4. PLASSEN: Duellen om 4. plassen er knalltøff, med blant annet Manchester United og Liverpool i hovedrollene. Om noen år kan 4. plassen bli ubetydelig. Foto: AP Photo/Jon Super
4. PLASSEN: Duellen om 4. plassen er knalltøff, med blant annet Manchester United og Liverpool i hovedrollene. Om noen år kan 4. plassen bli ubetydelig. Foto: AP Photo/Jon SuperVis mer

Det kjempes for livet om 4. plassen i Premier League. Snart kan det bli stikk motsatt

England risikerer å miste en Champions League-plass.

(Dagbladet): Arsène Wenger var i går tilbake på sin forhenværende hjemmebane i Monaco med et håpløst utgangspunkt etter 1-3-tapet i første kamp.

Mirakelet i Monaco ble bare et «nesten-begrep», for Oliver Girouds og Aaron Ramseys scoringer var én for lite. Dermed røk både Arsenal og Chelsea ut for franske motstandere på bortemålsregelen.

At de engelske lagene røk ut, kan få alvorlige konsekvenser i fremtiden. Stikkordene er koeffisentpoeng, ranking og Champions League-plass.

Så fremt ikke Manchester City, som aldri har vært i kvartfinalen i Champions League, slår Barcelona på Camp Nou i kveld, vil tidenes engelske fiaskoen være et faktum.

Kan miste Champions League-plass Ingen lag i kvartfinalen ble riktignok resultatet også i 2012/13-sesongen, men da gjorde de engelske lagene det i hvert fall langt bedre i Europa League, som Chelsea til slutt vant.

Dermed kommer årets sesong - hvis City ryker - til å bli tidenes verste i Europa for engelsk klubbfotball.

England, som hadde tre av fire lag i CL-semfinalen i både 06/07, 07/08 og 08/09, har en svært negativ tendens.

Fra å være ranket som best i Europa på klubbrankingen i mange år, er England nå nr. 2 bak Spania. Men etter denne sesongen kan Dagbladet avsløre at de også vil bli passert av Tyskland.

- Vi er milevis unna Det er de tre beste lagene i Europa som får privilegiet med fire plasser i Champions League. Hvis ikke de engelske klubbene hever seg de to neste årene, kan England i tillegg bli passert av Italia og følgelig miste en av de fire Champions League-plassene som de nå er i besittelse av.

I så fall kan den berømte 4. plassen som har gitt Arsenal Champions League gang på gang bli en like sur 4. plass som i de fleste andre idretter.

I så fall kan kampen om 4. plassen i stedet bli en kamp om å unngå denne plasseringen.

- Vi er milevis unna Spania og Tyskland som nasjon nå. Før dominerte vi, men nå er vi ikke i nærheten. Det er trist, sier Sky Sports-ekspert Jamie Carragher ifølge The Telegraph.

Skummel tendens På neste års UEFA-ranking, hvor det er resultatene de fem siste sesongene som gjelder, vil England miste sin gode 2010/11-sesong, hvor blant annet Manchester United var tapende finalist.

Det betyr at Italia, som på sin side kan stryke en svak 2010/11-sesong, vil ta kraftig innpå England. Det samme har de muligheten til sesongen etter når Italias skuffende 2011/12-sesong ikke lenger vil være gjeldende.

På årets UEFAs ranking kan man se at Italia har samlet flere poeng enn England i år. Hvis ikke de engelske klubbene hever seg veldig snart, kan Italia stjele en Champions League-plass fra England.

Det vil i så fall skje først i 2016/17.

SKUFFET: Hverken Arsène Wenger eller José Mourinho klarte å lede sine lag til kvartfinalen i Champions League. Foto: AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS
SKUFFET: Hverken Arsène Wenger eller José Mourinho klarte å lede sine lag til kvartfinalen i Champions League. Foto: AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS Vis mer