Det kan være begynnelsen på slutten for Per-Mathias Høgmo

Det er ikke bare Per-Mathias Høgmos feil om Norge ikke får et resultat i Sofia. Men det er hans ansvar.

SKJEBNEKAMP: Her er landslagssjef Per-Mathias Høgmo på plass i Bulgarias hovedstad Sofia i går kveld. I morgen kveld venter en skjebnekamp i EM-kvaliken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKJEBNEKAMP: Her er landslagssjef Per-Mathias Høgmo på plass i Bulgarias hovedstad Sofia i går kveld. I morgen kveld venter en skjebnekamp i EM-kvaliken. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

SOFIA (Dagbladet): Med seier eller uavgjort mot Bulgaria kan Per-Mathias Høgmo heve seg over skeptikernes klagesang og forberede seg på play off i november.

Er det utgangspunktet når vi reiser hjem for å møte Kroatia søndag kveld er jeg sikker på at Per-Mathias Høgmo får en sjanse til, EM-sluttspill eller ikke neste sommer, og at veien til Russland og VM 2018 blir som planlagt på Ullevaal Stadion.

Men går det på dunken fordi enda mer ble galt med skader og forfall da Norges landslagstrener var avhengig av at det meste måtte klaffe og bli riktig, tror jeg jobben hans henger i en hjemmekamp mot Kroatia og en bortekamp mot Italia.

Alle som har fulgt med siden Per-Mathias Høgmo overtok det bordet Drillo mente var dekket, vet hva det betyr.

I SNART TO år har jeg støttet Prosjekt Høgmo fordi jeg mente tankene, ideene og forandringen Drillos etterfølger tok med seg til jobben var helt nødvendige for utviklingen av laget. Vi var nødt til å ta grep for å skaffe oss flere offensive bein å stå på, spesielt mot etablert forsvar.

At det har gått litt ut over trøkket og gjennombruddskraften når vi trenger den betyr ikke at prosjektet var meningsløst. For vi må ikke glemme at spillestilen vi forlot henviste oss til fjerdeplass i den letteste VM-kvalifiseringsgruppa vi noen gang har deltatt i.

Den som gjorde at vi var uten offensive verktøy da Albania slo oss 1-0 på Ullevaal.

SELV OM NORGE nok en gang nærmer seg tauene fordi vi ikke evner å slå fra oss når vi må - vi klarer ikke å slå ihjel en mygg som Aserbajdsjan en gang - mener jeg fortsatt at Per-Mathias Høgmo gjør mye riktig. Filosofien er ikke håpløs selv om for mange spillere ikke strekker til. Men vi kan ikke bare prøve og feile, vi må få noen resultater også.

Og det første må komme her i Sofia.

Reiser vi hjem med null poeng tror jeg Norge-Kroatia fort kan være begynnelsen på slutten for Per-Mathias Høgmo.

FOR JEG DELER ikke synet til de som mener Drillo-avskjeden 2013 er en redningsvest for Prosjekt Høgmo. At Norges Fotballforbund rett og slett ikke våger å sparke mannen de ansatte mens Drillo ennå syntes det var greit å slippe - før alt ble snudd på hodet og han som først syntes det var greit å slippe, Drillo altså, - plutselig mente han var sparket og at Norge faktisk hadde hatt gode muligheter til både play off og Brasil-tur bare han hadde fått fortsette ut året.

For selv om herrene Kjetil Siem og Yngve Hallén fikk mye juling og led et brutalt nederlag i opninonen, så betyr det ikke at de gjorde feil.

De som tror at de ikke kan handle igjen, og at livet til Prosjekt Høgmo derfor handler om generalsekretærens og fotballpresidentens omdømme, vet ikke hva de snakker om.

FOR DETTE HANDLER ikke om lederne på Ullevaal. Men om landslaget i fotball. Og ikke kvinnelandslaget i fotball - en jobb Høgmo holdt i sju år og som jeg hører han sier har gitt erfaring i hva det vil si å være landslagstrener, hvilket selvfølgelig er helt feil, fotballjentene kommer uten press - men selve Landslaget i fotball, NFFs flaggskip. Og dette lagets ve og vel og framganger, resultater og standing trumfer selvfølgelig alle personlige hensyn.

Akkurat nå, med EM-billetter til Kroatia-kampen på billigsalg hjemme i Norge, er det ikke mange positive bokser å krysse av.

HADDE VI SLÅTT Aserbajdsjan på Ullevaal i juni ville utfordringen i Sofia vært av akademisk karakter. Da kunne vi reist hjem med tap og fortsatt vært rimelig sikre på play off. Og at det sittende regimet ville overleve en EM-miss. Men nå - fordi Bulgaria og Norge har tilnærmet likt kampprogram - henger det på minst uavgjort.

Og derfor også på jobben til Per-Mathias Høgmo.

Å tro noe annet er naivt.

• Bulgaria-Norge spilles klokka 20.45 i morgen, og sendes på TV Norge.