HVEM?:  USAs antidopingbyrå (USADA) og Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) er svært uenige i hvem som har skyld for at Lance Armstrongs mangeårige dopingbruk ikke ble oppdaget. Foto: AFP PHOTO / NATHALIE MAGNIEZ / NTB Scanpix
HVEM?: USAs antidopingbyrå (USADA) og Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) er svært uenige i hvem som har skyld for at Lance Armstrongs mangeårige dopingbruk ikke ble oppdaget. Foto: AFP PHOTO / NATHALIE MAGNIEZ / NTB ScanpixVis mer

Det internasjonale sykkelforbundet slår tilbake mot kritikken

Vil ikke ta ansvaret for at Armstrong ikke ble tatt.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) stiller seg uforstående til kritikken fra USAs antidopingbyrå (USADA) om at de gjør for lite for å bekjempe doping.

USADA-sjef Travis Tygart sa til Frankrikes folkevalgte torsdag at de ikke fikk noe hjelp fra UCI da de jobbet med dopingsaken mot tidligere stjernesyklist Lance Armstrong. Forbundet avviser kritikken.

- Tygart har ingen bevis for at det ble gjort noe galt, og han har bestemt seg for å skape overskrifter med en beleilig tolkning av en samtale han har hatt med Lance Armstrong. Han bør få fakta korrekt før han konkluderer, sier en talsperson for UCI.

Forbundet mener USADA og Verdens antidopingbyrå (WADA) må ta sin del av skylden for at en uavhengig kommisjon som skulle granske Armstrong, ble oppløst etter kort tid.

- Det er fint at Tygart snakker om samarbeid, men la oss ikke glemme at den uavhengige kommisjonen ble oppløst på grunn av USADAs og WADAs avslag om å samarbeide med den. UCI hadde intet annet valg enn å legge den ned. Det ga ikke mening å fortsette uten deltakelsen fra disse to byråene.

- En kan bare tenke seg at grunnen til at de nektet å samarbeide med den uavhengige kommisjonen var på grunn av frykt for at det ville avsløre deres egen utilstrekkelighet. USADA og WADA testet også Armstrong over mange år og klarte ikke å ta ham.

- Det var bare med hjelp fra amerikanske føderale etterforskere at USADA klarte å skaffe bevis på Armstrongs dopingmisbruk. Ingen forsøk fra Tygart på å omskrive historien vil endre det faktum at USADA ikke klarte å ta Lance Armstrong ved å teste ham kun 49 ganger i løpet av karrieren. Til sammenligning testet UCI Armstrong 189 ganger, heter det i uttalelsen fra det internasjonale sykkelforbundet.

(NTB)