Det kan bli sju medaljer av sju mulige for Pellerud

- Han har en imponerende rekke.

IMPONERENDE REKKE: Even Pellerud har tatt medaljer i seks strake mesterskap. Spanie står i veien for det sjuende. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX SWEDEN / PATRIC SODERSTROM /NTB Scanpix
IMPONERENDE REKKE: Even Pellerud har tatt medaljer i seks strake mesterskap. Spanie står i veien for det sjuende. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX SWEDEN / PATRIC SODERSTROM /NTB ScanpixVis mer

Even Pellerud er i sitt sjuende mesterskap som trener for Norges kvinnelandslag i fotball. Med seier mot Spania mandag blir det medalje for sjuende gang.

I sin første periode som landslagssjef vant han gull i EM (1993) og VM (1995), sølv i EM og VM (begge 1991), bronse i EM (1995) og OL (1996).

- Han har en imponerende rekke, absolutt. Det er motiverende å vite at han har gjort det før, men Even er klar på at det er historie. Det er nå som gjelder, sier lagkaptein Ingvild Stensland til NTB.

Ingen av spillerne i årets EM-tropp hadde debutert på landslaget da Pelleruds forrige lag hentet sine medaljer, og Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen (begge 1995-årgang) var så vidt født.

Medaljer er likevel ikke ukjent vare for spillerne i troppen, selv om Solveig Gulbrandsen (OL i 2000) er den eneste som har vunnet gull. Norge har kommet hjem med medalje fra de tre foregående EM-sluttspillene: Bronse i 2001, sølv i 2005 og bronse i 2009. 11 av spillerne i troppen har medalje fra seniormesterskap, ytterligere åtte fra aldersbestemte EM-sluttspill. De medaljeløse er altså i klart mindretall.

- Vi er et mesterskapslag, jeg synes vi har vist det. Men vi må ikke tenke for mye på det som har skjedd før. Det er det som skjer mandag som gjelder, sier Stensland.

Intet oppnådd Solveig Gulbrandsen, som har vært A-landslagsspiller i nesten halve livet (debuterte for over 15 år siden), er enig.

- Det er nå det begynner. Ryker vi nå, så har vi ikke oppnådd noe, sier hun til NTB.

Gulbrandsen har vært med på mer enn de fleste kan drømme om. Som 18-åring scoret hun i straffesparkkonkurranse foran 70.000 tilskuere i VM-bronsekamp på Rose Bowl, som 19-åring vant hun OL-gull. Hun har vært USA-proff og i lang tid en av landslagets største profiler, men på 166 landskamper har hun aldri spilt mot Spania.

- De ligner litt på Frankrike, som vi har spilt mot mange ganger. De er glade i ball og har gode enkeltspillere. Det blir ikke lett. Spania tapte knepent 0-1 for Frankrike etter mål på corner, og det er et lag vi har slitt mot, sier hun.

(NTB)