Det internasjonale friidrettsforbundet etterforskes av WADA

- Vi er rystet.

VIL ETTERFORSKE:  Wada-president Sir Craig Reedie (t.h) er rystet over funnene som ble lagt fram i en dokumentar i går. WADA vil nå starte en ny etterforsking. her sammen med generalsekretær i Norges Idrettsforbund Inge Andersen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIL ETTERFORSKE: Wada-president Sir Craig Reedie (t.h) er rystet over funnene som ble lagt fram i en dokumentar i går. WADA vil nå starte en ny etterforsking. her sammen med generalsekretær i Norges Idrettsforbund Inge Andersen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dokumentaren «Doping - Top Secret: The Shadowy World of Athletics» ryster friidrettsverden.

Britiske Sunday Times og tyske ARD/WRD står bak dokumentaren. Mediene har fått tilgang til 12 000 blodprøver fra mer enn 5000 utøvere, og ifølge avisa kan man her finne bevis for ekstraordinære utbredelse av juks.

- WADA er rystet av disse påstandene, som vil påvirke grunnlaget for rene utøvere verden over, sier WADA-president Sir Craig Reedie i en pressemelding.

I pressemeldingen kommer det fram at WADAs uavhengige kommisjon vil stå for etterforskningen.

- Disse påstandene krever en rask og nøye gransking for å fastslå om det er brudd i regi av Verdens antidopingkode. Hvis det er tilfelle, hvilke handlinger som er nødvendig av WADA og andre organer, skriver WADA videre.

- Som alltid vil WADA gjøre det som må til for å sørge for at det er rene utøvere som konkurrerer.

To av verdens fremste antidoping-eksperter, Robin Parisotto og Michael Ashenden ble brukt til å gjennomgå dataene  i dokumentaren. Data som det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har sittet på.

- En tredjedel (146, inkludert 55 gull) av medaljene i utholdenhetsøvelser i VM og OL fra 2001 til 2012 ble tatt av atleter som hadde avlagt mistenkelige tester. Det blir også sagt at ingen av de nevnte utøverne har mistet sine medaljer, er en av konklusjonene i dokumentaren.

Parisotto legger til at han mener det er hårreisende at IAAF har sittet på resultatene uten å gjøre noe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer