- Det jeg er mest overraska over er at de er mennesker de også

Landslagsdebutant Kathrine Harsem om møtet med Bjørgen & Co

AV KJØTT OG BLOD: Kathrine Harsem ser på Therese Johaug etter dagens knallharde elghufs-økt opp bakkene i Val di Dentro i Italia, og konstaterer at de er laget av samme materiale. Foto: Thomas Rasmus Skaug
AV KJØTT OG BLOD: Kathrine Harsem ser på Therese Johaug etter dagens knallharde elghufs-økt opp bakkene i Val di Dentro i Italia, og konstaterer at de er laget av samme materiale. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

LIVIGNO (Dagbladet): Langt oppi den italienske fjellheimen legger det norske damelandslaget i langrenn i disse dager igjen litervis med svette i motbakkene.

På grisgrendte traktorveier og i grønne alpinanlegg beinflyr verdens beste damelag det de kan for å holde konkurrentene unna seg også neste skisesong. 

I hælene på Bjørgen og Johaug er det i år to ferske fjes som får æren av å være med på hardkjøret. Kathrine Harsem og Martine Ek Hagen er begge tatt opp i elitegruppa foran denne sesongen, og merker at de trener med verdens beste langrennsjenter.

- Jeg er egentlig ikke overraska over hvor fort de går, det er mer det å venne seg til å bare bry seg om seg selv og ta ting i etapper. Å tenke at jeg ikke skal bli Therese Johaug på ett år, for det tror jeg ikke går så veldig bra, sier Harsem til Dagbladet.

Overraskelsen
I fjor var hun overlegen i Skandinavisk Cup i langrenn, nivået under verdenscup, og vant cupen sammenlagt med stor margin. Men til tross for at hun har konkurrerte mot alle de norske landslagsjentene tidligere, og til og med gått verdenscup sammen med dem ved enkelte anledninger, merker hun at det er noe helt annet å være en del av landslaget.

- Det er en jentedrøm som har gått i oppfyllelse egentlig. Det er veldig, veldig morsomt, sier hun og småler.

For den største overraskelsen for henne da hun stilte på landslagssamling var ikke hvor langt det var fram til verdens beste. Det var at verdens beste var akkurat som henne.

- Du blir liksom ikke overraska over hvor høyt nivå det er på alt, hvor detaljert ting blir gjort. Det som jeg kanskje er mest overraska over er at de er jo faktisk mennesker de også. Det er litt sånn som da jeg i starten var på samling i Oslo og satt og hadde en tyggispakke i lomma. Så spurte Marit «du Kathrine, kan jeg få en tyggis av deg?» Jeg ble helt sånn, åh, Marit Bjørgen spør om hun kan få en tyggis av meg, liksom, ler hun videre.

- De er vanlige folk, men de har vært forbildene mine siden jeg var liten. Også er de kjendiser, og jeg blir fortsatt nesten litt starstruck, så det er litt morsomt.

- Er det rart å være en del av den gjengen selv?

- Ja! Det er veldig rart faktisk. Det er litt sånn at da jeg i sommer skulle ta på meg treningstøyet til landslaget, så tok det litt tid før jeg skjønte at det faktisk var mitt tøy. Tidligere har jeg lånt det når jeg har vært med på verdenscup, men nå er det min supertrøye faktisk. Det er min shorts. Jeg begynner å vende meg til det, det er helt greit liksom.

Ambisjoner
Selv om Harsem ikke er helt fremst i den kollektive langrennshukommelsen, er ikke 25-åringen et helt ubeskrevet blad heller. Under NM på Lillehammer sist vinter vant hun sølv på sprinten, såvidt slått av hun som en drøy måned senere ble olympisk mester på distansen, Maiken Caspersen Falla.

I den NM-finalen slo hun blant annet Ingvild Flugstad Østberg, så kapasiteten hennes er det ingenting å si på. Så gjelder det bare å innse at hun nå er en av dem alle de andre også vil slå framover.

- Jeg har lett for å si «de på landslaget», men nå er det faktisk vi. Nå er jeg en del av det, og det er veldig stort, sier hun, og legger ikke skjul på at hun håper at det å få være med de aller beste på trening også skal gjøre henne i stand til å vinne noe mer enn Skandinavisk Cup.

- Det er godt å se at det ikke er noe hokus pokus å bli verdens beste langrennsutøver. Det er bare hardt arbeid som gjelder. Jeg vet at på mitt beste i fjor var jeg med bra i verdenscupen, og jeg håper å ta noen steg derfra i år.

LÆRER AV DE BESTE: Kathrine Harsem får jentedrømmen oppfylt når hun er med landslaget i langrenn kommende sesong. Foto: Thomas Rasmus Skaug
LÆRER AV DE BESTE: Kathrine Harsem får jentedrømmen oppfylt når hun er med landslaget i langrenn kommende sesong. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer