Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Det internasjonale bokseforbundet legger press på Norges Bokseforbund

- Vil innføre nytt regelverk.

 HARDT MOT HARDT:  Cecilia Brækhus drømmer om en kamp i Norge. Nå har det internasjonale bokseforbundet lagt press på  det norske bokseforbundet. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
HARDT MOT HARDT: Cecilia Brækhus drømmer om en kamp i Norge. Nå har det internasjonale bokseforbundet lagt press på det norske bokseforbundet. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Det internasjonale bokseforbundet (AIBA) presser Norges Bokseforbund som endelig er kommet i dialog med kulturdepartementet.

Forbundet har søkt om å få forandret visse forskrifter i knockoutloven. Nå er departementet i gang med å behandle saken, men det vil ta tid.

- Vi hadde et møte med den administrative ledelsen i kulturdepartementet onsdag. Det var et positivt møte, men fra starten av prosessen og til det kan komme en avgjørelse vil det ta seks til sju måneder. Derfor håper vi nå på at det kan skje noe i august/september i beste fall, sier Frank Robert Walstad til NTB. Han er styremedlem i bokseforbundet.

- Vi har fått formidlet at vi er under konstant press fra AIBA om å innføre det nye regelverket som, blant annet, går ut på at våre senior herreboksere må bokse uten hjelm, forteller Walstad.

NTB vet at forbundsledelsen har fått et brev fra den mektige AIBA-presidenten som sier at dersom ikke Norges Bokseforbund innfører de nye reglene, så kan det få konsekvenser, noe som i verste fall kan medføre internasjonal utestengelse.

Full pakke - Vi må gjennom full pakke med høringsrunder og alt. Behandlingen vil ta lang tid, men det var likevel et positivt møte vi hadde med departementet med ekspedisjonssjef Marit Wiig i spissen, forteller generalsekretær Erik Nilsen i Norges Bokseforbund.

Han sier at representantene fra kulturdepartementet hadde en del spørsmål å komme med, men disse ble besvart etter beste evne av bokseforbundets folk som også hadde støtte av idrettsforbundets assisterende generalsekretær Øystein Dale og Henriette Hillestad Thune, som er leder for juridisk seksjon i Norges Idrettsforbund (NIF).

- Det som er litt rart er at de i departementet tror norsk boksing har makt på innsiden i AIBA. Vi ble spurt om vi ikke hadde folk som kunne hjelpe oss å stoppe prosessen, sier Nilsen til NTB. Slik påvirkning har selvsagt ikke Norges Bokseforbund.

Dispensasjon Bokseledelsen fikk vite på møtet med departementet at det ikke er muligheter til å søke dispensasjon fra det lovverket som regulerer boksingen i dag, altså knockoutloven.

Dersom bokseforbundet skal kunne ta opp det nye regelverket til AIBA må noen av forskriftene i loven endres. Søknaden om å få endret disse forskriftene er departementet i ferd med å se på nå.

- Jeg har et godt håp om at det skal kunne komme en avgjørelse innen utgangen av 2014. Det er også å håpe at Den internasjonale olympiske komiteen (IOK) vil tillate boksingen uten hjelm i OL i Rio, for det vil hjelpe oss veldig i den prosessen vi nå er inne i, sier Walstad. Han forteller at AIBA skal legge fram medisinsk dokumentasjon som støtter forslaget om å ta vekk hjelmen. Det kommer til å skje samtidig med OL i Sotsji.

- Jeg velger å være optimist i denne saken, men for at vi i boksesporten skal være med i kampen om OL-plasser i Rio, må lovendringene være på plass innen 2015, for da begynner kvalifiseringsturneringene for Rio-OL, sier Frank Robert Walstad. (©NTB)