I FORM: Magnus Moan er usikker på hoppformen, men varsler monsterfart i sporet under VM i Falun. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
I FORM: Magnus Moan er usikker på hoppformen, men varsler monsterfart i sporet under VM i Falun. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer

- Det kan hende dere blir vitner til noe sinnssykt

I monsterform.

FALUN (Dagbladet): I dag møtte det norske kombinertlaget pressen i forbindelse med fredagens åpningsrenn i Falun.

På pressetreffet ble det klart at OL-mester Jørgen Graabak, Magnus Moan og Jan Schmid uansett stiller på fredag, mens langrennssterke Mikko Kokslien og hoppsterke Håvard Klemetsen må kjempe om den fjerde og siste norske plassen.

Pressetreffet med kombinertgutta sto i sterk kontrast til langrennssprinternes pressemøte noen timer tidligere, men det bryr Moan og Co seg svært lite om.

Sterke i verdenscupen Kombinertgutta har nemlig god tro på å sikre en stor del av den norske medaljefangsten i Falun-VM.

De ligger alle godt plassert i verdenscupen, og flere av dem har funnet formen nå rett før VM. Jan Schmid er tredje best i totalcupen så langt, mens de andre gutta står med disse sammenlagtplasseringene:

Håvard Klemetsen (7), Mikko Kokslien (8), Magnus Moan (9) og Jørgen Graabak (11).

Magnus Moan, som tok sine første VM-medaljer allerede i Oberstdorf i 2005, har spesielt god selvtillit på langrennsfronten før VM-åpningen.

- I alle mesterskapene jeg har stilt i, så har jeg vært så godt forberedt som mulig. Og i alle har jeg enten levert i bakken eller i løypa. Jeg stiller nok ikke sterkere eller svakere nå enn tidligere, tror jeg, men jeg er bedre på langrennssiden og dårligere på hoppsiden enn tidligere mesterskap, sier 31-åringen til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Noe sinnssykt Og den gode langrennsformen gjør at Moan tror at det vil være mulig å ta inn svært mye i langrennssporet på fredag.

- Det er vanskelig å si hvor langt jeg kan være bak, men løypa her i Falun passer meg bra. Det er et terreng som likner det jeg har trent mye i hjemme. Hvis kroppen spiller på lag, og det er rett forhold, så kan dere bli vitner til noe sinnssykt, sier veteranen.

Han tror det vil være mulig å ta inn så mye som halvannet minutt på lederen etter hopprennet, selvfølgelig avhengig av hvem som hopper lengst.

- 1.30 er mulig, men det spørs hvem som er foran. Hvis det er Eric Frenzel, så er nok toget gått. Han har vært så mange ganger i den posisjonen. Jeg bør nok ikke være mer enn 1.10 eller 1.15 bak, sier han.

Sterk Graabak Jørgen Graabak, som slo skikkelig gjenom med to OL-gull i Sotsji er også avhengig av å ha dagen i skisporet hvis det skal bli mer edelt metall i samlingen.

- Jeg føler meg sterk fysisk, og har også et bra potensial i bakken. Så får vi se om jeg klarer å få det ut, sier trønderen, som vant sin første verdenscupseier rett før VM.

- Kan du bli en typisk mesterskapsløper?

- Vi får vente og se. Jeg har bare vært med i to mesterskap. Det ene gikk rett ut og andre andre var en kjempesuksess. Vi får se om jeg blir kombinertsportens svar på Tord Asle Gjerdalen. Jeg forstår ikke hvor han kommer fra, men han har kommet hver gang, flirer Graabak, som sa til Dagbladet før VM at ingen slår ham hvis han får ut potensialet sitt.

Mikko Kokslien, som må vente til i morgen med å finne ut om han får gå fredag, har også god tro på å kunne kjempe om medaljer - hvis han får gå.

- Hvis jeg gjør mitt beste, kan jeg kjempe om medaljer, sier han.

- Jeg kan nok ta igjen en del på de som er foran etter hopprennet. På Lillehammer før jul, da jeg vant, var jeg vel omtrent 1.40 bak, men det er nok litt i meste laget her i VM. Jeg bør ikke være mer enn 1.20 bak, men nøkkelen er at jeg må få til mitt beste i bakken, sier han til Dagbladet.

Fordel Norge Lillehamringen mener det er en fordel for de norske gutta at løypene i Falun er av det mer krevende slaget.

- Det er en fordel at løypa er ganske tøff her. Den kommer selvfølgelig an på føret, men det vil skille en god del. Generelt sett tror jeg løypene er fordel Norge. Vi har fem-seks mann som kan ta gull på en god dag, men dessverre er det bare fire som får gå. Det er kjedelig å vite at man kan ta medalje hvis man vrakes, sier han.

Kokslien avviser at det kan bli dårlig stemning mellom han selv og veteranen Håvard Klemetsen siden de to kjemper om én plass.

- Det har ikke noe særlig å si, men man blir litt på hugget. Man har lyst til å danke ut den andre, men vi «elger» ikke på hverandre. Begge vet hvordan det er. Når det er sagt, så vil nok den ene helt sikkert bli skuffa.

• Hopprennet i normalbakken for kombinertgutta starter klokka 10 på fredag, mens langrennet går klokka 16.