- Det kan ikke bli sånn at det må kommenteres hver gang han har sparket en ball

Gamsten: - Nå må Martin (15) få fred.

TRENGER RO: Martin Ødegaard (15) tiltrakk seg, ikke overraskende, mye oppmerksomhet etter Norges 0-0-kamp mot Emiratene i kveld. Nå mener Morten Gamst Pedersen at unggutten må få fred. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
TRENGER RO: Martin Ødegaard (15) tiltrakk seg, ikke overraskende, mye oppmerksomhet etter Norges 0-0-kamp mot Emiratene i kveld. Nå mener Morten Gamst Pedersen at unggutten må få fred. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

Norge-Emiratene 0-0 (0-0):

STAVANGER (Dagbladet): Martin Ødegaard (15) var bare centimetre fra å score i sin landslagsdebut i kveld. Alt i alt får Godset-juvelen godkjent i kampen som gjorde han til tidenes yngste landslagsspiller.

- Det var en helt grei kamp og jeg kom greit ut av det, sier han her på Viking stadion en drøy halvtime etter kampslutt.

- Hva kommer du til å huske best fra landslagsdebuten din?

- Det er nok da jeg ikke setter den sjansen. Det kommer til å sitte igjen litt, sier han med et skjevt smil.

«Godkjent pluss», fra Høgmo Landslagssjef Per-Mathias Høgmo oppsummerer Ødegaards kamp slik:

- Jeg synes han kommer godt ut av det. Det må jeg si. Offensivt er han nært å score mål, og han er involvert i en del sjanser, så det må vi si er en godkjent debut, sier han - før han noen minutter seinere oppgraderer dommen til «godkjent pluss».

Defensive mangler De langt mer rutinerte lagkompisene er ekstremt imponerte over 15-åringen, men påpeker også at han - på grunn av sin unge alder - fortsatt har noen svakheter som spiller.

- Han er veldig fotballklok og har et godt touch, men han har litt å gå på på det defensive og på tøffheten. Han er jo uansett 15 år, så jeg tipper det kommer gradvis, sier Christian Grindheim til Dagbladet.

- Flere krever nå at han må få være med mot England og Italia - kan det bli for mye?

- Jeg vet ikke hvordan Martin tenker selv, men ut fra det lille jeg kjenner ham har han helt sikkert lyst til å være med. Det blir jo mye press på ham, spesielt fra media, så han må være flink til å skjerme seg selv, tror jeg.

- Må få fred Morten Gamst Pedersen er inne på noe av det samme:

- Det er ekstremt å være så ung og få debutere. Det er vanskeligere å komme nærmere uten å score i debuten. Samtidig så har han nok litt å gå på når det gjelder fysikken. Det er litt tøffere internasjonalt enn i Tippeligaen. Uansett så må vi ikke glemme alderen hans. Det står stor respekt av det han gjør. Han har en lysende framtid foran seg, sier Rosenborg-stjernen til Dagbladet.

Gamsten ber imidlertid om at Ødegaard nå må få litt fred.

- Man må være litt forsiktige. Man må ikke legge for stort press på ham heller. Det er Per-Mathias (Høgmo) som tar ut troppen (til kampene mot England og Italia), og om Martin er med eller ikke skal ikke jeg legge meg opp i, men han er et unikum. Det viktige nå er å gi ham litt fri og la ham være seg selv. Det kan ikke bli sånn at det må kommenteres hver gang han har sparket en ball. Gutten må få lov til å ha det gøy også, sier 32-åringen.

IMPONERT: Morten Gamst Pedersen mener Martin Ødegaard er et unikum, men tror 15-åringen nå trenger tid for seg selv. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
IMPONERT: Morten Gamst Pedersen mener Martin Ødegaard er et unikum, men tror 15-åringen nå trenger tid for seg selv. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Kveldens norske kaptein, Vegard Forren, tror Ødegaard kommer til å få mange muligheter til å rette opp nesten-goalen i framtida.

- Det er synd for oss og synd for ham at han ikke klarte å score, men han kommer til å score ganske mye mål for Norge framover, sier Molde-stopperen.