Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det kan føles ubehagelig når Ronaldo stiller seg opp

Glimt-keeper Hannes Halldorsson møter stjerna i EM.

RO MOT RONALDO: Glimt-keeper Hannes Halldorsson møter Ronaldo i Islands
første EM-kamp, og frykter frisparkene hans. I kveld vil han følge med 
på TV, når Ronaldo skal forsøke å skyte Real Madrid til Chamions 
League-finale mot Manchester City.
Foto: Bjørn Erik Olsen / Dagbladet
RO MOT RONALDO: Glimt-keeper Hannes Halldorsson møter Ronaldo i Islands første EM-kamp, og frykter frisparkene hans. I kveld vil han følge med på TV, når Ronaldo skal forsøke å skyte Real Madrid til Chamions League-finale mot Manchester City. Foto: Bjørn Erik Olsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kl. 20.45: Real Madrid - Manchester City (0-0 etter første kamp)

BODØ (Dagbladet): - Selvsagt ser jeg mange kamper der Ronaldo er med. Men det er for tidlig å se ham som en motstander. Jeg har ikke begynt å tenke på EM ennå, sier det islandske landslagets førstekeeper.

Hannes Halldorsson er på utlån i Glimt, fra nederlandske Nijmegen. 14.juni står han overfor Portugal og Ronaldo i EM. 32-åringen er takknemlig for at han kan bygge seg opp mot mesterskapet i Tippeligaen.

Det trengs før møtet med Portugal-stjerna, som i kveld skal forsøke å skyte Real Madrid til Champions League-finale.

- Det kan lett føles ubehagelig når han stiller seg opp i den der frisparkposituren, og du ser at han har tenkt å skyte, sier Hallorsson.

- Selv på 35 meters hold?

- Ja. For selv om han treffer rett på, er det en risiko for at man slår ballen i mål. Eller gir en livsfarlig retur. Det har med måten han skyter på. Han kan få ballen til å både flakke og duppe. Alle kan treffe på frispark innimellom. Men Ronaldo gjør det oftere enn andre.

«Mind games»
- Hva er din medisin mot Ronaldo?

- Jeg bare tømmer hodet og går ut på banen. Det er min fremste styrke: Jeg blokker ut rammen rundt kampen. Om jeg spiller foran 500 på Island eller 50000 i Nederland, spiller ingen rolle. Jeg trenger bare den lille tinglingen i magen, så er jeg der. Jeg kommer ikke til å granske Ronaldo-videoer. Når du går ut på banen, spiller det liten rolle hva du har pugget. Kampen lever sitt eget liv uansett.

Halldorsson legger til:

- Men litt forberedelser skal jeg selvsagt gjøre.

- Ronaldos frisparkpositur, bredbent, med hoftefeste og nådeløst blikk. Hva tenker du om det?

- At han driver «mind games» med keeper. Prøver å gjøre ham nervøs. Jeg kommer nok til å kjenne litt på det selv, hvis han stiller seg opp sånn. Jeg vet jo at hvis han har dagen, så kan han rive oss i fillebiter. Enten det blir på frispark eller i åpent spill. Vi må bare håpe at han ikke treffer på dagen 14. juni.

Knust av Zlatan Hannes Halldorsson har spilt mot kremen i internasjonal fotball.

- Jeg har møtt fire av verdens beste - Gareth Bale, Frank Ribery, Arjen Robben og Zlatan Ibrahimovic. Når du spiller mot sånne folk, så kan du alltids prøve deg. Men treffer de på dagen, så har du ikke en sjanse. Vi møtte Sverige i 2012. Vår landslagssjef, Lars Lagerbäck, hadde trent Sverige. I én uke forberedte han oss på Zlatan, forteller Hannes.

Men da kampen startet, høvlet Zlatan over islendingene.

- Etter tre minutter scoret han. Jeg så bare ryggtavla hans og to armer i været. Etter 10 minutter gjorde han et spektakulært forarbeid, og det stod 2-0. Zlatan gikk av banen etter 60 minutter. Da var kampen avgjort.

Møter Norge i EM-test 29. mai spiller Hannes sin siste Tippeliga-kamp før EM. Glimt møter Viking i Stavanger.

- 30. mai møtes det islandske landslaget i Oslo, og dagen etter møter vi Norge på Ullevål. Deretter drar vi hjem til Island på treningsleir og landskamp mot Lichtenstein. Og så reiser vi til Frankrike. Og møter Portugal i første EM-kamp, 14. juni i St-Etienne. Det blir «a dream come true» for meg, sier den 193 cm høye målvakten.

- Island har aldri før vært i et mesterskap. EM blir det største jeg har vært med på, slår han fast.

Den store kampen Men Hannes tenker av og til på hvor små marginene kan være. Hvor nær han selv var å bli syndebukk.

Island ble klar for EM etter 0-0 hjemme mot Kasakhstan i nest siste kvalik-kamp. Men den foregående kampen - den som avgjorde alt - ble spilt på bortebane mot Nederland.

- 50.000 på tribunen, hvorav 3.000 islendinger. Én prosent av befolkningen vår. Vi hadde slått Nederland i Reykjavik, og gikk for ett poeng på bortebane. Men så fikk vi alle tre, gjennom et straffespark av Gylfi Sigursson. Jeg hadde mye å gjøre. Følte jeg hadde kontroll. Men det var ett øyeblikk jeg aldri vil glemme, sier Hannes og spoler tilbake i hodet.

- Det er 10 minutter igjen. Nederland presser, og får en corner. Ballen blir slått inn i feltet. Jeg går opp og fanger ballen. Men så glipper den. Hele målet vårt er åpent, og jeg lander sidelengs på streken, uten å ha kontroll. Ballen kunne gått i kneet mitt og i mål. Jeg kunne ødelagt Islands beste kamp i historien, og jeg kunne ødelagt EM-drømmen. Men jeg klarte å snappe ballen på andre forsøk.

Etterpå ble Hannes kåret til banens beste.

- Jeg var sååå nær et «Youtube moment», sier han i dag.

Romkompis med Gudjohnsen Hannes Halldorsson har vært førstekeeper på Island i fire år nå.

- Eidur Gudjohnsen og jeg har delt hotellrom i alle disse åra, og er gode kompiser også utenom. Han er en legende. Tidenes største islandske fotballspiller. Han får en perfekt avslutning på karrieren i EM, sier Halldorsson, som hadde en hyggelig stund med kompisen kvelden før Molde møtte Glimt i Bodø nylig.

- Hvordan ble du egentlig Glimt-spiller?

- I slutten av oktober i fjor spilte jeg min åttende kamp for Nijmegen. Og slo skulderen ut av ledd. Ble satt ut av spill i mange uker. I mitt fravær hadde klubben hentet inn tidligere Liverpool-keeper Brad Jones. Han stod godt. Jeg skjønte at jeg måtte spille meg i form på B-laget. Jeg ba agenten min si fra om noen tok kontakt. Jeg måtte spille på høyt nivå for å forsvare landslagsplassen. Da ringte Bodø/Glimt. Jeg kjente med én gang at det var rett klubb. Jeg tok kontroll på situasjonen.

- Hva er målet ditt i EM?

- Foruten Portugal møter vi Ungarn og Østerrike. Én seier og én uavgjort vil ta oss til 16-delsfinale. Og der kan alt skje. Jeg blir ekstremt skuffet om vi ikke klarer 16-delsfinale. Vi kommer til å få mye sympati. Alle liker en underdog, og Island er tidenes underdog.

Tilbake til Bodø etter EM - Hva skjer etter EM?

- Da skal jeg tilbake til Bodø og stå tre kamper til for Glimt. Deretter har jeg ett år igjen av kontrakten med Nijmegen.

- Kan det bli mer Glimt?

- Ja, det er ikke meg imot. EM er det beste utstillingsvinduet å vise seg frem i. Hvis noe spennende dukker opp griper jeg sjansen med begge hender, men det skjer det som skjer. Jeg elsker å gå på jobb og være keeper. Jeg stresser ikke etter store klubber og raske penger. Jeg er fornøyd. Dessuten har jeg en annen jobb å falle tilbake på, sier Hannes, som regisserer musikkvideoer, TV-serier og reklamefilmer i hjemlandet.

- Jeg har til og med regissert en reklamefilm med det islandske landslaget. Da var jeg både foran og bak kamera, ler Hannes Halldorsson.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!