KAOTISK OPPLØP: Caleb Ewan (liggende med blå hjelm) veltet i spurten og dro med seg en rekke andre på dag to av Polen rundt. Både han og de fleste andre ungikk heldigvis alvorlige skader. Foto: Skjermdump med tillatelse fra Eurosport.
KAOTISK OPPLØP: Caleb Ewan (liggende med blå hjelm) veltet i spurten og dro med seg en rekke andre på dag to av Polen rundt. Både han og de fleste andre ungikk heldigvis alvorlige skader. Foto: Skjermdump med tillatelse fra Eurosport.Vis mer

- Det ligger nok en del hud igjen i veien der

Tre nordmenn kom uskadd fra massiv velt i spurten.

(procycling.no): Flere nordmenn deltar i Polen rundt i disse dager. Rittets andre etappe mellom Czestochowa og Daborowa Gornicza mandag ble sterkt preget av en massevelt på oppløpet.

Til alt hell for Sven Erik Bystrøm (Katjusja), Kristoffer Skjerping (Cannondale-Garmin) og Vegard Breen (Lotto Soudal) unngikk trioen skader da en rekke ryttere deiset i asfalten i høy hastighet.

Ingen av dem var med lengst framme i feltet, der den intense posisjonskampen til slutt forårsaket at den australske spurtprofilen Caleb Ewan ble sendt i bakken av bakhjulet til italieneren Sascha Modolo. Deretter fulgte et titalls andre ned i veidekket, uten sjanser til å stoppe eller styre unna. 

- Det ble full stopp på hele feltet, men jeg var allerede langt bak før det. Hele veien ble sperret av dem som veltet, men for meg var det bare å trille i mål da det løste seg opp, fortalte Sven Erik Bystrøm til procycling.no etter etappen.

Skadd lagkamerat
Haugesunderen var med i fronten av feltet bare noen miutter før massevelten. Men dette var primært i forsøk på å lose sammenlagtkapteinene Ilnur Zakarin og Sergej Lagutin fram til en tryggere posisjon.

Hele laget til Bystrøm endte likevel opp med bli hindret på oppløpet, men det var bare Maksim Belkov som slo seg i krasjen. Katjusja fryktet at russeren pådro seg ribbeinbrudd, men dette ble seinere avkreftet etter en sjekk på sykehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Kristoffer Skjerping havnet bak et godt stykke før velten. Førsteårsproffen fra Sotra snek seg fram på den ene siden av den blokkerte veibanen og syklet inn til en ellevteplass på etappen.

- Jeg ventet på det
- Jeg er glad jeg ikke var med helt framme da det skjedde. Den innspurten var ikke av den typen jeg liker best. For å være helt ærlig så hater jeg det når det blir massespurter som denne, kommenterte Skjerping og tilføyde: 

- Det var en kort etappe og mange som hadde mye energi igjen. Jeg ventet nesten på at det skulle skje noen uhell. Det lå litt i kortene når så mange har såpass mye krefter å bruke. Det blir rett og slett kaos i feltet.

En massespurt var nesten uunngåelig i den flate løypa over 146 kilometer i det sørlige Polen. På en vei som var smal før den siste svingen, ble det trangt om plassene for dem som ville kjempe om etappeseieren.

- Heldigvis så det ut til at det gikk bra med de aller fleste. Men det ligger nok en de hud igjen i veien der, spøkte Skjerping etter dramaet i avslutningen.

Irritert på vinnneren
IAM Cyclings Matteo Pelucchi var en av bare ni ryttere som kom seg videre fra massevelten uten å måtte stanse. Han slo tyske Marcel Kittel, sammenlagtlederen og vinneren av den første etappen, på de siste meterne. Pelucchi triumferte, til tross for at Kittel følte seg hindret av Pelucchis noe vinglete sykling etter massekrasjen.

- Jeg ville gjerne vinne og jeg tror fortsatt jeg var den raskeste i spurten. Men jeg måtte unngå krasjen til høyre for meg. De falt ned i forhjulet mitt, så det tok noen sekunder før jeg kunne akselerere, forklarte den tyske spurtkanonen.

- Så snart jeg kunne starte spurten igjen, kom Pelucchi inn i styret mitt fra venstre. Da ble det et nytt sekund der jeg ikke fikk tråkket i pedalene. Da vi kom i mål sa jeg til Pelucchi at han er nødt til å holde seg til linja si. Det er ikke greit å skjene så mye til høyre, påpekte Kittel, som likevel mente han var heldig som kom uskadd til mål.

Vegard Breen unngikk også den store krasjen på slutten av etappen. Lotto Soudal-proffen fra Maura bekreftet overfor procycling.no at han var like hel, og at han lå langt bak i feltet da massevelten gikk.

Dermed stiller alle de tre norske deltakerne i Polen uten skrammer på tredje etappe tirsdag. Den går over 166 kilometer fra Zawiercie til Karowice og blir trolig en ny intens kamp mellom de sterkeste spurterne.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no