-  Det kunne skjedd i Norge

Amy Gillett (29) omkom da fem australske syklister ble meid ned av bil. Anita Valen, som var første person på åstedet, mener tragedien like gjerne kunne skjedd i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ulykken skjedde mandag kveld i Tyskland - dagen før det tradisjonelle rittet Thüringen Rundfart skulle vært satt i gang. Det australske laget Cycling Australia gjennomførte ei lett gjennomkjøring da en kvinnelig bilist kom kjørende i motsatt retning. Hun skal ha foretatt en forbikjøring, med den følge at hun kjørte inn i de fem syklistene.

Like etterpå kom Anita Valens lag Vlaanderen syklende.

-  Helt grusomt

Mens de andre Vlaanderen-jentene ble stående, syklet Valen bort til åstedet.

-  Jeg så knust glass, sykkeldeler, en bil med smadret frontrute sto i grøfta - og fire livløse kropper lå på veien. Bare en av jentene var ved bevissthet, hun satt tildekket i blod og hylte. Nå når jeg vet konsekvensene, har jeg det helt grusomt, sier Valen til Dagbladet.

Laglederen for de australske jentene, som hadde fulgt rytterne i bil, spurte Valen om hun hadde telefon.

-  Jeg ringte ambulanse. Etter det var jeg der i ti minutter, det var som om tida sto stille. Det var et fryktelig syn, og jeg sliter med det ennå. Det bare så utrolig vondt, sier Valen, som kjenner alle de involverte.

Også sjåføren som kjørte ulykkesbilen, skal være hardt skadd, og politiet har derfor ikke fått gjennomført avhør av henne. Det antydes likevel at kvinnen kan bli tiltalt for uaktsomt drap som følge av uvettig kjøring, melder nyhetsbyrået AP. Anita Valen opplever daglig nestenulykker når hun trener landeveissykling. Hun mener denne tragedien like gjerne kunne hendt i Norge.

<strong><b> TRAGEDIE:</strong> </b> Ulykken skjedde da en bilist som øvelseskjørte, braste inn i syklistene. Foto: Karsten Schoss/AP/Scanpix
TRAGEDIE: Ulykken skjedde da en bilist som øvelseskjørte, braste inn i syklistene. Foto: Karsten Schoss/AP/Scanpix Vis mer

-  Tar ikke hensyn

-  Her er det sjeldnere ritt, så det er ikke like store grupper samlet. Men bilsjåfører tar ikke hensyn til syklister. Det er mange bilister, og for den del trailersjåfører, som omtrent snitter meg. Det skjer hele tida.

-  Også i Norge?

-  Jeg snakker om Norge. Flere ganger har jeg måttet kaste meg av sykkelen, og egentlig prist meg lykkelig over at det ikke endte verre.

Sportssjef i Norges Cykleforbund, Svein Gaute Hølestøl, oppfordrer alle bilister til å være observante.

-  Folk bør huske at syklister har lov til å kjøre på veien. De har rettighetene på sin side. Det er bare å ta det med ro, for du kommer forbi, sier han.

-  Omtrent på hver eneste sykkeltrening jeg selv tar, ville jeg blitt nedkjørt om det ikke var på grunn av egen erfaring, sier Hølestøl.

Trykket stemning

Også terrengsyklisten Gunn-Rita Dahle skal være med i Thüringen Rundfart.

-  Jeg bor på rom med ei australsk jente, som var nær venninne av Amy Gillett. Det er klart dette er tøft for oss. Det er en veldig trykket stemning på rytterhotellet, sier Dahle til Dagbladet.

PÅ ÅSTEDET: Anita Valen.
DØDE: Amy Gillett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer