Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Det kan bli flust av Tippeliga-spillere i Brasil-VM

Fem klare i natt, ytterligere ti kan følge etter.

TIL VM?: Vålerenga-spiler Fegor Ogude var i Brasil i juni for å spille prøve-VM for Nigeria. Neste sommer kan Ogude være på vei tilbake til Brasil for å spille ordentlig VM. Der kan det bli et gjensyn med Spanias Cesc Fabregas. Foto: AP Photo/Natacha Pisarenko/NTB Scanpix
TIL VM?: Vålerenga-spiler Fegor Ogude var i Brasil i juni for å spille prøve-VM for Nigeria. Neste sommer kan Ogude være på vei tilbake til Brasil for å spille ordentlig VM. Der kan det bli et gjensyn med Spanias Cesc Fabregas. Foto: AP Photo/Natacha Pisarenko/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det norske landslagets drøm om å nå VM i Brasil neste sommer svinner sakte, men sikkert hen. Etter 0-2 hjemme mot Sveits tirsdag kveld, er det bare syltynne matematiske teorier som gjør at håpet ikke er helt ute.

Men selv uten Drillos menn på plass, vil Norge få en viss representasjon under neste års VM. Norsk-amerikanske Mikkel «Mix» Diskerud var sentral og bidro blant annet med en målgivende pasning til Landon Donovan da USA sikret sin VM-billett i natt.

- Dette er spesielt. Jeg er stolt over laget og det harde arbeidet gutta har lagt ned. Alle fortjener dette, sa Donovan til ESPN etter seieren.

Også Costa Rica ble klare for å ta turen sørover fra Sentral-Amerika til Sør-Amerika i natt. Costaricanerne stilte med hele tre Tippeliga-spillere fra start; nemlig Vålerenga-spillerne Diego Calvo og Giancarlo Gonzalez, samt Rosenborgs Christian Gamboa.

Aalesunds Michael Barrantes satt på benken, mens tidligere Bodø/Glimt- og Kongsvinger-spiller Randall Brenes scoret Costa Ricas mål i 1-1-kampen mot Jamaica.

To Brann-spillere til Brasil? I den europeiske VM-kvalifiseringen er det også Tippeliga-spillere som fortsatt har muligheten til å komme seg til Copacabana neste sommer. Danmark kan ta andreplassen og gå veien via playoff i gruppe B - en gruppe Mario Balotelli og Italia vant i natt. Danskene slo Armenia tirsdag, og da var Rosenborg-spiss Nicki Bille Nilsen på banen for andre gang på landslaget.

Også Rosenborg-lagkamerat Tobias Mikkelsen har spilt for Danmark i denne kvalifiseringen, men har ikke vært med i Morten Olsens tropp siden Tsjekkia-kampen i fjor høst. Rosenborgs tredje danske, Mike Jensen, har spilt to treningskamper for det danske landslaget. Den siste kom i august, så han kan også være aktuell for en eventuell VM-tropp.

Vår söta bror i øst er for alvor med i kampen om å ta andreplassen i gruppe C, og har også en teoretisk mulighet til å komme seg forbi Tyskland og kapre direktebilletten til Brasil. Ingen Tippeliga-spillere var med i troppen da Zlatan sørget for 1-0 over Kasakhstan tirsdag, men Rosenborgs Daniel Örlund og Branns Erdin Demir har begge vært på det svenske landslaget det siste året.

TIL VM?: Nicki Bille og Danmark. Foto: EPA/VAHRAM BAGHDASARYAN/NTB Scanpix
TIL VM?: Nicki Bille og Danmark. Foto: EPA/VAHRAM BAGHDASARYAN/NTB Scanpix Vis mer

Fra Norges gruppe (gruppe E) kan det bli «norsk» VM-representasjon. Island, med Brann-spiller Birkir Már Sævarsson, innehar i øyeblikket andreplassen bak Sveits. Gutta fra sagaøya kan ende på alt fra første- til femteplass i gruppa.

Adeccoliga-spiller kan bli VM-klar I Afrika har ti lag kommer seg til den siste og avgjørende runden i VM-kvalifiseringen. Av disse kommer halvparten til Brasil, og hvem det blir skal avgjøres med fem rene playoff-oppgjør, hvor vinneren over to kamper er VM-klar. Fire av landene har spillere som til daglig tjener til livets opphold i Norge.

Fegor Ogude (Vålerenga) var ikke i Nigerias tropp til kampene mot Malawi og Burkina Faso, men var med da nigerianerne deltok i prøve-VM i sommer. Ogude står med 16 landskamper for Nigeria.

Burkina Faso tok sølv i Afrikamesterskapet i januar. Nå kan de komme til VM, og da kan Francois Yabré være aktuell for å bli med i troppen. 22-åringen, som spiller for Strømmen i Adeccoligaen, er opprinnelig født i Elfenbenskysten, men er nå rykende fersk landslagsspiller for landet med rundt 16 millioner innbyggere. Den tidligere Mjøndalenspilleren Yabré har nemlig bare én kamp for Burkina Faso.

En av de mest kjente Tippeliga-spillerne som fortsatt kan havne i Brasil neste år, er Adam Larsen Kwarasey. Holmlia-gutten, som er keeper i Strømsgodset, har fått 19 kamper med det ghanesiske flagget på brystet. Også Sogndal-spiller Mahatma Otoo har landskamper for Ghana (tre i tallet), og var med i troppen som møtte Japan tirsdag.

Stéphane Badji spilte tidligere for Sogndal, men er nå i Brann. Midtbanespilleren har fem landskamper for Senegal, og kan altså bli å finne i VM neste år.

Flest Tippeliga-spillere siden 1998 I 2010 var Clarence Goodson (daværende Start)med til VM for USA, mens Anthony Annan (daværende Rosenborg) representerte Ghana i Sør-Afrika.

I 2006 var daværende Fredrikstad-keeper Rami Shabaan med i den svenske VM-troppen. Også Karim Essediri (daværende Rosenborg) var med til Tyskland - han spilte for sitt hjemland Tunisia.

Steven Lustü var den eneste Tippeliga-spilleren i 2002-VM. Dansken spilte for Lyn, og ble tatt ut i Morten Olsens tropp til Sør-Korea og Japan.

TIL VM: Mikkel Diskerud og USA. EPA/FEHIM DEMIR/NTB Scanpix
TIL VM: Mikkel Diskerud og USA. EPA/FEHIM DEMIR/NTB Scanpix Vis mer

Sist Norge var kvalifisert til et verdensmesterskap i fotball, i 1998, var det fem spillere fra det norske seriesystemet med. Mini Jakobsen, Erik Hoftun, Vegard Heggem og Roar Strand (alle Rosenborg), samt Jostein Flo (Strømsgodset) var Tippeliga-representantene den gangen. De siste 17 norske spillerne var alle utenlandsproffer.

Det norske seriesystemet kan altså fort få flere spillere i Brasil-VM neste år enn det hadde da Norge selv var i VM sist.

Er det flere spillere i Tippeligaen eller Adeccoligaen som har mulighet til å nå Brasil-VM med sitt landslag? Gi oss en tilbakemelding i kommentarfeltet.

TIL VM: Diego Calvo (t.h.) og Costa Rica. REUTERS/Gilbert Bellamy/NTB Scanpix
TIL VM: Diego Calvo (t.h.) og Costa Rica. REUTERS/Gilbert Bellamy/NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling