Erling Braut Haaland

Det kan bli Euro 2020 av han her

Erling Braut Haaland har scoret fem Bundesliga-mål på 59 minutter. Smak litt på den, og hva det kan bety for Norge!

EN MÅLMASKIN: Erling Braut Haaland er ustoppelig og står med fem Bundesliga-scornger etter 59 minutters spill. Han er spissen det norske EM-håpet trenger. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
EN MÅLMASKIN: Erling Braut Haaland er ustoppelig og står med fem Bundesliga-scornger etter 59 minutters spill. Han er spissen det norske EM-håpet trenger. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DET VAKRE SPILLET, der målscoring er essensen og selve sluttproduktet av alle berøringer, pasninger og bevegelser på kryss og tvers, har aldri sett enklere ut.

En tenåring reiser seg fra benken, varmer opp, får en beskjed og et klapp på skuldra, og gjør sin entré.

Når han får ballen skyter han den i mål.

Å SE UT som en million (dollar) er et begrep fra amerikansk engelsk. Det brukes gjerne om mennesker og prestasjoner som ser veldig bra ut, det som hører hjemme i den øverste skuffen. Slik Erling Braut Haaland har holdt på det siste halve året er han tusen ganger det. Og i galskapens industri, der penger synes å være det eneste man har nok av, er han snart verd det også.

Kravet om utkjøpsklausulen som skal gjelde fra sommeren 2022 – den Manchester United ifølge engelske medier skal ha sagt nei til, men som Team Haaland fikk aksept for i Dortmund – blir stadig lettere å forstå.

I DORTMUND-DEBUTEN for ei uke siden fikk Erling Braut Haaland 34 minutter spilletid. Han scoret tre mål. I hjemmedebuten mot Köln fikk han 25 minutter. Denne gangen scoret han to. Hvilket gir fem scoringer på 59 minutter spilletid i en av de fem store ligaene.

Sist jeg så en nordmann vise tilsvarende effektivitet på tilsvarende nivå (Premier League) var på City Ground i Nottingham for 21 år siden.

Da fikk Ole Gunnar Solskjær 19 minutter mot Nottingham Forest.

Han scoret fire.

Det var for øvrig Solskjærs første hat trick for Manchester United.

ERLING BRAUT HAALAND har for vane å score hat trick eller mer. For halvannet år siden scoret han fire mål på 20 minutter for Molde mot Brann i Bergen. Mot Honduras i U20-VM sist sommer scoret han ni! Og etter det, og før han signerte for Borussia Dortmund i romjula, scoret han fem hat trick for Red Bull Salzburg.

Tre i serien.

Ett i cupen.

Og så, det som utløste Braut-mania i internasjonal fotball, de tre målenehan scoret i løpet av sine første 45 minutter i Champions League.

I BUNDESLIGA BRUKTE han 20 minutter på sitt første hat trick. Så enkelt. Så greit. Det kommer av seg selv for denne 19-åringen. Han gjør det han kan bedre enn de fleste – å score mål – og han gjør det med en selvfølgelig ro og finesse.

Det er helt naturlig.

Eller som Nils Arne Eggen ville sagt det:

Erling Braut Haaland scorer mange mål fordi Erling Braut Haaland scorer mange mål.

DET ER SNART ingen rekorder igjen å bryte og ta for denne 19-åringen. Han har de fleste. På rekordlistene han har skrevet navnet sitt på er han omgitt av mange av den moderne fotballens ypperste målscorere.

Som om det ikke finnes grenser for hva han er i stand til.

KAN HENDE DET ikke er det heller. Kan hende Erling Braut Haaland fra Jæren og Norge er Ole Gunnar Solskjær, Steffen Iversen, Tore André Flo, John Carew og Joshua King i en og samme spiller. Den optimale målscorende spissen. Den optimale målscorende norske spissen. Målscoreren som kan ta oss dit vi ikke har vært på 20 år, til et internasjonalt sluttspill.

Og kanskje enda lenger.

26. MARS KOMMER Serbia til Ullevaal stadion og den første av to play off-kamper om Norge skal til Euro 2020 for blant annet å møte England på Wembley i juni. Det er lenge siden framtidsutsiktene våre var så lyse. For til Ullevaal skal Erling Braut Haaland også, sammen med Martin Ødegaard og alle de andre som på papiret utgjør et stadig bedre norsk landslag.

Det er ikke så lenge til, det er bare to måneder.

Og det kan bli bra, veldig bra.

Gled deg!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer