- Det kom litt overraskende på

Kombinertutøver Jarl Magnus Riiber ble slått ut av et langvarig virus etter begge vaksinedosene i sommer, noe som gikk utover treningen og det mentale. Likevel føler Norges OL-håp at han er i rute.

KLAR FOR SESONGSTART: Jarl Magnus Riiber under kombinertlandslagets pressetreff. Foto: Erik Johansen / NTB
KLAR FOR SESONGSTART: Jarl Magnus Riiber under kombinertlandslagets pressetreff. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kombinertlandslaget er i gang med en ny sesong, som blir mer tilbake til «normalen» i forhold til forrige sesong, som var preget av strenge smittevernregler under pressetreff og konkurranser.

Nå sitter utøverne en snau meter fra de frammøtte journalistene inne på Clarion Hotel i Oslo, hvor de blir intervjuet av riksmedier etter tur. Munnbind, som lenge var obligatorisk i slike sammenhenger, er ikke å se i lokalet.

Jarl Magnus Riiber (24) syns ikke bare det er positivt at «alt» er åpnet opp igjen etter nedstengingen.

- Det er litt blandede følelser rundt det, faktisk, for vi er jo fortsatt i en posisjon som utøvere hvor det finnes corona. Og det finnes noen hissige varianter der ute. Jeg følte meg veldig trygg, da det var restriksjoner og folk holdt avstand. Du merker nå at man kan samles rundt middagsbordet 20 stykker og er tilbake til det vanlige, sier Riiber til Dagbladet og fortsetter:

- Det er kjipt da, at så tett på sesongen så vil risikoen være høyere for å få det. Men samtidig så er det deilig å kunne sette seg ned med familie og venner igjen, uten at man skal være kriminell.

Sleit med virus

Skrekken er å få corona like før sesongens store mål: OL i Beijing.

- Det er det. Jeg har litt den innstillingen at hvis jeg får det, så får jeg det. Da får jeg ikke gjort noe med det. Det er den tankegangen man fikk forrige sesong også, det er ikke noe man får gjort noe med. Og ja, det vil være utrolig kjipt, men slik er det denne sesongen her. Du ser på Granerud (skihopper Halvor Egner Granerud, journ.anm.) som fikk det på verst tenkelige tidspunkt, men man har ikke noen garanti, sier Riiber.

- Kommer du til å ta større forholdsregler jo nærmere OL du kommer?

- Ja, jeg prøver å isolere meg i så stor grad jeg kan, men man må sette seg på fly, man må konkurrere. Igjen, du får aldri isolert deg helt. Da må jeg sette meg i en bil da, til Kina, slik som Magnus Devold, sier han med latter i stemmen.

Riiber er fullvaksinert, men fikk kjenne på kroppen hvordan formen kan bli etter en vaksine. Han pådro seg trolig et latent virus som ikke slapp taket før etter fire uker.

- Det kom litt overraskende på. Første dose så tenkte jeg: «Ja ja, jeg overlevde fint». De første fem dagene gikk veldig bra, og etter det så var det bare helt krise egentlig. Ikke kunne jeg trene hardt, ikke kunne jeg trene langt, sier Riiber og fortsetter:

- Så det var hovedsakelig langrennstreningen det gikk utover. Men heldigvis så driver jeg med kombinert da, og da valgte jeg å fokusere på skihopping, utstyr, og prøve å få ting på plass - de tingene jeg ellers ikke ville tatt meg tid til å gjøre da. Så jeg føler jeg brukte tiden bra etter første dose.

Riiber hadde fått trent bra i ei uke da det allerede var dags for å ta dose nummer to. Han tok forholdsregler i håp om at formen ikke skulle bli så ille som den første gangen.

- Jeg tok tre dager helt fri i forkant. Jeg ble enda mer sjuk, så det var akkurat samme symptomsforløp, det varte fra dag fem til fire uker etter at sprøyta ble satt, hvor jeg følte meg dårlig. Det går litt utover det mentale, du begynner å føle at sesongen kommer ganske fort når du står i starten av september og må avlyse alt, sier Riiber åpenhjertig.

Ingen hardtrening

Riiber er Norges store gullhåp i Beijing-OL. 24-åringen har vunnet verdenscupen sammenlagt tre år på rad og vant blant annet individuelt VM-gull i 2019.

Selv om han ikke har fått trene hardt i sommer, føler Riiber at han er i rute.

- Det er første sesongen jeg går inn i hvor jeg ikke har hatt noe hard trening. Men jeg har fått trent bra gjennom september og oktober nå, så jeg er der jeg skal være. Jeg hopper på et bra nivå og det skal egentlig ganske lite trening til for å komme tilbake på det nivået. Så nå er skuldrene senket litt og jeg føler meg trygg, sier han videre.

I fjor hadde Riiber en kneskade som gjorde at han fikk hoppet veldig lite. I år føler 24-åringen at han stabilisert seg på et bra nivå i hoppbakken.

- Jeg følte meg veldig utrygg på den sesongen jeg gikk inn i da. Jeg følte at jeg ikke hadde gjort en bra nok jobb i bakken. I år har jeg fylt veldig på teknisk og fått nok skihopping, som jeg føler er nødvendig for å være stabil gjennom en hel sesong. Men hopping er vanskelig, det er ferskvare, så uansett hvor god jobb du har gjort, så kan det gå dårlig også, sier Riiber.

Riiber har tidligere uttalt at han skal bruke tiden fram til neste sesong for å forbedre rykket i langrennsporet, som blant annet skal være i stand til å matche rivalen Vinzenz Geiger (24) - som ble nummer to i verdenscupen forrige sesong.

- Jeg er jo kjent for å ha en bra sting på slutten, og det er noe jeg ikke har fått trent på i det hele tatt i løpet av sommeren. Jeg prøvde avslutningen én gang på en samling i juni, og det gikk jo bra, men det er sist jeg testet avslutningsegenskapene. Nå går jeg inn i sesongen med god form, og da er det lett å trene hurtigheten og spesifikt inn mot de rykkene. Så der føler jeg meg trygg på at jeg skal få spisset det ganske bra. Det handler om å være i best form når spurten går, sier Riiber.

- Lenge til

Det er ikke noen tvil om at OL i Beijing i februar er sesongens store mål for kombinertgutta, men det er lenge til februar.

- OL er jo så lenge til. For kombinert er det lenge til, hadde jeg vært langrennsløper, så hadde det vært litt annerledes, sier Riiber.

Han peker på at det er annerledes for utøvere som driver med rene utholdenhetsgrener, der mengde og antall økter er veldig viktig, for å være i best mulig langrennsform inn mot sesongstart - som igjen gjør at man kan bli tatt ut til store mesterskap.

- Vi må selvfølgelig levere bra resultater for å komme oss til OL, men i kombinert klarer du å bygge en ganske bra form på ti dager. Så jeg føler kombinert er mye mer ferskvare. Det er mye du får gjort de siste to ukene før OL, sier Riiber.

Frykter unggutta mest

Riiber har ikke noen individuell OL-medalje. Han fikk med seg to fjerdeplasser individuelt i Pyeongchang-OL i 2018.

- Sist OL var litt læring. Det var mitt første mesterskap, ikke minst. Jeg hadde ikke konkurrert i noe VM eller OL før det mesterskapet, og gjorde egentlig et veldig bra mesterskap, sett i ettertid. To fjerdeplasser og en sølv, sier Riiber og fortsetter:

- Det var de to fjerdeplassene som gjorde at jeg endret noen småting, etter OL. Og jeg har hatt nesten bare seiersrekker etter det. Jeg trengte nok de to fjerdeplassene for å holde på sulten og gjøre de nødvendige endringene. Så jeg føler meg ganske trygg på å bruke den erfaringen fra de tidligere mesterskapene. Målet blir å få ut det jeg er god for i OL, sier Riiber.

- Hvem tror du blir dine største utfordrere denne sesongen?

- Jeg er jo alltid spent på han Lamparter (19 år gamle Johannes Lamparter fra Østerrike, journ.anm.), som er ung. Og Jens Oftebro er ung. De to syns jeg blir bedre og bedre for hvert år. Så jeg har øynene åpne og ser at det ikke er så mange som har høyere toppotensial enn det jeg har, men de to har en spisskompetanse som er ganske bra, sier Riiber.

Kombinertløperne sesongåpner i finske Ruka i slutten av november.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer