- Det kokte over for meg

Nordmennen skuffet stort i finaleomgangen i Kollen.

TATT AV NERVENE: En synlig irritert Anders Jacobsen skuffet stort i finaleomgangen av storbakkerennet i Holmenkollen. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
TATT AV NERVENE: En synlig irritert Anders Jacobsen skuffet stort i finaleomgangen av storbakkerennet i Holmenkollen. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Mens tåka lå som et teppe over Holmenkollen, skinte sola på de norske hopperne etter en strålende første omgang i det individuelle storbakkerennet.

Like bak vinterens suverene éner i verdenscupen, Thomas Morgenstern, lå Anders Jacobsen og Anders Bardal med alle muligheter til å ta en medalje.

Men det var jevnt, fryktelig jevnt mellom de ti beste hopperne før finaleomgangen. Bare 11,7 poeng skilte fra Severin Freund på tiendeplass og opp til ledende Morgenstern.

- Hadde troen Da forhåndsfavoritter som Andreas Kofler, Simon Ammann og Gregor Schlierenzauer klinket til med lengder langt opp på 130-tallet, hvilte det et voldsomt forventningspress på skuldrene til Bardal og Jacobsen fra et entusiastisk hjemmepublikum.

Bardal taklet det best, men ikke godt nok. Etter å ha hoppet 133,5 meter i første omgang, slo han av åtte og en halv meter, og falt tilbake til det som skulle bli en sjuendeplass.

For Jacobsen ble avslaget enda større: Fra 134 meter til 123 meter, og dermed en ytterst skuffende niendeplass etter et nær perfekt utgangspunkt.

- Jeg hadde troen på toppen, men prøvde for hardt. Det var mye følelser som gikk gjennom kroppen. Det var en veldig god stemning i bakken. Slikt får vi med oss på toppen også, og da kokte det over, sier en nedstemt Jacobsen til NRK.

- Jeg kan ikke skylde på så mye annet enn nervene, legger han til.

Ledende Morgenstern ble ikke like grepet av stundens alvor som sine norske kolleger, og hadde allerede tatt av mye av presset på seg selv med individuelt VM-gull i Midtstuen.

- Utrolig Likevel klarte han ikke motstå angrepet i finaleomgangen fra fjerdeplasserte Schlierenzauer. 131 meter ble akkurat i snaueste laget for verdenscupvinneren, som måtte se seg slått med fattige 0,3 poeng av sin tre år yngre landsmann.

Dermed ble det sølv på Morgenstern og gull til Schlierenzauer, mens Simon Ammann sikret Sveits' første medalje i VM da han ble nummer tre.

- Det har vært et vanskelig år, hvor jeg har slitt med skader. Jeg hadde et mål bare å være med til VM. Da er det utrolig at jeg står her som verdensmester i en så tradisjonsrik bakke som Holmenkollen, sier verdensmester Schlierenzauer til NRK.

Østerrikerne tok sitt femte gull av fem mulige i hoppbakken under dette VM, og holder dermed følge med Norges gulltempo.

- Skuffet Ennå gjenstår lørdagens lagkonkurranse i storbakken, hvor alt annet enn et sjette østerriksk gull vil være en kjempesensasjon.

Norges to øvrige deltagere, Tom Hilde og Johan Remen Evensen, hoppet seg begge opp et par plasser i finaleomgangen, og ble henholdsvis nummer ti og 14.

MARGINALT: Gregor Schlierenzauer skjønner at han har blitt verdensmester i storbakken fattige 0,3 poeng foran landsmannen Thomas Morgenstern.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO/ ODD ANDERSEN
MARGINALT: Gregor Schlierenzauer skjønner at han har blitt verdensmester i storbakken fattige 0,3 poeng foran landsmannen Thomas Morgenstern.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO/ ODD ANDERSEN Vis mer

- Jeg er helt klart skuffet. Vi var veldig nær. Det ville vært så fantastisk å levere slik det så ut som vi var i ferd med, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen til NRK.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.