Det kan bli loddtrekning i halvparten av VM-gruppene

Sjekk regnestykkene.

LODDTREKNING? Iran og Nigeria kan måtte ut i loddtrekning om hvem som går videre fra gruppespillet. Her representert ved Ashkan Dejagah og Joseph Yobo. Foto: REUTERS/Ivan Alvarado
LODDTREKNING? Iran og Nigeria kan måtte ut i loddtrekning om hvem som går videre fra gruppespillet. Her representert ved Ashkan Dejagah og Joseph Yobo. Foto: REUTERS/Ivan Alvarado Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag sparkes den siste og avgjørende runden i VMs gruppespill i gang. 

Belgia, Argentina, Costa Rica, Nederland, Chile og Colombia er klare for åttedelsfinalene, mens England, Spania, Kamerun, Australia og Bosnia er ute allerede før siste kamp.

Først ut i kveld er gruppe B, hvor Nederland og Chile skal gjøre opp om gruppeseieren, mens Australia og Spania er ute av dansen før den virkelig har startet. 

Så simpelt er det på langt nær i andre kamper.  

Loddtrekning i Italia Faktisk kan det ende med loddtrekning halvparten av av de åtte VM-gruppene, og det starter allerede i kveld. Ved lik poengsum etter tre spilte kamper, er det følgende kriterier som legges til grunn for å skille lagene:

1) Total målforskjell
2) Totalt antall scorede mål
3) Innbyrdes oppgjør
4) Best målforskjell av de aktuelle lagene
5) Flest mål scoret av de aktuelle lagene 
6) Loddtrekning

Spesielt det nederste punktet er ganske spennende, for da er det rett og slett hell og lykke som avgjør hvem som tar seg videre. 

Det har faktisk skjedd før at loddtrekning har vært eneste måten å avgjøre plasseringer i et VM - i Italia i 1990. Ingenting kunne skille Irland og Nederland etter at tre kamper var spilt. Etter trekninga ble Irland tilkjent andreplassen i gruppa, men begge lagene gikk videre til sluttspillet - så her var det snakk om å avgjøre hvem som ble motstander. 

I Brasil kan fire lag i teorien (den syltynne typen) forlate mesterskapet som en følge av loddtrekning. 

Dagbladet har gått gjennom alle de åtte gruppene og sett på de mest sannsynlige, samt noen ganske lite sannsynlige utfall. 

Hold tunga rett i munnen: 

Gruppe A:  1. Brasil, 4 poeng (+2)
2. Mexico, 4 poeng (+1)
3. Kroatia, 3 poeng (+2)
4. Kamerun, 0 poeng (-5)

I dag, kl. 22.00: Kroatia - Mexico, Kamerun - Brasil.

Kamerun er allerede ute, mens når det gjelder de tre andre lagene i gruppa, kan de fortsatt kvalifisere seg. Brasil er klare med uavgjort mot Kamerun i kveld, mens vinneren mellom Kroatia og Mexico går videre. Mexico går også videre med uavgjort.

MEN!

Skulle følgende resultater inntreffe: Kroatia - Mexico 3-2, Kamerun - Brasil 2-0, vil Kroatia ende som gruppevinner, mens Mexico og Brasil trekker lodd om andreplassen. 

Et annet scenario i denne gruppa er Kroatia - Mexico 1-3 og Kamerun - Brasil 0-1, som gjør at Mexico og Brasil trekker lodd om hvem som tar første- og andreplassen i gruppa. 

Gruppe B: 1. Nederland, 6 poeng (+5)
2. Chile, 6 poeng (+3)
3. Australia, 0 poeng (-3)
4. Spania, 0 poeng (-6)

I dag, kl. 18.00: Nederland - Chile, Australia - Spania.

Denne gruppa er allerede klar. Nederland og Chile har vært overbevisende i gruppespillet, og sender Australia og noe overraskende regjerende verdens- og europamester Spania ut av VM. Nederland og Chile gjør opp om gruppespillseieren.

Gruppe C: 1. Colombia, 6 poeng (+4)
2. Elfenbenskysten, 3 poeng (0)
3. Japan, 1 poeng (-1) 
4. Hellas, 1 poeng (-3)

KAN GÅ VIDERE: Portugal har fått noen tøffe VM-dager, men har fortsatt mulighet til å ta seg videre fra gruppespillet. Foto: REUTERS/Jorge Silva
KAN GÅ VIDERE: Portugal har fått noen tøffe VM-dager, men har fortsatt mulighet til å ta seg videre fra gruppespillet. Foto: REUTERS/Jorge Silva Vis mer

Tirsdag, kl. 22.00: Japan - Colombia, Hellas - Elfenbenskysten.

Loddtrekningsmoroa fortsetter tirsdag, hvor Colombia vinner gruppe C, mens Hellas og Japan slår kron og mynt om andreplassen om følgende resultater inntreffer: Japan - Colombia 2-1, Hellas - Elfenbenskysten 3-0. 

Gruppe D: 1. Costa Rica, 6 poeng (+3)
2. Italia, 3 poeng (0)
3. Uruguay, 3 poeng (-1)
4. England, 0 poeng (-2)

Tirsdag, kl. 18.00: Italia - Uruguay, Costa Rica - England.

Her ser vi at situasjonen har blitt slik at èn av gruppas to største favoritter ryker ut. Costa Rica er allerede klare for sluttspillet, mens England allerede er ute. Den som vinner av Italia og Uruguay, tar seg videre. Blir det uavgjort, går Italia videre på målforskjell (2-2 mot 3-4 før kampen). Gå nødig glipp av den kampen!

Gruppe E: 1. Frankrike, 6 poeng (+6)
2. Ecuador, 3 poeng (0)
3. Sveits, 3 poeng (-2)
4. Honduras, 0 poeng (-4)

Onsdag kl. 22.00: Honduras - Sveits, Ecuador - Frankrike.

I denne gruppa kan alt skje. Iallefall nesten. Frankrike er så godt som klare, med mindre noen av de andre lagene slår til med en skikkelig målfest. Sveits er favoritt mot Honduras, og med tre poeng tar de andreplassen i gruppa og sender Ecuador ut. Ecuador må vinne mot Frankrike for å gå videre. Honduras går videre dersom de bøtter inn mål og vinner mot Sveits, mens må Frankrike slå Ecuador.

Ifølge Norsk Regnesentral, er det Frankrike som ved størst sannsynlighet vinner gruppa. De har også større tro på Sveits enn Ecuador når det gjelder andreplassen.

Gruppe F: 1. Argentina, 6 poeng (+2)
2. Nigeria, 4 poeng (+1)
3. Iran, 1 poeng (-1)
4. Bosnia-Hercegovina, 0 poeng (-2)

Onsdag kl. 18.00: Nigeria - Argentina, Bosnia - Iran.

Her er Argentina allerede klare for åttedelsfinale, mens Bosnia ikke har noen sjanse til å gå videre. Dermed står det på Nigeria og Iran om å ta den siste sluttspillsplassen i gruppa. For Nigeria holder det å slå Argentina, mens Iran tar seg videre dersom de slår Bosnia og Argentina vinner mot Nigeria.

Iran og Nigeria kan ende helt likt i kampen om andreplassen, dersom Iran slår Bosnia-Hercegovina med ett mål, og Argentina slår Nigeria med de samme sifrene. Da står Iran og Nigeria begge med fire poeng og 1-1/2-2/3-3 osv. i målforskjell. 

Ifølge Norsk Regnesentral har Nigeria størst sjanse for å kapre andreplassen.

Gruppe G: 1. Tyskland, 4 poeng (+4)
2. USA, 4 poeng (+1)
3. Ghana, 1 poeng (-1)
4. Portugal, 1 poeng (-4)

Torsdag kl. 18.00: USA - Tyskland, Portugal - Ghana.

I realiteten kan alt skje i denne gruppa, men Tyskland og USA styrer mot åttedelsfinale - dersom de spiller uavgjort. Hvis ett av lagene går seirende ut, har både Ghana og Portugal muligheten til å ta andreplassen i gruppa - dersom de står for en målfest. Målforskjellen gjør det vanskelig, da Tyskland og USA har fordelaktig målforskjell.

Følgende utfall gir loddtrekning i denne gruppa: 

Portugal - Ghana 3-0, USA - Tyskland 1-3, eller Portugal - Ghana 2-0, USA - Tyskland 0-3 gjør at Tyskland vinner mens Portugal og USA trekker lodd om andreplassen. 

Portugal - Ghana 1-3, USA - Tyskland 3-0, eller Portugal - Ghana 3-0, USA - Tyskland 2-0 gir USA som gruppevinner. Da må Tyskland og Ghana trekker lodd om andreplassen. 

Gruppe H: 1. Belgia, 6 poeng (+2)
2. Algerie, 3 poeng (+1)
3. Russland, 1 poeng (-1)
4. Sør-Korea, 1 poeng (-2)

Torsdag kl. 22.00: Sør-Korea - Belgia, Algerie - Russland.

Belgia er allerede klare for åttedelsfinale. Russland er videre dersom de slår Algerie, og med seier mot Russland er Algerie videre. Det er de også ved uavgjort, og hvis Sør-Korea slår Belgia med to mål (samme scenario).

Ifølge Norsk Regnesentral er det Algerie som ved størst sannsynlighet tar andreplassen i gruppa.

• Ser du noen potensielle utfall vi åpenbart har gått glipp av? Send oss en epost!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer