- Det kan være at jeg blir proff etter dette

Huseklepp stjal showet med to klassemål mot Frankrike.

IMPONERTE STORT:
Erik Huseklepp jubler  etter 2-1 scoringen under privat landslagskampen i fotball mellom Norge og Frankriket onsdag kveld.
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
IMPONERTE STORT: Erik Huseklepp jubler etter 2-1 scoringen under privat landslagskampen i fotball mellom Norge og Frankriket onsdag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / ScanpixVis mer

||| ULLEVAAL (Dagbladet):  Norge - Frankrike 2-1.

Både for Erik Huseklepp og Mohammed Abdellaoue sto det litt ekstra på spill mot Frankrike:

Med en skokk speidere og fotballpersonligheter på tribunen visste de at en god forestilling ville styrke sjansene for et utenlandseventyr - og basert på forhåndspraten var det Moa som var den aller heteste av de to. 

Men i kveld er det Huseklepp har grunn til å smile bredest.

Brann-spissen har scoret fire ganger på de fire siste matchene på klubblaget, og beviste at han også kan score når motstanderen heter Frankrike og ikke Sandefjord eller Start.

Og det to ganger.

- Spesiell kamp
Selv om Huseklepps to fulltreffere holdt til en ny skalp i landslagssjef Egil «Drillo» Olsens belte, var landslagssjefen bare mellomfornøyd med måten den ble sikret på i ugjestmildt regnvær på Ullevaal.

- Resultatet var mer gledelig enn prestasjonen. Det var perioder der jeg koste meg, men gjennomføringen var ikke veldig bra, sier en nøktern landslagssjef og utdyper:
- Det ble en spesiell kamp. Jeg trodde etter 30 minutter at vi kanskje ville tape. Vi møtte et sterkt lag, og hadde problemer på midtbanen. Etter det - de siste 15 minuttene av første omgang, og mesteparten av annen - hadde vi bedre kontroll. De skapte få store sjanser i annene omgang, bortsett fra målet. Derfor er jeg ganske fornøyd med hva som skjedde i annen omgang, oppsummerer Drillo.

- Men vi møtte et sterkt lag, de var vel forberedt, de var sterkere enn oss i lufta, og hadde veldig bra ferdigheter med ball, fortsetter han.

Da Moa måtte forlate byttes ut i pausen ble Huseklepp flyttet inn fra høyre kant til midtspiss. Og der både John Carew og Moa har slitt med uttellingen i den rollen, lyktes Bergens gullgutt til de grader.

Solskjær-avslutning

TOMME OPP: Drillo var fornøyd med resultatet, men ikke med gjennomføringen mot Frankrike.Foto: SCANPIX
TOMME OPP: Drillo var fornøyd med resultatet, men ikke med gjennomføringen mot Frankrike.Foto: SCANPIX Vis mer

- Huseklepp gjorde en anstendig jobb på kanten, men ble veldig god da han kom på topp. Han var veldig god til å time løp på offside-grensa - løpet på andre scoringen var helt perfekt, sier Drillo.

To minutter etter at Hatem Ben Arfa hadde gitt Frankrike ledelsen med et susende langskudd, utliknet Huseklepp i det 50. minutt:

Et innoverskrudd frispark fra Gamst så ut til å bli i korteste laget, men med ei lang tå greide en dyktig Huseklepp å styre ballen forbi Guillaume Hoarau. Ballen la seg fint til rette på halv volley, han klinket til mot nærmeste og så skuddet snike seg under kroppen til Stephane Ruffier.

En god prestasjon som hadde noe «solskjærsk» over seg.

- Jeg var litt heldig på første målet, og treffer veldig bra med den første touchen. Så får keeperen en lei stuss på den. Men den gikk inn, så da er jeg fornøyd, sier Huseklepp.

Målet så ut til å gjøre underverker med selvtilliten til hans, for selv om han hadde noen gode involveringer også i 1. omgang, tok det av etter utlikningen. Og de av agentene og speiderne som ikke hadde satt en strek under navnet til Huseklepp fram til da, gjorde det kanskje etter 71 minutter:

Iskald
Lassana Diarra rotet bort ballen på egen halvdel, og Bjørn Helge Riise oppfattet kjapt at Huseklepp var på vei inn i bakrom. Fulham
-proffen sendte en perfekt stikker, og med de franske stopperne halsende bak seg viste Brann-spissen iskalde avslutningsegenskaper.

