LANG PAUSE: Annemiek Van Vleuten forsto at noe var galt med kneet, men valgte likevel å fortsette VM-fellesstarten i Innsbruck. FOTO: Getty Images/Tim De Waele
LANG PAUSE: Annemiek Van Vleuten forsto at noe var galt med kneet, men valgte likevel å fortsette VM-fellesstarten i Innsbruck. FOTO: Getty Images/Tim De WaeleVis mer

Sykkel-VM:

Det kan ta et halvt år før VM-heltinnen kan konkurrere igjen

Kostbar VM-innsats for Van Vleuten.

(procycling.no): At Annemiek van Vleuten i det hele tatt var i stand til å fullføre lørdagens fellesstart over 156,2 kilometer og 2413 høydemeter, er intet mindre enn et mirakel.

35-åringen var til slutt delaktig i manøveren som gjorde at lagvenninnen Anna Van der Breggen syklet inn til VM-tittel i ensom majestet, men før den tid gikk hun ned i velt sammen med Storbritannias Dani King.

Det var ikke før etter målgang at nederlandske jenta innså at velten hadde gjort mer omfattende skade enn kneskål ute av ledd, som hun selv mistenkte underveis i rittet.

Røntgenbildene tatt etter at hun ble fraktet til et lokalt sykehus i Innsbruck, viste et lite brudd i tibial plateau, altså den øvre del av skinnbeinet like under kneskåla.

Frykter halvt års pause

Mandag kveld la Van Vleuten ut et bilde fra sykesenga i Arnhem, etter at hun hadde blitt operert.

– Operasjonen er unnagjort. Alt er fikset, så nå er det ingen bein som flyr rundt i kneet lenger. Jeg skal bruke en skinne i fire uker, så det blir verken bøying av kneet eller gåing, slik at beina skal få gro sammen igjen, skrev hun.

Det viser seg nå at også deler av 2019-sesongen blir skadelidende på grunn av skaden.

– Det dreier seg bare om en brudd i beinet (tibial plateau), og dessverre tar det seks til åtte uker før jeg kan trene igjen. Jeg må sitte med en skinne på foten i fire til seks uker. Legen har estimert at det kan ta så mye som seks måneder før jeg kan starte sykkelritt igjen, fortalte Van Vleuten i det nederlandske talkshowet Peptalk på Ziggo Sport, ifølge telegraaf.nl.

Klassikerne i fare?

Det vil i så fall gjøre henne til et usikkert kort for Mitchelton-Scott i vårklassikerne neste år.

I år var hun svært toneangivende i Dwars door Vlaanderen (5.-plass), Flandern rundt (3.-plass), Fléche Wallonne (4.-plass og Liège-Bastogne-Liège (3.-plass).

I Innsbruck endte hun opp med å fullføre, og tok sågar med seg en godkjent 7.-plass på tross av velten etter litt over ni mils sykling.

– Da jeg veltet, prøvde jeg å ta meg for – men så endte det opp med at kneet på en måte forsvant under meg. Det føltes veldig rart å stå på den foten. Jeg tenkte først at VM var kjørt for min del, men så endte jeg opp med å fortsette, fortalte Van Vleuten til Telegraaf.nl etterpå.

Les også: Besvimte da dopingjegerne skulle ta prøve

Tidligere den uke tok hun et overlegent gull på tempo, på tross av at hun endte opp med å besvime tidligere på konkurransedagen.