- Det lå i lufta at vi skulle eksplodere i dag

Viking med maktdemonstrasjon i vestlandsderbyet.

• Viking - Haugesund 2-0.

VIKING STADION (Stavanger): Viking-spillerne vartet opp med en real påskefest for hjemmepublikummet i ettermiddag. Resultatet ble en maktdemonstrasjon og 2-0-seier over FK Haugesund.

- I dag lå det litt i luften at vi skulle eksplodere. Det har vært et utrolig bra trøkk den siste uka. Nå var vi veldig bra. Vi har holdt nullen i tre kamper på rad nå, og vi har ikke akkurat spilt kjedelig, sier Viking-trener Kjell Jonevret til Dagbladet, etter åtte poeng fra sesongens fire første runder.

Like fornøyd var naturligvis ikke FKH-trener Jostein Grindhaug.

- Vi gjør en svak første omgang, men hever oss litt i den andre. Til slutt taper vi fullt fortjent mot et veldig bra fotballag, oppsummerer Grindhaug overfor Dagbladet.

Startet bra Fundamentet for det som var Stavanger-lagets første trepoenger i det prestisjefylte vestlandsderbyet siden 2010, ble lagt i første omgang.

Da kjørte Jonevrets menn fullstendig over de tilreisende fra haugalandet - og satte inn to praktscoringer signert islendingene Sverrir Ingi Ingason og Steinthor Thorsteinsson.

- Atmosfæren på stadionen var helt fantastisk. Jeg er henrykt over å kunne hjelpe laget til seier. Først og fremst er jobben min å sørge for at vi ikke slipper inn mål, men det er alltid deilig å score, sier Ingason til Dagbladet.

En som derimot har som jobb å produsere mål og sjanser, er landsmannen på venstrekanten.

- Det var utrolig kjekt å spille. Vi kjørte jo over dem i første omgang. Det var egentlig utrolig at vi ikke scoret enda flere mål, sier Thorsteinsson til Dagbladet og gliser.

Perfekte forhold En flunkende ny gressmatte og et Viking stadion badet i påskesol skapte en nydelig ramme rundt ettermiddagens kamp.

Mens brorparten av publikum sannsynligvis hadde brukt de siste dagene til å gå på ski, spise Kvik Lunsj og nyte iskalde drikkevarer på fjellet, hadde Viking-sjef Jonevret fundert på hvilket lag han skulle mønstre til oppgjøret mot rivalene fra haugalandet.

Et oppgjør de mørkeblå ikke hadde vunnet på de sju seineste forsøkene.

Etter å ha stilt samme startellever i samtlige av årets tre første seriekamper, bestemte svensken seg for aller første gang å gjøre en endring.

Islandsk armé Det resulterte i en etterlengtet sjanse for islandske Jón Dadi Bödvarsson (21) til å skinne fra start, etter tre mål fordelt på 62 minutter som innbytter de tre foregående rundene.

Endringen betydde også to andre ting: 

1. Ambisiøse Veton Berisha (20) måtte innfinne seg med en plass på benken. 

2. Viking stilte med hele fem islendinger fra start. 

Sammen med Indridi Sigurdsson (32), Sverrir Ingi Ingason (20), Björn Daniel Sverrison (23) og Steinthor Thorsteinsson (28) dannet Bödvarsson en smått utrolig islandsk-inspirert Viking-armé.

Ett lag på banen Uten en skadet Christian Gytkjær, har Haugeusund fått en tøff start på sesongen. Fasiten for fjorårets bronsevinner forteller om to fattige poeng. Den danske stjernespissen var heller ikke med på båten til Stavanger - det viste tydelig igjen ute på gressmatta.

For der tok Viking umiddelbart kontroll. Anført av en sedvanlig opplagt Yann-Erik de Lanlay, herjet de mørkeblå med Jostein Grindhaugs menn.

Allerede etter ett minutt og fire sekunder smalt det i aluminiumet ved siden av FKH-keeper Per Morten Kristiansen, etter et godt forsøk av de Lanlay.

Det tidlige skremmeskuddet var et varsel om hva som var i vente, for resten av omgangen handlet alt om et energisk, duellsterkt og fintspillende Viking-lag.

Total Viking-dominans På kantene lekte de Lanlay og kollega Thorsteinsson seg med FKH-backene. På midten ruvet Joackim Jørgensen, makkeren Sverrisson og Vidar Nisja - som bekledde den fremskutte rollen i Jonevrets 4-2-3-1-system.

Og helt bakerst hadde det islandske stopperparet Sigurdsson og Ingason en svært rolig dag på jobben, mens backene André Danielsen og Trond Erik Bertelsen var villig med i angrep.

I over en halv omgang nærmest pepret Viking-spillerne Kristiansen med skudd. Alle var ikke av ypperste kvalitet, noe som gjorde at det sto 0-0 helt til det 25. spilleminuttet. Da hadde imidlertid Ingason sett nok.

På halv volley fra 16 meter tok den 20 år gamle stopperbautaen ansvar og banket ballen i mål. Jubelscenene som fulgte var hemningsløse. En allerede herlig atmosfære på Viking stadion ble ytterligere forsterket

FKH i oppløsning I minuttene som fulgte fortsatte hjemmelaget å produsere angrep etter angrep i et voldsomt tempo, mot et stadig mer desorientert bortelag.

Rommene som oppsto mellom Haugesunds forsvar- og midtbaneledd var enorme, og bare en blanding av unøyaktighet og uflaks fra Stavanger-laget gjorde at de ikke ble utnyttet fullt ut før seks minutter før hvilen.

Da vant Bertelsen ballen like ved midtstreken og fant en Thorsteinsson på et bakromsløp i neste sekvens.

Den fotrappe 28-åringen brukte så det lave tyngdepunktet sitt til å parkere FKH-stopper Martin Bjørnbak, før han plasserte ballen i det lengste hjørnet på ypperlig vis.

Lystavla etter 45 spilte minutter viste 2-0, noe som ikke var et mål for lite.

Åpnet seg opp Etter det som må kunne kalles årets verste omgang for Haugesund, klarte dagens oransjekledde aktør å heve seg til den andre i Norges oljehovedstad.

Med et større ballinnehav evnet Haugesund å flytte flere mann høyere i banen. Uten at dét resulterte i annet enn dødballer. For selv om intensiteten i Vikings spill avtok noe, ryddet laget godt unna foran den solide sisteskansen Arild Østbø.

Samtidig som Haugesund tidvis etablerte seg høyere i banen, gjorde ikke det overgangsmulighetene for lynhurtige Bödvarsson, de Lanlay og Thorsteinsson mindre.

Ved flere anledninger fikk samtlige vist prov på sin respektive hurtighet, uten at det endte med nye, tellende resultat i målprotokollen til dommer Tom Harald Hagen.

Det gjorde at det var nerve i kampen helt til siste slutt, og jubelkvelden kunne fort endt styggere enn nødvendig for Viking. For fem minutter før slutt fikk Haugesund en gedigen mulighet, da innbytter Alexander Stølås plutselig befant seg helt alene med Østbø.

Den unge keeperen viste imidlertid prov på sitt talent, og reddet mesterlig. Det gledet Viking-kaptein Sigurdsson.

- Vi er, og føler oss, sterke. I dag byttet vi flere mann på grunn av skader, uten at vi ble svekket. Det viser at vi har en utrolig bra tropp, sier Sigurdsson til Dagbladet.

PÅ TOKT: Viking kjørte fullstendig over FK Haugesund og vant fortjent.
Foto: Carina Johansen  / NTB Scanpix
PÅ TOKT: Viking kjørte fullstendig over FK Haugesund og vant fortjent. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer