Nybakt Serie-A proff:

- Det kom som ei bombe

Julian Kristoffersen (24) kom til Italia for bare fire måneder siden, men har allerede notert seg for opprykk til Serie A. Nordmannen ser fram til sin første sesong i den italienske toppdivisjonen.

SPENT: Julian Kristoffersen har en spennende tid i vente i Italia. Foto: Vegard Wivestad Grtt / NTB
SPENT: Julian Kristoffersen har en spennende tid i vente i Italia. Foto: Vegard Wivestad Grtt / NTB Vis mer
Publisert

- Det har vært enormt. Noe jeg aldri har sett før, og jeg tror fortsatt de fester i den byen her. Det har vært et minne for livet, de er helt "crazy" her, forteller Kristoffersen om fansen til Dagbladet.

Julian Kristoffersen (24) ankom Sør-Italia og Salernitana i februar i år. Klubben spilte på det tidspunktet i Serie B. Nå blir nordmannen å se i den øverste divisjonen i Italia.

Etter å ha slått Pescara 3-0 i siste serierunde, var opprykket fra Serie B et faktum for Kristoffersen og laget fra byen Salerno sør for Napoli. Selv satt nordmannen på benken gjennom hele kampen.

Utradisjonell karrierevei

Den langstrakte spissen har hatt en noe unorsk vei til den internasjonale toppfotballen. Kristoffersen dro til F.C. København allerede som 16-åring, og har siden vært innom klubber som Hobro, Djurgården og sist sørkoreanske Jeonnam Dragons.

Fra Sør-Korea gikk veien videre til Salernitana. Der har han kontrakt fram til sommeren 2024.

Serie A-ekspert og Strive-kommentator, Even Braastad, ble overrasket når han fikk høre om overgangen.

- Det kom jo som ei bombe her i vinter, men det er kanontøft. Han har jo ikke gjort det valget i blinde, han har skjønt at det er en klubb hvor den potensielle oppsiden er veldig stor, forteller Braastad til Dagbladet.

For Kristoffersen selv var det ingen tvil om at Salernitana var det riktige valget.

- Når de ville ha meg, og jeg så hvor mye fotball betyr for byen, var det ingen tvil. Så har det alltid vært en drøm å spille i Italia, helt siden jeg var liten. Så det var ikke så mye å tenke over når de kom på banen, sier 24-åringen.

- Tar tid å komme seg inn i varmen

Opprykket gjør at Kristoffersen blir en av mange nordmenn i Serie A kommende sesong. Braastad, er oppspilt over den norske bølgen med spillere i det italienske seriesystemet.

- Det er åpenbart ekstremt gøy at det er flere nordmenn som ikke bare er i Serie A, men som spiller mye også. Med så mange unge norske spillere i ligaen, så er det ekstra gøy å følge med, sier eksperten.

ITALIA: Morten Thorsby får oppmerksomhet i Serie A. Video: Ljosland / Strive Vis mer

Braastad påpeker også at Italia og Serie A, er et land og en liga som det kan ta tid å komme seg inn i.

- De er veldige språkkonservative i Italia, og man er opptatt av at spillerne skal lære seg språket. Det er på mange måter et land og en liga som er kjent for at det kan ta tid å komme seg inn i varmen, forklarer han.

Julian Kristoffersen har bare vært i Italia i fire måneder, og forteller at det har sine fordeler å kunne språket skikkelig.

- Det er litt annerledes. Det er veldig få som snakker engelsk, så jeg har nå jobbet i 3-4 måneder med lærer, slik at jeg kan gjøre meg forstått. Det var litt vanskelig i starten, men nå går det lettere og lettere.

Spennende sesong i vente

Klubben til Kristoffersen har ikke vært i Serie A siden 1998/99. Han er selv klar i talen på hva målene for kommende sesong er.

- Personlig handler det om å gjøre det så bra som mulig nå i oppstarten til sesongen, og prøve å spille mest mulig. Som for lagets del og som nyopprykka, så er det jo i alle fall å klare å holde seg, sier Kristoffersen.

Nordmannen fikk totalt seks kamper for det italienske laget forrige sesong.

Han legger ikke skjul på at det blir stas å spille på en av de største fotballscenene i verden.

- Er jo dette man drømmer om når man starter med fotball. En spiller som Zlatan, som man alltid har sett opp til. Sett han mye på TV, og nå skal man plutselig spille mot han. Det blir veldig kult, og stort for meg, sier den høyreiste spissen.

Even Braastad tror sommerens overgangsvindu blir avgjørende for om Kristoffersen og hans lagkamerater skal holde seg.

- Nå har sesongen i år nok en gang vist at en må gjøre de riktige valgene på sommeren. Så for lag i dette sjiktet, så gjelder det rett og slett å treffe på overgangsmarkedet, på låneavtalene, som alltid er viktige for nyopprykka lag, forteller han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer