BRUKER ASTMAMEDISIN: Anna Haag (til høyre) forteller at hun bruker astmamedisin, og at hun ikke kan forstå kritikken. Til venstre hennes lagvenninne fra OL-sølvet i Vancouver, Charlotte Kalla. Foto: Nisse Schmidt / SCANPIX
BRUKER ASTMAMEDISIN: Anna Haag (til høyre) forteller at hun bruker astmamedisin, og at hun ikke kan forstå kritikken. Til venstre hennes lagvenninne fra OL-sølvet i Vancouver, Charlotte Kalla. Foto: Nisse Schmidt / SCANPIX Vis mer

- Det kommer kanskje som et sjokk på mange

Svensk skistjerne om medisinbruk og Kowalczyk-anklagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

|||(Dagbladet): Polske Justyna Kowalczyk har gjentatte ganger gått i strupen på Marit Bjørgen, og angrepet den norske langrennsløperen for hennes bruk av astmamedisin.

Seinest for noen uker siden forsøkte Kowalczyk å blåse nytt liv i debatten - og krangelen.

Nå får Bjørgen støtte fra Sverige, hvor Anna Haag forteller om sin bruk av medisiner mot astmaplagene, skriver Expressen.

- Et handikap - De fleste skiløpere har en eller annen form for astma. Noen har fått det i løpet av årene i skisporet andre er født med det, som meg. Det kommer kanskje som et sjokk på dem som ikke følger med fra innsiden, men det er utrolig vanlig med astma, sier hun til SVT.

Haag, som tok sølv på OL-jaktstarten, liker ikke debatten som spesielt Kowalczyk liker å fyre i gang. Og hun skjønner ikke at astmamedisinen står på dopinglista.

- Astma er et handikap og har du astma tar du medisin. Det er som å bruke briller hvis du har dårlig syn. Doping er ikke noe du har lyst til å bli koblet med, men dette er ikke noe dopingpreparat som høyner prestasjonsevnen min. Har du astma blir du mer normal, men hvis du ikke har astma hjelper den deg ikke noe, sier Haag.

Ifølge SVT har rundt halve det svenske landslaget dispensasjon for å bruke dopingklassifiserte medisiner mot astma.

- Polske leger er oppgitt Det antallet bekreftes av astmaprofessor Kai-Håkon Carlsen ved Rikshospitalet. Han synes Kowalczyks hets mot Bjørgen er trist.

- Jeg vet at flere ledende polske leger innen allergiske sykdommer med tilknytning til idretten er oppgitt over uttalelsene hennes, sa han til Dagbladet i forrige uke.

«Jeg forbereder meg til ski-VM i løypene og ikke på apoteket,» sa Kowalczyk i et intervju den polske avisa Gazeta Wyborcza.

- Marit Bjørgen har ingen fordel fordi hun bruker astmamedisin. Riktig medisinering og behandling mot astma hjelper utøvere med astma til å kunne prestere på lik linje med friske utøvere. Utover det har ikke medikamentene noen prestasjonsfremmende effekt. Dette finnes det mange undersøkelser som viser, sier Carlsen.

Mange norske landslagsutøvere har astmaproblemer. Ola Vigen Hattestad, Marit Bjørgen, Johan Kjølstad, Martin Johnsrud Sundby og Øystein Pettersen er noen av dem som tidligere har fortalt om sykdommen sin.

ASTMAKRANGEL: Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk har et ganske forskjellig syn på astmamedisiner. Foto: Markku Ojala / EPA
ASTMAKRANGEL: Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk har et ganske forskjellig syn på astmamedisiner. Foto: Markku Ojala / EPA Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer