- Det kommer til å bli en stor homsefest

Per Sundnes vil ta homokampen mot Russland på hjemmebane under OL i 2022.

 ANTIHOMOLOV:  Per Sundnes heier på at det skal bli OL i Oslo i 2022 - og da vil han at vi skal vise russerne hvordan et moderne samfunn lever. Foto: Oddbjørn Vistnes / Dagbladet
ANTIHOMOLOV: Per Sundnes heier på at det skal bli OL i Oslo i 2022 - og da vil han at vi skal vise russerne hvordan et moderne samfunn lever. Foto: Oddbjørn Vistnes / DagbladetVis mer

BISLETT STADION (Dagbladet): For å kunne ta opp kampen mot antihomoloven i Russland, mener Per Sundnes at det er en kamp som burde kjempes på hjemmebane. Helst som arrangører av vinter-OL i Oslo i 2022.

- Jeg tror det blir en folkefest, hvor de homofile er inkludert i aller høyeste grad, så klart det blir det. Uteplassene kommer til å gå av skaftet, og for alt vi vet så har vi mange homofile deltakere - så ja, det kommer til å bli en stor homofest, ler Per Sundnes.

Advarer mot protester I praksis den russiske antihomoloven at alle kan få vise sin kjærlighet i offentlighet, og forbyr «homofil propaganda». Loven førte til at flere idrettsutøvere under sommerens friidretts-VM i Moskva.

Blant annet malte den svenske høydehopperen Emma Green-Tregaro neglene sine i homoflaggets farger, den amerikanske mellomdistanseløperen Nick Symmonds dedikerte sitt sølv på 800 meter til sine homofile venner og i ettertid har flere kjente utøvere erklært sin motstand mot loven, og fotgjengerfeltet ved den russiske ambassaden i Oslo har blitt malt i regnbuens farger.

Seinest i går kastet OL-kongen på skøyter fra 1994, Johann Olav Koss, seg inn i debatten, og sa at han forventer store regnbueflagg på tribunen under OL i russiske Sotsji i februar.

Reaksjonen fra Koss kommer etter at IOC og Gerard Heiberg har gått ut og sagt at OL skal holdes fritt for politikk, og at de ikke vil ha homoprotester under vinterens store mesterskap i Sotsji.

Jobber for OL Per Sundnes var i dag tilstede på Bislett stadion, for å være med på bidra til et stjernespekket lag - som alle jobber for at Oslo-borgerne skal stemme ja til at Oslo skal søke om å få vinter-OL i 2022.

Per Sundnes mener kampen mot antihomoloven og gammeldagse russiske synspunkt burde tas på hjemmebane, om Norge får OL til Oslo om ni år.

- Nå når vi fikk den nye lovgivninga i Russland, så er det veldig betimelig at vi inviterer de hjem hit for å se hvordan vi har det, hvor vi ligger femti år foran dem i tid i forhold til rettigheter. Og at de lovene der virker helt horrible her og at det aldri ville skjedd i vårt storting. Jeg tror man må gjøre det gjennom liv, og ikke bare lære, men at man må se at eksemplets makt er det viktigste, sier den tidligere Grand Prix-generalen.

- Det hjelper ikke at svenske hoppere maler neglene sine med homseflagget, jeg tror de må komme hit og se hvordan vi fungerer som et helt samfunn hvor vi ikke diskriminerer uansett kjønn, legning, etnisitet eller religion - og det tror jeg er viktig, sier en av Norges mest kjente homofile kjendiser.

Sundnes sier at han har trua på at norske utøvere til vinteren vil vise sin motstand mot den russiske antihomoloven på sin egen måte.

- Jeg tror de vil gjøre det på sin måte, uten at jeg skal si hvordan det skal være. Disse diskusjonene har man jo rundt middagsbordet, så det er jo en pågående debatt, også mellom idrettsfolk. Norge er jo et liberalt land, så jeg tror folk her er helt uenige med loven i Russland, understreker Sundnes.