Det islandske viking-klappet er ikke islandsk i det hele tatt

Sannheten om publikumsfavoritten.

FEIRER SOM VIKINGER: Her bryter den islandske fansen ut i unison «viking-klapp» i Reykjavik da det ble klart at de slo England ut av EM. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det islandske fotballunderet herjer videre i EM-sluttspillet, og søndag venter vertsnasjonen Frankrike på de ubeseirede islandske fotballvikingene i kvartfinalen.

Men det er ikke bare på banen islendingene har imponert Europa. Også det fryktinngytende viking-klappet fra tribunene under kampene har satt sitt preg på Islands fotballfester, og etter den monumentale seieren mot England i går kveld feiret spillerne med å bli med i klappinga sammen med fansen i Nice.

ORIGINALEN: Her synger Motherwell-fansen signatursangen "Since I was young". Dette er inspirasjonen til Islands viking-klapp.

Det mektige klappet, som høres godt også for oss tv-seere, blir nå omtalt som det islandske svaret på klassiske krigs- og kamprop. Rop som tar luven av motstanderne og gir laget et psykisk overtak i kampen.

Det synkroniserte klappet etterfulgt av et massivt «hooh» har fått europeerne til å speide etter Leiv Erikssons etterfølgere.

Et annet eventyr

Ironisk nok er ikke dette viking-klappet islandsk i det hele tatt.

- Vil du ha sannheten?, spør sportsjournalist Sindri Sverrisson i den islandske avisa Morgunbladid da Dagbladet ringer for å spørre om hva dette urklappet symboliserer.

- Historien begynner med at et av våre beste klubblag, Stjarnan, spilte kvalifisering for Europa League i 2014, forteller Sverrisson.

- Stjarnan har en veldig bra fanskare etter islandske standarder, så i bortekampen mot Motherwell hørte de at skottene brukte et sånt klapp på tribunen. Så tok de det hjem, og begynte med det på landskampene også.

Morsomt nok begynte altså EMs største tribunesnakkis med Stjarnans eventyr i Europa. Med Veigar Pall Gunnarsson på laget tok Stjarnan seg forbi Bangor City i første runde før de møtte skotske Motherwell og plukket opp klappet.

Runden etter slo de på mirakuløst vis ut polske Lech Poznan før de møtte sine overmenn i Inter i playoffen til gruppespillet.

En familiegreie

Den islandske premien får være klappedominansen i det pågående EM-eventyret i Frankrike. Et slags Braveheart i Viking-drakt.

- Det hjelper godt å ha noe sånt når man er 3000 mot 20 000 fans på tribunen, sier Sverrisson.

- Nå er dette blitt en familiegreie på Island. Klappet ble brukt i alle kvalikkampene til EM, men at spillerne er med skjedde for første gang i sluttspillet i Frankrike. Det er gode dager for oss nå.