oss nærmest der vi står på fortauet utenfor Rode Poortstraat 2 i Izegem.

- Ja, hvis vi holder oss til de som dukker opp i Flandern, så tror jeg faktisk det er Oude Kwaremont, sier Wærsted - og vi skal ikke prøve å arrestere ham på det.

- Det Tiller gjør på sitt beste holder

Uten er ledertype á la Amund Grøndahl Jansen eller Sven Erik Bystrøm i den norske troppen, er det likevel flere gode kort å spille på.

Wærsted er alt nevnt, mens Rasmus Fossum Tiller nok er den andre som nok er best egnet til å videreføre rekken med gode, norske resultater i rittet.

- Det holder det Tiller gjør på sitt beste, hvis han gjør tingene riktig, skyter Kristiansen inn fra siden og snakker da om å gå helt til topps.

På sitt beste har 21-åringen alt blitt Norgesmester i seniorklassen - og han tok en overbevisende tredjeplass under Gent-Wevelgem i fjor.

For to uker siden satt han med hovedfeltet inn i den belgiske klassikeren og ble 45.-mann.

- Denne gangen brukte jeg kreftene litt feil. Jeg satte med mot slutten, men hadde ikke helt beina. Jeg håper å kjøre litt smartere på lørdag og ha mer igjen til slutt, forteller han.

Oppkjøringen til 2018-sesongen er blitt preget av en kneskade som kostet ham to og en halv måned med trening. Det gjør at har vært litt usikker på om det fysiske er ved stell.

Tiller: - Ønsker å vise seg fram

I U23-klassen henger podieplasseringene under Flandern rundt svært høyt. Alle rytterne som drømmer om en framtid som sykkelproffer - og de er det nødvendigvis ganske mange av - vil selge seg dyrt under finalen som involverer Achterberg, Boigneberg og Wolvenberg.

Jonas Iversby Hvideberg, 19-åringen med 5.plass fra Paris-Roubaix-junior.
Jonas Iversby Hvideberg, 19-åringen med 5.plass fra Paris-Roubaix-junior. Vis mer

- I tillegg til Tour de l’Avenir, er det nok resultatene fra Flandern rundt som blir mest lagt merke til internasjonalt. Derfor er det et ritt jeg ønsker å vise meg fram i. Dessuten er det et ritt som egentlig passer meg ganske bra.

Norge fikk forfall fra Håkon Lunder Aalrust med sykdom. Gutten fra Asker ble vår bestemann med 6.-plass i Gent og er således et stort tap.

Inn kommer Hans Kristian Rudland. I tillegg sykler Torjus Sleen, Erik Nordsæter Resell og førsteårs U23-rytter, Jonas Iversby Hvideberg. 19-åringen ble for øvrig femtemann under fjorårets Paris-Roubaix junior.

Med fire ryttere fra Uno-X, i tillegg til Hvideberg som er stagiaire i laget fra sommeren av, er det et samkjørt norsk mannskap som skal bryne seg på lagene fra spesielt Belgia, Nederland, Slovenia, Danmark og Storbritannia.

- Jeg tror det er mulig for oss å holde tradisjonen oppe (kjøre inn et topp 5-resultat) i år også. Vi har et bra kollektiv. Vi har syklet mange ritt sammen, og en del av oss gjør det også til daglig. I tillegg har vi Rasmus som er vanvittig sterk. Flandern rundt passer også meg og Erik (Nordsæter Resell) godt, mener Wærsted.

PS: Som nevnt er belgiske Jasper Philipsen den store forhåndsfavoritten. I tillegg stiller proffene Paschal Eenkhoorn (LottoNL-Jumbo/Nederland) og Tanguy Turgis (Vital Concept Cycling Club/Frankrike) til start. Andre favoritter er duoen Marc Hirschi/Patrick Müller (Sveits), Mikkel Froelich Honoré (Danmark), Ziga Jerman (Slovenia), Max Kanter (Tyskland) og Gabril Cullaigh (Storbritannia).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling