PÅ SYKEHUS:  Vibeke Skofterud er lagt inn på intensivavdelingen ved Drammen sykehus. Langrennsledelsen sier de aldri har hørt om langrennsløpere som har fått samme sykdom.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
PÅ SYKEHUS: Vibeke Skofterud er lagt inn på intensivavdelingen ved Drammen sykehus. Langrennsledelsen sier de aldri har hørt om langrennsløpere som har fått samme sykdom. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

- Det høres dramatisk ut. Vi har aldri opplevd noe liknende

Landslagsledelsen om Skofteruds sykdom.

(Dagbladet): Langrennsløperen Vibeke Skofterud (34) er lagt inn på intensivavdelingen på Drammen sykehus etter å ha blitt diagnostisert med rabdomyolyse.

- Det høres dramatisk ut. Vi har aldri opplevd noe liknende. Jeg har aldri hørt om noen langrennsløpere som har fått denne sykdommen i min tid i langrennsmiljøet, sier langrennssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

Sykdommen skyldes akutt ødeleggelse av store mengder muskelceller, noe som igjen kan føre til akutt nyresvikt.

Skofterud gikk ut av landslaget i år for å satse i privatlag.

- Jeg har bare hørt om dette gjennom vårt støtteapparat. Nå håper jeg det går bra med Vibeke og vil ønske henne god bedring, sier Løfshus.

- Helt ukjent Landslagets helsesjef forteller:

- Dette er helt ukjent for meg. Jeg har ikke vært borti denne sykdommen på landslaget, sier leder i slandslagets helseteam Torger Hansen til Dagbladet.

SATSER PRIVAT: Vibeke Skofterud.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SATSER PRIVAT: Vibeke Skofterud. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Hansen var fysioterapeut på langrennslandslaget fra 1986 til 2001, og kom tilbake i 2011 etter en pause.

- Vi har heller ikke noe fokus på å forebygge denne type sykdom og skader. Det er vanskelig for meg å si noe om Skofteruds situasjon nå, sier Hansen.

Det var Skofterud selv som fortalte om sykdommen på sin egen blogg i dag.

- Jeg er ikke kjent for å være den mest ivrige på å rense sår og være redd for flis i fingeren, men jeg ble ganske bekymret da armene mine ble til lårstørrelse nærmest over natta. Huden glinset og var sprekkeferdig, skriver hun.

- Jeg dro til min gode venn og lege Erik, som alltid stiller opp uansett og han anbefalte blodprøver på Drammen sykehus. Jeg dro ned og siden har jeg ligget her under full overvåkning på intensivavdelingen. Diagnosen jeg er rammet av er rabdomyolyse, skriver Skofterud.

- Rå holdning Langrennsløperen har vært med å prege norske kvinnelangrenn i en årrekke, men valgte etter årets sesong å satse i privatlaget Team Centric. Sykdommen skal ha kommet etter hennes første samling med det nye laget.

- Vi ble sjokkert da vi fikk vite at hun er på sykehus, det var ikke det vi håpet på. Heldigvis går det i riktig retning, sa Nils Marius Otterstad, sportssjef  i Team Centric til Dagbladet tidligere i dag.

UKJENT: Landslagssjef Vidar Løfshus har aldri hørt om langrennsløpere som har fått samme sykdom som Skofterud.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
UKJENT: Landslagssjef Vidar Løfshus har aldri hørt om langrennsløpere som har fått samme sykdom som Skofterud. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Tar dere selvkritikk på at hun tok seg så voldsomt ut på samling?

- Dette var en kick off-samling hvor vi så på øvelser vi kunne gjøre. Vibeke har den råeste holdningen vi har sett. Det er bare å beklage hvis vi skulle bremset henne. Men det viktigste nå er at hun er i bedring, sa Otterstad.

Rabdomyolyse kan oppstå som følge av voldsom overanstrengelse.

- Enten var jeg fryktelig dårlig trent eller så ble jeg hardt straffet for et offensivt og motivert hode som liker og sprenge grenser. Jeg fikk hvertfall ryddet i mine egne overbevisninger om hva som er mulig og uttrykket sprenge grenser fikk definitivt en ny betydning, skriver Skofterud.

HELSESJEF:  Torger Hansen, helsesjef og fysioterapeut på langrennslandsalget. 
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
HELSESJEF: Torger Hansen, helsesjef og fysioterapeut på langrennslandsalget. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer