- Det kostet ekstremt mye

Krampene tok Thor Hushovds stortalent.

UTSLITT: Carl Fredrik Hagen var med på utallige brudd før han endelig kom seg avgårde i brudd under Arctic Race. Det holdt fram til siste kategorisert stigning på vei mot Setermoen. Her er han avbildet under Tour of Norway. FOTO: Kristoffer Øverli Andersen
UTSLITT: Carl Fredrik Hagen var med på utallige brudd før han endelig kom seg avgårde i brudd under Arctic Race. Det holdt fram til siste kategorisert stigning på vei mot Setermoen. Her er han avbildet under Tour of Norway. FOTO: Kristoffer Øverli AndersenVis mer

SETERMOEN (procycling.no): Med avslutning inne på en militærleir, var det ikke overraskende at Forsvaret ville vise muskler.

Carl Fredrik Hagen (Team Sparebanken Sør) ble likevel litt satt ut da det kjørte en tanks langs veiskulderen idet hovedfeltet nærmet seg spurten under dag to av Arctic Race.

- Det sykeste var nok den tanksen og hvor mye det bråket. Men det var jo fullt av fyrverkeri i svingen etter laksespurten og. Det var dritkult. Jeg snakket med franske ryttere underveis som var mektig imponert, forteller Hagen til procycling.no.

- Kostet sinnssykt mye Hagen var sammen med navnebror Krister Hagen (Coop Øster Hus), Torstein Træen (Team Ringeriks-Kraft), Sindre Eid Hermansen (Team fixIT.no), Jean-Marc Bideau (Bretagne) og Maxat Ayazbayev blant de seks rytterne som slet seg med i dagens utbrudd.

Etter utallige angrep, blant annet opp mot klatrepunktet Baltreskardet, brøt gruppa endelig fri etter over 40 kilometers kriging i front av feltet.

Den opptakten skulle etter hvert også vise seg å bli osloguttens bane.

- Det koster sinnssykt med krefter å komme med i brudd, og kanskje mer enn folk er klar over. I går tok det fem kilometer, mens jeg ikke het vet hvor lenge vi holdt på i dag. Jeg følte selv at jeg var veldig aktiv, men jeg kjente tidlig at det kostet mye, sier klatretalentet som ble hentet til Thor Hushovds mannskap foran årets sesong.

Takket farvel til laksen Etter eget utsagn var Sparebanken Sør-rytteren allerede «på stålet» i starten av bruddforsøket sitt.

Han forsøkte å spare krefter på de første klatrepunktene, men innså kjapt at kampen om et halvt tonn laks ville foregå uten ham.

Allerede i starten av stigningen opp mot Lavangseidet sank han sammen og måtte se bruddkameratene fortsette uten ham.

- Støtecupen kostet mye, og jeg hadde småkramper tidlig. Jeg fantaserte ikke om å ta den lakseprisen engang.
 
Franskmann gliste bredt Det var August Jensen som var først over de to tidligste klatrepunktene, før Krister Hagen og Azaybayev delte de to neste.

Den siste var det franske Bideau som tok seg av. Han var meget fornøyd med fisken som fulgte med på lasset.

- Jeg skal dele fisken med venner, familie og lagkamerater. Det var tøft der ute i dag. Bruddet gikk ikke før etter fire mil, og Astana-rytteren (Bazayev, vår anm.) virket sterk i bakkene, men jeg klarte å vinne den siste spurten. Det var en god dag for meg, forklarte han etterpå.
 
Hagen roste Hagen procycling.no snakket med Coop-Hagen om bruddmuligheten foran dagens etappe:

- Jeg sa jeg skulle prøve, skrek han inn i følgebilen da vi passerte ham ute i løypa noen mil fra Setermoen.

Coop Øster Hus-rytteren fikk skryt av konkurrentene etter innsatsen han la ned på den 16 mil lange etappen.

- Krister er kjempesterk, og har vært i mange brudd før. Mer han imponerer i dag, lyder attesten fra Carl Fredrik Hagen.
 
For mye kaos for Boasson Mot slutten av dagen var det likevel ikke nordmenn det skulle dreie seg om, men Bora Argon 18s, Sam Bennett.

Den unge iren tok nemlig Alexander Kristoff (3.-plass) i spurten, mens Edvald Boasson Hagen ikke engang havnet innenfor topp 10.

- Jeg havnet litt bak. Det var fullt kaos, sier Boasson Hagen.

Han fikk også en punktering med to mil igjen til mål.

- Det gikk ganske rolig da, så jeg kom meg greit opp igjen. Gerald Ciolek gjorde en jobb for meg, men vi mistet hverandre mot slutten. Da endte jeg et sted mellom 10. og 15.-plass, forteller han.