MANNEN ALLE SNAKKER OM: Tiger Woods har så langt levert et sterkt comeback i Masters-turneringen, og det til tross for at han er litt rusten. Og Tiger Woods er allerede akseptert igjen av publikum etter alle sexskandalers mor, skriver Morten Pedersen.  Foto: REUTERS/Brian Snyder (UNITED STATES - Tags: SPORT GOLF)
MANNEN ALLE SNAKKER OM: Tiger Woods har så langt levert et sterkt comeback i Masters-turneringen, og det til tross for at han er litt rusten. Og Tiger Woods er allerede akseptert igjen av publikum etter alle sexskandalers mor, skriver Morten Pedersen. Foto: REUTERS/Brian Snyder (UNITED STATES - Tags: SPORT GOLF)Vis mer

Det kan være noen sponsorer som angrer

Tiger Woods er ikke på Augusta National for å rette opp et ødelagt rykte. Han er der for å vinne en golfturnering.

||| Han hadde aldri spilt en åpningsrunde i Masters under 70 slag. Da Tiger Woods gikk i klubbhuset litt før klokka 01.30 i natt norsk tid hadde han 68 på scorekortet.

Han hadde aldri skutt to eagler (hull to under par) i en og samme runde på Augusta National. I verdens mest sette golfrunde gjorde han eagle på hullene 8 og 15.

Og som om det ikke var nok - da Tiger Woods endelig var tilbake etter 145 dagers fravær fra konkurrerende golf var putteren hans nesten iskald.

Hadde timingen, følelsen og evnen til å lese greenene vært slik vi kjenner det fra verdens beste golfspiller kunne tallet på scorekortet fort vært 64.

Ikke det at det spiller noen rolle for spenningen og dramaet på Augusta. 50 år gamle Fred Couples leder seks under par. Bak ham følger karer som 60 år gamle Tom Watson - han som gjenvant ungdommen sin da han tapte The Open i omspill på Turnburry sist sommer - og Phil Mickelson, fem under par. Så The Masters trengte ikke en sensasjonell runde fra Tiger Woods for å leve opp til all hypen på forhånd.

Dagen i Georgia og natta her hjemme i Norge var magisk nok som den var.

Det første slaget, eller for å være helt presis - verdens mest sette golfslag gjennom tidene - ble hamret i underkant av 300 meter rett ned  Augusta Nationals første fairway. Resten er en historie om hvor fort gjort det var for Tiger Woods å bli akseptert igjen etter alle sexskandalers mor og hennes mange søstre. For etter det som skjedde denne helt spesielle torsdagen i golfhistorien holder det ikke lenger og si at The Masters og Augustas ekstremt kontrollerende og stramme grep på media og de mange lykkelige/heldige tilskuerne var som skreddersydd for Tigers comeback.

Det var nemlig ikke en velregissert og nøye planlagt oppreisning vi fikk se i løpet av de drøye fem timene Tiger var der ute på banen.

Den var - både fra publikum og spilleren - tvers igjennom ekte.

Etter at Tiger landet åpningsslaget akkurat der han hadde planlagt å lande det snudde en far seg til sin lille sønn og sa "jeg håper han skyter 64 i dag". "Det gjør jeg og", svarte den lille. Ett slag altså, og store deler av fansen hadde tilgitt. Og da en annen kar snudde seg til kameraten sin og spurte om han trodde at fansen og golfentusiaster som sådann igjen vil akseptere Tiger som det ikonet denne sporten nå trenger kanskje mer enn noen gang, ventet han ikke en gang på responsen.

Han svarte bare selv - "det har de gjort allerede".

Mon tro hva de sponsorene som forlot ham og kostet ham 35 millioner dollar i tapte inntekter tenker i dag? Ikke det at Tiger Woods trenger gryna - penger har han nok av - men her snakker vi plutselig om forretningsavgjørelser som på sikt kan koste beslutningstakerne mye mer enn den snare fordømmelsen smakte for bare noen måneder siden. For hva tenker de moralske vokterne i Accenture, AT&T og Gatorade etter Tigers oppstandelse fra sitt sønderknuste liv - de som i tur og orden gikk ut og gjorde (uoppdaget) sex utenfor ekteskapet til en synd så stor at verden og firmaene deres ikke bare ønsket og måtte å ta avstand fra det, men som i tillegg mener at slikt svineri knapt kan eller bør tilgis?

Og hva mener Augustas styreformann Billy Payne?

Sistnevnte var han som på onsdag presterte å si at Tiger Woods gjennom sin skuffende og moralsk forkastelige adferd hadde påført det amerikanske folket, og da spesielt barna, så mye sorg og ulykke at han ikke under noen omstendigheter - uansett hvordan han nå evner å rydde opp etter seg - kan komme tilbake som det ikonet/mennesket han en gang var. Vel, Billy Payne og all hans kristenmoralisme om det - i første runde ut lot Tiger Woods golfkøllene snakke. Og da de var ferdige med sitt tydelige språk- etter en runde der både han, medspillerne og publikum likte både hverandre og det de så mer og mer - svarte han på noen få og obligatoriske spørsmål.

Som for eksempel hva det vil si å bryte 70-grensa og spille fire under par for første gang på 13 forsøk en åpningsdag i Masters?

- Hva det betyr å skyte 68?, svarte Tiger retorisk. -At jeg er to bak lederen - det er hva det betyr. Og at jeg er her for å spille en golfturnering.

Sånn så det ut også.

Det samme er herrene Couples og Watson. Mestere av yrke og tidligere vinnere på Augusta. Det er jo som man sier i bransjen - "once a Master, allways a Master at Augusta". Men det er litt spesielt at Tom Watson (igjen) er der oppe akkurat nå - det er nemlig ikke mer enn et par måneder siden han i forsiktige og velmenende ordelag sa at Tiger "må rydde opp i livet sitt" og "respektere golfen som sport". Og at det er akkurat det Tiger Woods har sagt siden.

Denne helgen vil ikke gi oss svaret på om Tiger Woods mestrer alle disse oppgavene og utfordringene. Slikt lar seg nemlig ikke løse over natta. Men spillet er der og det er den beste begynnelsen.

Sammen med brorparten av omverdenens (tilsynelatende) tilgivelse.