Han dro ballen forbi keeper Ruffier, fikk kroppen sin foran midtstopper Rami og trillet ballen i åpent mål.

Den scoringen er av typen som gir Drillo gåsehud.

- Det var en fantastisk pasning, jeg kunne bare løpe den inn. Keeperen kom rusende ut, og jeg pleier å være trygg på å runde keeper. Jeg hadde så høy fart at det ville blitt straffe om han stoppet meg, sier tomålshelten.

UT VED PAUSE: Moa fikk ikke vist seg ordentlig fram mot Frankrike foran tallrike speidere og agenter på tribunen, og måtte ut ved pause med en smell i ankelen.Foto: SCANPIX
UT VED PAUSE: Moa fikk ikke vist seg ordentlig fram mot Frankrike foran tallrike speidere og agenter på tribunen, og måtte ut ved pause med en smell i ankelen.Foto: SCANPIX Vis mer

Huseklepp sto med ett landslagmål på 11 landskamper før i kveld.

Nå har han tre på 13. Agent Stig Lillejord sa for noen måneder siden at han trodde 25-åringen ville bli solgt i sommer - og sjansene for det vokste definitivt etter det som skjedde mot Frankrike.

- Det kan være at jeg blir proff etter dette, men jeg gidder ikke tenke på det. Du får spørre de som styrer med det, smiler han.

Ifølge VG Nett var minst 20 klubber på Ullevaal onsdag kveld, 11 av dem fra Premier League. Men mange av dem hadde trolig hovedfokus på de franske spillerne.

Norge rodde til slutt i land en sterk 2-1-seier i generalprøven foran første EM-kvalifiseringskamp mot Island om en knapp måned, og slikt gir selvtillit og trygghet, selv om Frankrike som kjent stilte med en tropp kjemisk fri for VM-spillere.

Men i Laurent Blancs første kamp som landslagssjef var det nok av gode spillere fra Ligue 1 som ville vise seg fram, og slik sett er det ikke sikkert Norge møtte noe særlig svakere motstand enn hva de ville gjort med et toppet fransk lag.

Nesten for Moa
Gjestene startet da også kampen friskest.

Norge fikk knapt låne ballen mot ballsikre franskmenn de første 20 minuttene på Ullevaal, men hevet seg godt utover i førsteomgangen.

De farligste norske angrepene kom langs venstresida de gangene John Arne Riise ble med framover, og det var slik vår beste sjanse kom etter drøye halvtimen:

Christian Grindheim - som viste gode takter i kveld - åpnet det franske forsvaret med en delikat stikker til Riise. Han slo ballen flatt og hardt foran mål, der Moa tilsynelatende bare kunne trille ballen i åpent mål. Umiddelbart så det ut som han regelrett bommet på ballen, men reprisene viste at det var Adil Rami som tuppet ballen ut til corner med en helt avgjørende touch.

TOK LEDELSEN: Hatem Ben Arfa fikk merkerlig mye plass da han sendte Frankrike i ledelsen med smart langskudd.Foto: SCANPIX
TOK LEDELSEN: Hatem Ben Arfa fikk merkerlig mye plass da han sendte Frankrike i ledelsen med smart langskudd.Foto: SCANPIX Vis mer

Tippeligaens toppscorer kom til mange avslutninger og viste god bevegelse som ensom spiss, men den prikken over i-en han så gjerne hadde ønsket seg i form av en scoring kom ikke.

Minuttet før pause, i en meget god norsk periode, var han nær igjen: Igjen kom innlegget fra venstre, Moa stakk mot førstestolpe og fikk en meter på Philippe Mexes.

Roma-stopperen kastet seg fram og ballen akkurat nok til å hindre norsk ledelse eller straffe.

VIF-spissen kom aldri på banen igjen etter pause og føler kanskje en viss skuffelse over å ikke komme på scoringslista.

For i kveld var det Erik Huseklepp som stjal showet.